In de wijken Alfama en Mouraria in Lissabon wandel je door een doolhof van smalle en vaak steile straatjes. Dit zijn de oude volkswijken van de stad, gebouwd op een heuvel. Het volkse sfeertje hangt er nog steeds: er staan planten buiten op straat, balkonnetjes zijn versierd, en de was hangt overal buiten te drogen. In Alfama en Mouraria vind je gezellige bars en restaurantjes, mooie uitzichtpunten en veel street art en graffiti. Hoe je er komt? Wandelend, of met de bekende gele tram 28 of tram 12.
Er zijn een paar niet te missen bezienswaardigheden in deze wijken, maar het leukste is eigenlijk om gewoon maar een beetje rond dwalen door de straatjes. En dat is precies wat wij hebben gedaan.
Kathedraal Sé
Mijn dochter en ik logeerden aan de rand van Alfama in een guesthouse, vlakbij de kathedraal Sé van Lissabon. De kathedraal werd in 1147 gebouwd en is de oudste kerk van de Portugese hoofdstad. De Sé heeft meerdere aardbevingen doorstaan en is verschillende keren gerenoveerd en gerestaureerd. We hebben de kathedraal alleen van buiten gezien, want toen we binnen wilden kijken was er net een dienst bezig. Tram 28 rijdt vlak langs de kathedraal.
Tram 28
Omdat de wijk Alfama op een heuvel ligt, nemen veel mensen tram 28 naar boven om later naar beneden te wandelen. Daar word je minder moe van namelijk. Een van de haltes van het bekende gele trammetje was dichtbij ons guesthouse. Toen we ’s ochtends stonden te wachten bij de halte, passeerde er eerst een volle tram die doorreed zonder te stoppen. Balen! Maar gelukkig volgde er vrij snel daarna een lege tram en konden we zitten waar we maar wilden. Bij het raam dus! We bleven zitten tot het eindpunt bij Praça Martim Moniz. We hoopten dat we konden blijven zitten voor nog een rondje, maar helaas, iedereen moest eruit bij dit plein.
Castelo de São Jorge
Vanaf het eindpunt van de tram zijn we dwars door de steile straatjes van de wijk Mouraria omhoog gelopen, naar Castelo de São Jorge. Dit kasteel, dat gebouwd werd door de Moren, ligt op de hoogste heuvel van de stad. Het uitzicht vanaf het kasteel is dus prachtig. De fundamenten van het oudste kasteel van de stad stammen al uit de 6e eeuw voor Christus. Omdat er zo’n lange rij voor de kassa stond, besloten we om het kasteel over te slaan en verder te wandelen. We hebben dus alleen een deel van de buitenkant gezien.
Wil je het kasteel wel bekijken, maar niet in de rij staan? Boek dan van tevoren een ‘skip-the-line’ ticket.
Mooie miradouros
In Alfama en Mouraria in Lissabon zijn verschillende miradouros, vanaf waar je mooi uitzicht hebt over de stad. Een van de mooiste vond ik Miradouro de Santa Luzia bij het kerkje Santa Luzia, met uitzicht over het lager gelegen deel van Alfama en rivier de Taag. De miradouro zelf is overigens ook het bekijken waard, met veel blauwe azulejos (tegeltjes).
Een klein stukje verder ligt een ander uitzichtpunt, Miradouro das Portas do Sol. Deze miradouro, bij het plein Largo das Portas do Sol met het standbeeld van standbeeld van São Vicente de Fora, lijkt op een groot balkon. Het uitzicht is vergelijkbaar met dat van Santa Luzia, en daarnaast zie je ook het grote 17e eeuwse Klooster van São Vicente de Fora en het Nationaal Pantheon liggen. Tram 28 rijdt vlak langs beide uitzichtpunten.
Tussen deze twee miradouros en het kasteel ligt het minder bekende Miradouro do Recolhimento, ook met uitzicht op het klooster en het Nationaal Pantheon. Het werd in 2015 geopend en ligt in een parkje met een kleine speeltuin erbij. ’s Avonds gaat het hek op slot en kun je deze miradouro niet bezoeken. Ook bij het Castelo is een viewpoint.
A Tribute
In het steegje Beco das Farinhas in Mouraria zie je zwart-wit portretten aan de muren, gemaakt door Camilla Watson voor haar project ‘A Tribute’. Ze fotografeerde de oudere bewoners van deze steeg. Er hangen in totaal zo’n 25 portretten, waardoor het steegje op een openluchtgalerie lijkt. De bewoners meldden zich vrijwillig aan voor dit kunstproject en kozen zelf de foto uit die tentoongesteld werd.
Street art en graffiti
In de straten van Alfama en Mouraria kom je ook veel street art en graffiti tegen. ‘Fado Vadio’ bij de Escadinhas de São Cristóvão in Mouraria is een van de bekendste straatkunstwerken van Lissabon. Deze verzameling van muurschilderingen, in een zijstraatje van Rua da Madalena richting het kasteel, is een eerbetoon aan de fado.
Als je vanaf Miradouro de Santa Luzia in Alfama naar beneden kijkt, zie je de muurschildering ‘Lisa’ uit 2016 van de Braziliaanse kunstenaar Tami Hopf.
Fado in Alfama en Mouraria
De fado, het Portugese levenslied, ontstond aan het begin van de 19e eeuw in de armere volkswijken van Lissabon: Mouraria, Alfama en Bairro Alto. In Mouraria, maar ook in Alfama, vind je ook nu nog veel fadorestaurants.
Als je in Lissabon bent, moet je echt een keer naar zo’n restaurant toe! Mijn dochter en ik gingen naar het sfeervolle fadorestaurant Bohemia LX vlak naast ons guesthouse, waar verschillende fadozangers en -zangeressen optraden. In Alfama kun je ook naar het Museu do Fado, een klein museum dat helemaal gewijd is aan de fado, het ontstaan van deze muziekstroming en bekende fadozangers. Mijn dochter moest een beetje wennen aan de fadomuziek – het is dan ook vrij intens en dramatisch – maar ik vind het zelf erg mooi. Ik luisterde vroeger regelmatig naar de fadozangeressen Cristina Branco (in Nederland vooral bekend van een duet met BLØF) en Mariza.
Overnachten in Alfama en Mouraria in Lissabon
Wij overnachtten aan de rand van Alfama in het kleine Guesthouse Largo da Sé, vlakbij de Sé kathedraal en tramlijn 28. Een goed en betaalbaar guesthouse met een uitgebreid ontbijt (inclusief gebakjes!) en vriendelijk en behulpzaam personeel. Maar er zijn veel leuke hotels en pensions in Alfama.
Meer lezen over Lissabon? Reisblogger Chantal schreef een blog over de leukste wijken van Lissabon.
En lees ook mijn andere blogs over Lissabon!
– Doen in Lissabon met kinderen
– Fietsen door Lissabon
– Op ontdekkingsreis in Parque das Nações
Dit artikel bevat affiliate links.