Home Eropuit in Nederland Weekend Gelderland met kinderen: De Hoge Veluwe en Julianatoren

Weekend Gelderland met kinderen: De Hoge Veluwe en Julianatoren

by Annemarie
uitjes in de meivakantie

Als wij er met onze kinderen een weekendje tussenuit gaan in eigen land, gaan we vaak naar Gelderland. We zijn er al verschillende keren geweest en bezochten onder meer Burgers’ Zoo, de Apenheul, Paleis het Loo, Het Nationale Park De Hoge Veluwe en Kasteel Huis Bergh. Een paar weken geleden waren we er weer voor een weekend, deze keer op uitnodiging van Gelderse Streken. We overnachtten in een huisje in de bossen en trokken er twee dagen op uit om Gelderland te verkennen.

Nationaal Park De Hoge Veluwe

We gingen fietsen in Park De Hoge Veluwe. Toevallig hadden we dat in februari, in de voorjaarsvakantie, ook gedaan. Toen was het erg koud, nu was het heerlijk fietsweer. We pakten bij ingang Otterlo allevier een gratis witte fiets en reden naar het Bezoekerscentrum, waar we kort wat informatie kregen van een boswachter. Leuk om te bezoeken met kinderen is het Museonder, ‘het eerste ondergrondse museum ter wereld’. De ingang zit in het Bezoekerscentrum en je kunt er gratis naar binnen. Via Jachthuis Sint Hubertus en het standbeeld van Generaal De Wet op zandvlakte het Otterlose Zand fietsten we een rondje van ca. 10 kilometer door het park. Deze afstand is ook met kinderen prima te doen, hoewel onze zoon blij was toen we weer bij de uitgang waren. Helaas hebben we geen wild gezien, maar de heide stond nog prachtig in bloei.

NP De Hoge Veluwe, Gelderland

Lunch!

We gingen lunchen bij restaurant De Cantharel van Hotel Van der Valk in Apeldoorn. Het was lang geleden dat ik voor het laatst bij een Van der Valk-restaurant was geweest. Ik was er destijds niet zo enthousiast over, maar ik werd nu verrast door het moderne en sfeervol ingerichte restaurant. Op de menukaart staan veel streekgerechten en voor kinderen is er een apart ‘Valkies’-menu. En daar staat niet de standaard friet met een kroket of frikadel op, maar (kleine) streekgerechten met verse groenten. Deze groenten komen uit de grote eigen moestuin bij het hotel, werd ons enthousiast verteld. Verser kan niet! Totdat het eten arriveerde konden de kinderen zich vermaken met kleurplaten of in de speeltuin buiten. Bij dit Van der Valk-hotel kun je trouwens ook met je paard terecht: op het terrein is een paardenhotel. Leuk om even te gaan kijken!

Paardenhotel Van der Valk Apeldoorn

Pretpark Julianatoren

Na de lunch reden we naar pretpark Julianatoren aan de rand van Apeldoorn. In dit pretpark – waar we nog niet eerder waren geweest – zijn ca. 60 attracties voor kinderen van 2 tot 12 jaar. Veel attracties zijn gericht op jonge kinderen vanaf ca. 2 jaar oud, maar ook oudere kinderen kunnen zich er prima vermaken. Tip: vanuit het reuzenrad heb je een mooi uitzicht over het hele park. Zo kun je van bovenaf alvast bepalen naar welke attracties je wilt gaan.

Gelderland met kinderen

Vanuit het reuzenrad

Onze dochter van 10 vond de achtbaan (‘Jul’s Rollerskates’) het leukst en wilde er meerdere keren in. Wiehoe! Ook de bungee trampolines vond ze leuk, maar helaas was de wachttijd daar een beetje lang. Te lang in elk geval om nog een tweede keer in de rij te gaan staan. Onze zoon van 6 durfde niet in de achtbaan (held!), maar was wel erg enthousiast over de Dino’s Tour, de botsauto’s en de reuzeglijbanen. Bij elke attractie staat op een meetlat aangegeven hoe lang je moet zijn om erin te mogen. Handig! Er zijn ook shows, maar ik kreeg de indruk dat die vooral gericht zijn op de jongste kinderen. Wij hebben de show overgeslagen.

Gelderland met kinderen, Julianatoren

Dino’s!

Huisje in de bossen

Onze uitvalsbasis tijdens het weekend in Gelderland was Landal Coldenhove in Eerbeek. We hadden er een fijn huisje aan de rand van het park, midden in de bossen. Je kunt vanaf het park meteen het bos in wandelen, of zelfs naar een wildobservatiepost lopen; je zit er dus echt midden in de natuur. Ik liep aan het eind van de middag een keer alleen naar de wildobservatiepost, de rest van mijn gezin ging liever zwemmen. Ik hoopte een hert te kunnen spotten, maar met een eekhoorntje was ik ook al blij geweest. Helaas, er was geen wild te zien, op een kudde muggen na dan…

Gelderland met kinderen, Landal Coldenhove

We aten de eerste avond in Timber’s Brasserie op het Landal-park. Voor de kinderen was er een speciaal buffet, compleet met een gezond voorafje. Wij genoten van een proeverij van verschillende gerechtjes van de grill (een grote Green Egg die een prominente plek heeft in de open keuken). Tussen het eten door konden onze kinderen lekker buiten spelen in de speeltuin voor het restaurant. Er zijn in het vernieuwde, hippe restaurant een paar tafels met schommels als stoelen. Raad eens wat voor stoelen mijn kinderen (en oké, ikzelf stiekem ook) nu in huis willen? Juist! 😉

Voor wie liever gaat kamperen: op de blog Kampeermeneer vind je 6 tips voor natuurcampings op de Veluwe.

Wil je meer lezen over Gelderland met kinderen? Blogger Yvonne woont er en schreef een blog over wat er allemaal te doen is in deze grootste provincie van Nederland. Van aapjes kijken in de Apenheul tot wandelen tussen de fruitbomen in de Betuwe.

Ik bezocht NP De Hoge Veluwe, restaurant De Cantharel, Julianatoren en Landal Coldenhove op uitnodiging van Gelderse Streken. Maar… alles wat ik schrijf is mijn persoonlijke mening.

Ook leuk om te lezen

2 reacties

Yvonne 5 oktober 2016 - 7:49 pm

Wat een mooie foto van die nog bloeiende hei en de herfstige kleur van het gras. Haha, jammer dat je het met die muggen moest doen toen je wild ging spotten… wij hadden zelf een paar keer een eekhoorntje voor ons raam in het huisje daar en wandelend op de Veluwe zien we vaak wel 1 of meer dieren, maar het blijft mazzel hebben. Leuk verslag!

Antwoord
Annemarie 6 oktober 2016 - 9:36 am

We hebben dat weekend op het park 1x een eekhoorntje gezien, maar dus helemaal niets bij de observatiepost…

Antwoord

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.