Home Eropuit in Nederland Wandeling de Roetroute in de Schoorlse Duinen

Wandeling de Roetroute in de Schoorlse Duinen

by Annemarie
Roetroute in de Schoorlse Duinen

Op 28 augustus 2009 woedde er een grote natuurbrand in de Schoorlse Duinen, waarbij in totaal zo’n 150 hectare aan duingebied in vlammen opging. Bomen, struiken, heide en ook reptielen en andere kleine diersoorten verbrandden. Maar gelukkig herstelde de natuur zich weer in de jaren erna, en dat kun je zien als je de Roetroute in de Schoorlse Duinen wandelt. Deze route gaat namelijk voor een deel door het gebied waar de brand heeft gewoed.

We wandelden in Schoorl al een keer de ruim 11 kilometer lange Duinheidewandeling; de paarse route. En ook de Roetroute hebben we nu een paar keer gelopen, ik had er alleen nog niet over geschreven. Deze wandeling is 5,5 kilometer lang en dus ideaal als je wat minder lang de tijd hebt. Net als bij de Duinheidewandeling moet je duinen beklimmen en vaak door mul zand lopen. En bij beide wandelingen kom je langs het Vogelmeer en heidevelden.

Schoorl

Wandelen door mul zand is niet mijn hobby…

De Roetroute

De route start bij het Buitencentrum in Schoorl en staat goed aangegeven met zwarte pijltjes waarin ‘Roetroute’ staat. Kan niet missen dus. Het is een rondwandeling: je kan de route linksom of rechtsom wandelen. Als je de wandeling rechtsom doet, loop je het eerste stukje langs het kabouterpad. Misschien dat je wat kinderen tegenkomt met een rugtasje om en een rood puntmutsje op. 🙂 Het pad gaat verder door een dennenbos, met aan je linkerhand een hoog duin. En inderdaad, dat duin moet je beklimmen via de trap die je een stukje verderop tegenkomt.

Roetroute in de Schoorlse Duinen

De trap (toen ik eenmaal boven was…)

Boven aangekomen moet je nog iets verder het duin op, over een kleine zandvlakte.
Roetroute in de Schoorlse Duinen

Schoorlse Duinen

Het uitzicht van bovenaan het duin

Na weer een stukje lopen door het bos kom je bij een kleine trap naar de top van een duin. Boven is een uitzichtpunt met een uitkijktoren, maar deze is niet (meer) toegankelijk voor publiek. Vanaf dit punt kijk je uit over weilanden en Schoorl. De natuur is hier wat meer open, en op sommige plekken zie je veel boomstammen liggen, waarvan sommige zwartgeblakerd zijn. Maar deze stammen liggen tussen de fris groene struiken en jonge boompjes. Dat gaat dus weer de goede kant op!

Roetroute in Schoorl

Veel dode boomstammen, maar ook groen

wandelen in Schoorl

Roetroute in de Schoorlse Duinen

De route loopt verderop een klein stukje langs een verhard fietspad, totdat je bij een hek en een wildrooster komt. Hier ga je het begrazingsgebied in rondom het Vogelmeer. In 2009 was een van de brandhaarden vlakbij dit duinmeertje.

Roetroute in de Schoorlse Duinen

Vogelmeer in de Schoorlse Duinen

Het Vogelmeer

De Roetroute loopt voor het Vogelmeer langs en gaat vervolgens over een heideveld naar een tweede wildrooster. Hier verlaat je het begrazingsgebied weer. Je steekt het fietspad over, om aan de andere kant het bos weer in te gaan. De route leidt je nu weer terug richting het Buitencentrum. Trek gekregen? Na de wandeling kun je wat eten of drinken bij Brasserie IJgenweis, bij het Buitencentrum.

Roetroute in Schoorl

De Roetroute in de Schoorlse Duinen praktisch

– Adres: Buitencentrum Schoorlse Duinen, Oorsprongweg 1 in Schoorl. (navigatieadres: Heereweg 62, daar afslaan naar de Oorsprongweg)
– Je kunt je auto tegen betaling parkeren op de (niet al te grote) parkeerplaatsen P1 en P2 bij het Buitencentrum.
– Honden zijn niet toegestaan omdat de Roetroute deels door een begrazingsgebied gaat. Als je deze route toch met een hond wilt lopen, dan kun je het stuk naar het Vogelmeer overslaan (dus niet het hek door gaan) en het verharde fietspad blijven volgen totdat je de zwarte pijl tegenkomt die je naar links het bos in leidt.
– De roetroute van Staatsbosbeheer is 5,5 kilometer lang.

Lees ook mijn blog over de Duinheidewandeling in de Schoorlse Duinen!

Ook leuk om te lezen

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.