Home Eropuit in NederlandCultuur & Musea Wandeling door Amsterdam-Noord, van Eye naar de NDSM-werf

Wandeling door Amsterdam-Noord, van Eye naar de NDSM-werf

by Annemarie
wandeling door Amsterdam-Noord

Dat Amsterdam-Noord leuk is, wist ik al. Een paar jaar geleden bezocht ik STRAAT Museum en de NDSM-werf, waar heel veel street art te zien is. Afgelopen winter deed ik op een zaterdag met twee vriendinnen een leuke wandeling door Amsterdam-Noord, van de Tolhuistuin en filmtheater Eye naar de NDSM-werf. Onderweg kom je langs een heleboel leuke plekken, zoals gezellige cafés, creatieve broedplaats De Ceuvel, street art en vintage winkels.

Ons startpunt was Amsterdam Centraal Station, want we waren met de trein naar Amsterdam gereisd. Met het pontje staken we het IJ over. Toen we aan de overkant waren, begon het te regenen; voor ons een goed excuus om meteen maar even koffie te drinken bij Polly Goudvisch, het café recht tegenover het pontje. In de zomer kun je hier ook leuk zitten op het terras.

De Tolhuistuin

De Tolhuistuin is een cultureel centrum en creatieve werkplaats aan het IJ in een paar verschillende gebouwen, met concert- en podiumzalen, een hiphopschool, studio’s en werkplekken. In het Paviljoen van de Tolhuistuin zit Café-restaurant THT. De gebouwen liggen rondom de Tolhuistuin, maar die was helaas gesloten toen wij er waren. De tuin is geopend van mei t/m augustus op werkdagen tijdens kantooruren (9:00-17:00 uur) en in het weekend van 12:00-17:00 uur.

wandeling door Amsterdam-Noord

Een muurschildering bij de Tolhuistuin (steekt ‘ie nou z’n middelvinger op?)

De A’dam Lookout en Eye

Vanaf de Tolhuistuin ben je een paar minuten verwijderd van de A’dam Lookout, waar je kan genieten van een prachtig uitzicht over het IJ en de stad. Je kan dit wat spectaculairder maken door ook een kaartje te boeken voor de ‘Swing over the Edge’, een van de hoogste schommels van Europa, en de Amsterdam VR Ride. De toegang tot de A’dam Lookout is niet gratis, ook voor alleen het uitzicht moet je een kaartje kopen.

Adam Lookout

De Adam Lookout met bovenin de schommels, gezien vanaf het Mandelahuisje.

Naast de Lookout zit This is Holland, een attractie waarbij je tijdens een 5D-vlucht over de bekende bezienswaardigheden van Nederland vliegt. En nog een stukje verder staat Eye Filmmuseum, waar alles draait om film.

De Willem I Sluis en het Mandelahuisje

Wij wandelden van de Tolhuistuin de andere kant op, langs het Noordhollandsch Kanaal naar de Willem I Sluis. Deze sluis uit 1824 verbindt het IJ met het zuidelijke begin van het Noordhollandsch Kanaal. We staken het kanaal over via de sluis en liepen over de Sixhavenweg naar Herberg het Mandelahuisje.

wandeling door Amsterdam-Noord

De Ubuntu-filosofie van Nelson Mandela inspireerde de oprichters tot het creëren van een plek die in het teken staat van verbinding. Van begin mei tot half oktober kun je van donderdag t/m zondag (alleen bij mooi weer!) op het zomerterras genieten van het prachtige uitzicht over het IJ, het Centraal Station en Eye. In de wintermaanden is het terras bij het Mandelahuisje gesloten.

Uitzicht over het IJ

Uitzicht over het IJ

Gezellige cafés in de Van der Pekbuurt

We wandelden terug naar de Willem I Sluis, staken het water weer over en liepen via de Buiksloterweg en de Ranonkelkade naar het Van der Pekplein. Op dit plein zitten een paar gezellige restaurants en cafés.

wandeling door Amsterdam-Noord

Van der Pekplein

We namen koffie met wat lekkers bij Café Keppler en vervolgden daarna onze route door de Van der Pekstraat. Daar was een markt (de Van der Pekmarkt), en verder zitten er in deze straat verschillende winkels, waaronder de leuke (natuur)wijnwinkel Chateau Karlito.

