Home Eropuit in NederlandCultuur & Musea Het Zuiderzeemuseum met kinderen: terug in de tijd

Het Zuiderzeemuseum met kinderen: terug in de tijd

by Annemarie
Zuiderzeemuseum met kinderen

In de meivakantie gingen we met onze kinderen een dagje naar het Zuiderzeemuseum in Enkhuizen. Dit museum aan het IJsselmeer geeft je een kijkje in het leven van vroeger aan de Zuiderzee, dus voordat de Afsluitdijk in 1932 werd aangelegd. Het museum bestaat uit een binnen- en buitenmuseum, maar wij hadden alleen tijd voor het buitenmuseum. Daar is al zoveel te zien en doen!

Zuiderzeemuseum met kinderen

We parkeerden onze auto op de parkeerplaats van het Entreepaviljoen aan de rand van Enkhuizen en gingen met de museumveerboot in ca. 15 minuten naar het Zuiderzeemuseum. De boot legt aan in het buitenmuseum: een Oudhollands dorpje vol historische huizen en oude klinkersstraatjes. Er staan hier veel authentieke gebouwen uit het Zuiderzeegebied; deze werden afgebroken op hun oorspronkelijke plek en in het buitenmuseum weer opgebouwd. Veel huizen kun je van binnen bekijken. Het eerste gebouw dat je ziet als je van de boot afstapt, heeft drie opvallende kegelvormige schoorstenen. In deze kalkovens werden schelpen tot kalk gebrand. Tegenover de kalkovens is een plein met picknicktafels en ‘Waterwerken’, een waterdoepark met bootjes.

Zuiderzeemuseum met kinderen

Zuiderzeemuseum met kinderen: spelletjes en verkleden

Nadat we wat eerste straatjes bekeken hadden, en wat ouderwetse spelletjes hadden gedaan zoals touwtje springen en hoepelen, was het tijd voor koffie en warme chocolademelk bij Café Hindeloopen. Na onze koffiepauze liepen we langs de Stadsgracht. We namen een kijkje bij de zeilmakerij, de slagerij, het kaaspakhuis en de apotheek.

Zuiderzeemuseum met kinderen

De zeilmaker die aan het werk was in de zeilmakerij beantwoordde wat vragen van onze kinderen en vertelde dat hij nu werkte aan een zeil voor een bootje in Enkhuizen. De mensen die je aan het werk ziet in het museum zijn dus daadwerkelijk nuttig bezig. Het is niet ‘just for show’.

Zuiderzeemuseum met kinderen

In de zeilmakerij

Aan de Stadsgracht staat ook een huis met een verkleedkist. Kinderen kunnen zich hier voor even helemaal inleven in de tijd van toen door zich te verkleden in Volendammer of Marker klederdracht, compleet met klompen. Leuk voor op de foto! Maar met 11 jaar voelde mijn dochter zich hier te oud voor (snap ik) en mijn zoon van 7 vond het gewoon ‘stom’. Dus.

Bij de kerk

Op het pleintje vlakbij de kerk waren meer ouderwetse spelletjes te doen. Mijn kinderen vermaakten zich met de kegelbaan, ringgooien en een paar behendigheidsspelletjes. In de huizen rondom de kerk keken we binnen bij de voddenboer, de drukkerij, de houtdraaierij, de smederij, het postkantoor en het schooltje van Kollum.

Zuiderzeemuseum met kinderen

We zagen dat we lessen konden volgen in de school: schrijflessen en aardrijkskunde. Helaas hadden we de laatste schrijfles net gemist. Mijn dochter wilde toch graag een les volgen, dus gingen we voor een lesje aardrijkskunde. Dit bleek een behoorlijk saaie les te zijn (net echt dus) die net iets te lang duurde. Ik verdenk de juf ervan dat ze vroeger echt juf is geweest, want ze was best streng. Ik denk dat de schrijflessen – waar je leert schrijven met een kroontjespen – leuker zijn… Man en zoon hadden geen zin in school (saai!!!) en maakten ondertussen een klompbootje, compleet met zeiltje.

