Home Eropuit in Nederland Wandelen over het vlonderpad in ‘t Roegwold

Wandelen over het vlonderpad in ‘t Roegwold

by Annemarie
het vlonderpad in 't Roegwold

Bij het plaatsje Schildwolde, niet ver van Groningen-Stad, ligt natuurgebied ’t Roegwold. Ik had er tot voor kort nog nooit van gehoord, maar ik kom dan ook niet vaak in deze noordelijke provincie. Tot ik opeens steeds foto’s zag opduiken van ’t Roegwold, en dan vooral van het houten vlonderpad over het water. Erg instaworthy! Dus toen wij met Hemelvaart met de camper richting Groningen gingen, wist ik waar ik zeker even een kijkje wilde nemen. Alleen wel jammer van het grijze weer…

’t Roegwold is een kunstmatig aangelegd natuurgebied op wat vroeger boerenland was, in Midden-Groningen, tussen de snelweg A7 in het zuiden en het Schildmeer in het noorden. Het gebied wordt beheerd door Staatsbosbeheer. In ‘t Roegwold ligt het Dannemeer, een veenmoeras dat tussen 2010 en 2014 werd aangelegd. Dwars door, of eigenlijk over, dit meer werd een knuppelpad aangelegd van 750 meter lang. En vlonderpaden, zoals deze paden ook wel genoemd worden, zijn leuk om overheen te wandelen én doen het altijd goed op foto’s.

het Dannemeer

We reden vanaf onze camping in Harkstede in onze (huur)camper naar de parkeerplaats bij het begin van het vlonderpad, aan de Dannemeerweg. Deze parkeerplaats bleek niet heel groot te zijn, en zeker niet berekend op grote campers. Dus we parkeerden de camper vlak voor de parkeerplaats, langs de kant van de (doodlopende) weg. We liepen naar het beginpunt en zagen dat we naar links moesten. Het vlonderpad is nogal smal, en het is dus wel een dingetje als je tegenliggers tegenkomt. En ten tijde van de coronapandemie helemaal. Vandaar dat er eenrichtingsverkeer was ingesteld. Wel zo prettig!

Vogels spotten

We wandelden over een smal grindpad naar het begin van het vlonderpad. Het is een natuurgebied, dus je zou misschien stilte en rust verwachten. Rustig was het wel, maar stil zeker niet. We hoorden het geluid van honderden vogels, in het grasland rondom het water en op eilandjes in het water. Wat een herrie! Nu misschien nog meer dan anders, vanwege het broedseizoen. Ben je een vogelspotter, neem dan zeker je verrekijker mee. Je kan er onder meer de blauwe kiekendief en de watersnip spotten. En meeuwen en ganzen, heel veel ganzen. We kwamen ook een paar fotografen tegen met indrukwekkende telelenzen op hun camera’s. Mijn telelens is wat minder indrukwekkend, vandaar geen close-ups van allerlei vogels in dit blog. Sorry!

Dannemeer

Vogeleilandje

Het knuppelpad in ’t Roegwold

Vlak voor het begin van het knuppelpad moesten we een hek door. Een stukje voor ons liepen ook mensen, dus we hebben hier even gewacht totdat ze een eindje verder waren. Want het is leuk fotograferen op zo’n vlonderpad, maar dan het liefst wel zonder andere mensen erop. 😊 Het knuppelpad heeft een lengte van 750 meter en gaat dwars over het Dannemeer. Het pad is smal, ik denk dat het net iets minder dan een meter breed is, en het zit onder de vogelpoep. Maar dat weerhield onze dochter er niet van om een handstand te maken op het knuppelpad. En een radslag. Wij hielden het gewoon bij wandelen overigens.

het vlonderpad in ‘t Roegwold

Eilandjes en uitkijkpunt

In het meer liggen een paar eilandjes die druk bevolkt waren met watervogels. Deze eilandjes liggen niet heel dicht bij het vlonderpad, dus als je de vogels goed wilt zien heb je een verrekijker nodig. Halverwege het vlonderpad is een klein stukje droog land, met daarop een bankje. Vanaf hier kun je uitkijken over het water en de eilandjes. Aan het eind van het vlonderpad wandel je weer over een smal pad langs het water en de rietkragen, terug naar de parkeerplaats.

het vlonderpad in 't Roegwold

Halverwege het vlonderpad

het vlonderpad in ‘t Roegwold

Meer wandel- en fietsroutes in ‘t Roegwold

Het totale rondje inclusief het vlonderpad (of knuppelpad) in ’t Roegwold is maar kort: 2 kilometer. Er zijn nog andere wandel- en fietsroutes in dit gebied. Zo kun je ook wandelen naar of bij het verderop gelegen Schildmeer, bijvoorbeeld aan de hand van aangegeven wandelknooppunten. Zie ook de Roegwold Wandelkaart (PDF) van Staatsbosbeheer.

het vlonderpad in ‘t Roegwold

Tip: vlakbij ’t Roegwold ligt Landgoed Fraeylemaborg, in het dorp Slochteren. Ook de moeite van het bezoeken waard!

En mocht je geen genoeg krijgen van vlonderpaden en vogels kijken, dan is een uitstapje naar vogelkijkhut de Kiekkaaste in natuurgebied de Dollard in het uiterste noordoosten van de provincie Groningen een aanrader.

Het vlonderpad in ’t Roegwold praktisch

– Het startpunt en de (kleine) parkeerplaats vind je aan het eind van de Dannemeerweg, 9626 TK in Schildwolde.
– Parkeren is gratis.
– Honden zijn welkom, maar moeten op de meeste plekken aangelijnd zijn i.v.m. de grazers die je kan tegenkomen.

Meer blogs lezen over leuke wandelingen?
– Rondje wandelen op schiereiland Marken
– Wandelen in de Kaapse Bossen op de Utrechtse Heuvelrug
Wandelen in Nationaal Park Zuid-Kennemerland

Ook leuk om te lezen

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.