Broedplaats De Ceuvel

Aan het eind van de Van der Pekstraat sloegen we af naar de Distelstraat, om via de Papaverhoek en de Papaverweg naar links af te slaan, de Korte Papaverweg in. Aan het eind van deze straat ligt de alternatieve broedplaats De Ceuvel, of zoals ze zichzelf noemen ‘een speeltuin voor innovatie en creativiteit’. Het was er erg rustig toen wij er waren, dat zal in de zomer vast anders zijn. Dan kun je heerlijk zitten op het terras van Café de Ceuvel, waar je kunt genieten van biologische en ecologisch verantwoorde hapjes en drankjes, met uitzicht op het IJ.

De Ceuvel

Bij De Ceuvel liggen zeventien woonboten op het land, die worden gehuurd door kunstenaars en creatieve of duurzame ondernemers. Je kan er tussendoor lopen over houten vlonderpaden. Deze boten zijn zelfvoorzienend in energie en maken gebruik van duurzame composttoiletten.

wandeling door Amsterdam-Noord

We zagen er ook de tijdelijke foto-expositie ‘In het licht van de Hollandse meesters’ van fotograaf Hermen van de Waal. Op een aantal woonboten waren mooie portretten te zien.
De Ceuvel Amsterdam

Snuffelen tussen vintage spullen

Na ons bezoek aan De Ceuvel liepen we terug naar de Papaverweg, waar we linksaf sloegen. Deze weg blijf je een heel stuk volgen, tot je aan je rechterhand een straatje ziet met een paar loodsen. Hier zitten tegenover elkaar de woonwinkels Van Dijk & Ko en Neef Louis Design, waar je eindeloos kunt snuffelen tussen vintage spullen en meubels.

vintage winkels Amsterdam Noord

Leuke vintage rommel

Wandelen langs street art op de NDSM-werf

Toen we uitgesnuffeld waren, liepen we verder over de Papaverweg en de Theo Fransmanbrug naar de NDSM-werf. Dit is – wat mij betreft – een van de leukste en meest kleurrijke plekken van Amsterdam-Noord. Je vindt hier echt van alles: hippe restaurants en cafés, het Faralda Crane Hotel, het NDSM-theater en de NSDM Loods waar veel creatieve studio’s zijn gevestigd. Bij het populaire en drukke restaurant IJver aten we een late lunch.

street art op de NDSM-werf

Street art op de NDSM-werf

En overal om je heen zie je street art. Bezoek ook het STRAAT Museum, waar je in een grote loods veel street art-werken kunt zien. Ik was er een paar jaar geleden en vind het een echte aanrader!

Verlenging van de wandelroute

Deze wandeling door Amsterdam-Noord, van het ene pontje bij de Tolhuistuin naar het andere pontje bij de NDSM-werf, is ongeveer 7 kilometer lang. Maar wij hebben ons niet helemaal aan de route gehouden, en zijn hier en daar nog wat straatjes in (en uit) gelopen. En we hebben de route aan het eind ook nog verlengd. Vanaf de NDSM-werf pakten we namelijk niet het pontje rechtstreeks naar Amsterdam Centraal, maar naar de Pontsteiger bij de Westelijke eilanden.

Amsterdamse gracht

Bij de Haarlemmerdijk

Via de Houtmankade, de Haarlemmerdijk en de Haarlemmerstraat in de Jordaan (oké, en een drankje bij Café Nieuw Amsterdam in het West-Indisch Huis) kwamen we weer uit bij Amsterdam CS. Onze wandeling door Amsterdam-Noord zat erop!

Misschien ook leuk om te lezen:
– Street art in het STRAAT Museum en op de NDSM-werf
– Verken Amsterdam met een speurtocht door de stad

Ook leuk om te lezen

4 reacties

Linda 7 april 2024 - 2:01 pm

Dit klinkt als een leuke wandelroute! Ik kom eigenlijk nooit in deze delen van Amsterdam, dus bij een volgend bezoek zou ik dat zeker eens moeten doen. De NDSM werf lijkt me tof met al die street art!

Antwoord
Annemarie 10 april 2024 - 10:55 am

Het is een leuk stukje Amsterdam hoor, zeker een aanrader! Niet alleen vanwege de street art. 🙂

Antwoord
Denise 7 april 2024 - 8:46 am

Ja, het is heel leuk wandelen daar over de vlonders bij de Ceuvel. Ik was er afgelopen zomer met mijn dochter. Veel foto’s gemaakt. En daarna inderdaad ook de NDSM-werf weer.

Antwoord
Annemarie 10 april 2024 - 10:57 am

Ik vond de Ceuvel erg leuk, daar was ik nog niet eerder geweest. En de NDSM-werf blijft ook een leuke plek. Ik maak ook altijd veel (te veel) foto’s daar, haha.

Antwoord

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.