Zuiderzeemuseum met kinderen

Je kunt in het buitenmuseum ook kennismaken met oude ambachten als touwvlechten, manden maken en vis roken. Bij de kuiperij mogen kinderen helpen met het maken van een ton, bij de touwslager zie je hoe touw gemaakt wordt en de stoomwasserij laat zien hoe de was gedaan werd met behulp van stoomkracht. Bij de visrokerij proefden we een vers gerookt visje. We liepen ook nog even binnen bij het Doe-het-zelf-paviljoen, waar mijn kinderen onder meer een schommel fabriceerden.

Zuiderzeemuseum met kinderen

Het leven in een vissersdorpje

In het buitenmuseum is een klein gedeelte gewijd aan Urk anno 1905, waar acteurs helemaal in hun rol zitten en bewoners uit die tijd spelen. Echt ‘levende geschiedenis’ dus, heel leuk. In een van de huisjes zaten twee dames in klederkracht bij te kletsen over hun dorpsgenoten. Een kliekje rode kool werd ondertussen warm gehouden op een petroleumstel. De man van een van de dames zat buiten voor het huis visnetten te knopen. Hij liet onze dochter zien hoe hij dat deed en daarna mocht ze het even overnemen.

Zuiderzeemuseum met kinderen

Zuiderzeemuseum met kinderen

Onze dochter weet nu ook hoe ze een visnet moet knopen

Eten en shoppen

In het buitenmuseum kun je wat eten of drinken in Café Hindeloopen, bij het zelfbedieningsrestaurant of aan de deur bij ‘IJs & Frites’, vlakbij de kerk. Je kunt ook winkelen in het Zuiderzeemuseum… nou ja, soort van… Bij het snoepwinkeltje kun je ouderwets snoepgoed kopen uit potten, bij de bakker kun je koeken en fudge (tip!) kopen, bij de kaaswinkel kaas en er is natuurlijk ook een souvenirwinkel met veel oud-Hollandsche prullaria.

Tip: trek gerust een hele dag uit voor dit museum. De tijd vliegt voorbij en als je zowel het binnen- als het buitenmuseum wilt zien, heb je aan een middagje niet genoeg.

Het Zuiderzeemuseum met kinderen praktisch:

Entreeprijzen voor binnen- + buitenmuseum: volwassenen € 17, kinderen 4-12 jaar € 11,-, familiekaart € 45,00*.
– Het museum is geopend van 10:00 -17:00 uur.
– Adres: Entreepaviljoen, Sluisweg 1, Enkhuizen. Vanaf hier vaar je in een kwartiertje met de museumveerboot naar het Buitenmuseum. Parkeren kost € 5,- per dag.
– Vanaf het NS-station van Enkhuizen is het ca. 15 minuten lopen naar het museum.
Let op: het buitenmuseum is open vanaf 30 maart t/m eind oktober. Het binnenmuseum is het hele jaar geopend, behalve op Eerste Kerstdag.
– Voor een overzicht van alle kinderactiviteiten in het Zuiderzeemuseum klik je hier.
– Honden zijn niet toegestaan

* Prijzen voor het laatst gecheckt in april 2019.

Ook leuk om te lezen

5 reacties

Eva 10 juni 2017 - 9:30 pm

Voordat ik mama werd bezocht ik het Zuiderzeemuseum en vond het geweldig. Oh en dat de producten niet voor fun zijn, getuigd het feit dat ik bij thuiskomst spijt had dat ik niet meer van die lekkere kaas gekocht had bij die pittoreske kaaswinkel….

Antwoord
Ilse 8 juni 2017 - 1:55 pm

Leuk! Onze kids zijn dol op musea. Met een boot naar het museum, dat lijkt me een goed begin! Ik ga hem onthouden, wel jammer dag het een eindje weg is voor ons..

Antwoord
Annemarie 14 juni 2017 - 4:24 pm

Zeker onthouden dan voor als je een keer in de buurt bent!

Antwoord
Marlieke 5 juni 2017 - 8:37 pm

Ik kende dit museum nog helemaal niet, maar zeker de moeite waard om een keer met onze kinderen heen te gaan.

Antwoord
Annemarie 8 juni 2017 - 8:13 pm

Absoluut, mijn kinderen vonden het erg leuk en de tijd vloog voorbij. 🙂

Antwoord

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.