Home Eropuit in NederlandCultuur & Musea Wandelen over de Umfassungsweg bij Landgoed Twickel

Wandelen over de Umfassungsweg bij Landgoed Twickel

by Annemarie
Umfassungsweg bij Landgoed Twickel

Net buiten de plaats Delden in Twente ligt een van de mooiste kastelen van Overijssel: Kasteel Twickel. Op Landgoed Twickel kun je uitstekend wandelen; het hele gebied is ruim 4000 hectare groot. Het landgoed bestaat uit het kasteel en de bijbehorende tuinen, bossen en weilanden, eeuwenoude boerderijen, een watertoren, een houtzagerij en watermolens. De bekendste wandelroute rondom Landgoed Twickel is de ‘Umfassungsweg’. Toen wij er in de herfstvakantie waren, wandelden we een deel van de Umfassungsweg, inclusief het vlonderpad.

Kasteel Twickel

Kasteel Twickel is nog steeds bewoond en daarom heel beperkt toegankelijk voor publiek. Sinds de 14e eeuw hebben er verschillende families gewoond in het kasteel, te beginnen met de familie Van Twickelo. Sinds 1953 is het beheer van het kasteel en het landgoed in handen van Stichting Twickel, en een van de doelstellingen is dat het kasteel bewoond moet blijven. De buitenkant van het kasteel is prachtig en nodigt uit om het ook van binnen te willen bekijken. Maar helaas, dat kan alleen op een paar dagen in de zomer, in kleine groepen onder leiding van een gids. Deze kasteelrondleidingen zijn altijd in de periode van juni tot september.

Kasteel Twickel

De tuinen van het kasteel

De tuinen van het kasteel zijn voor een groot deel van het jaar wel te bezichtigen. Als je door de tuinen wandelt krijg je een mooie indruk van de verschillende tuinstijlen door de eeuwen heen. Van de Renaissance en barok tot de Engelse landschapsstijl en een rotstuin, je komt het allemaal tegen. Bijzonder zijn de twee bonsaibomen (niwaki) van Twickel, die meer dan 200 jaar oud zijn, en een verzameling oude citrusbomen. In de winter worden deze citrusbomen naar binnen verplaatst, in de Oranjerie. De tuinen zijn van april t/m eind oktober op woensdag t/m zondag geopend voor publiek. De toegang is € 5,- p.p. en kinderen t/m 16 jaar gratis*. Bij de Landgoedwinkel kun je een toegangskaartje kopen. Daar is ook de ingang naar de tuinen.

Rentmeesterij

De Rentmeesterij vlakbij het kasteel

De Umfassungsweg bij Landgoed Twickel

Voor wandelliefhebbers is de Umfassungsweg een aanrader, een wandelroute van ca. 11 kilometer rondom het landgoed en door het Twentse landschap. De route wordt gemarkeerd door routepaaltjes met de letters ‘UW’ erop, en gaat over het landgoed bij het kasteel, door het bos en langs weilanden en heidevelden.

Koeien kwamen we ook tegen

Al wandelend kom je ook langs boerderijen die bij Landgoed Twickel horen. Deze ‘Twickel’-boerderijen – er zijn er in totaal zo’n 150 – zijn te herkennen aan de zwart-witte luiken.

Umfassungsweg bij Landgoed Twickel

Startpunt voor de Umfassungsweg is het Bezoekerscentrum op Landgoed Twickel, waar je voor € 2,- je auto kunt parkeren. Kom je met het openbaar vervoer? Start dan je route vanaf het NS-station van Delden, want daar komt de route ook langs. Op de website van Twickel vind je meer informatie over de route van de Umfassungsweg.

Umfassungsweg bij Landgoed Twickel

Vlonderpad van Twickel

Wij bezochten Landgoed Twickel met onze kinderen, en die hadden natuurlijk geen zin in een rondwandeling van 11 kilometer. Zo jammer hè, soms! 😉 Daarom hebben we een leuk stukje uit de Umfassungsweg gepikt: het vrij nieuwe vlonderpad door het heidegebied Koematenveld. We liepen er naartoe vanaf restaurant ’t Hoogspel, waar overigens ook een leuke, ouderwetse speeltuin is. We kwamen langs een paar boerderijen, liepen een stukje over een smal pad langs een doorgaande weg en kwamen uit bij de Noordmolen.

Noordmolen Twickel

De Noordmolen

Dit is een oude watermolen uit 1347 waar lijnzaadolie wordt geslagen (zo noem je dat blijkbaar…) uit lijnzaad. Als de Noordmolen geopend is, kun je zien hoe ze dit doen. Bij het pad voor de molen moet je links aanhouden voor het vlonderpad, en ook bij de volgende tweesprong moet je het linker pad kiezen.

Umfassungsweg bij Landgoed Twickel

De Krudopbrug, en de start van het vlonderpad

Of we helemaal de juiste route hebben gewandeld vragen we ons af (iets meer routepaaltjes onderweg zou geen overbodige luxe zijn), maar het vlonderpad hebben we gevonden! Het houten wandelpad begint bij de Krudopbrug, een houten brug met verticale houten palen langs de zijkant. Het vlonderpad loopt door een landschap dat er een beetje on-Nederlands uitziet. Het pad is mooi, maar helaas maar kort. Vanaf de andere kant van het vlonderpad liepen we weer terug naar de parkeerplaats bij het restaurant, via een iets andere route. Uiteindelijk hebben we in totaal toch nog ca. 5 kilometer gewandeld.

vlonderpad Twickel

Stiekem vonden ze het best een leuke wandeling…

Landgoedwinkel en bezoekerscentrum Twickel

Tegenover het parkeerterrein bij het landgoed ligt de Landgoedwinkel. Hier kun je streekproducten kopen en producten die op het landgoed en de bijbehorende boerderijen geproduceerd worden. Uiteraard verkopen ze er ook souvenirs en hebbedingetjes, zoals routekaarten en boeken over Twickel. De Landgoedwinkel doet ook dienst als bezoekerscentrum. Je kunt hier informatie krijgen over het landgoed en toegangskaartjes kopen voor de kasteeltuinen. En als je hoge nood hebt, kun je er ook naar het toilet.
Adres Landgoedwinkel: Twickelerlaan 7, 7495 VG Ambt Delden.

* Prijzen kunnen wijzigen; voor het laatst gecheckt in november 2021.

Ook leuk in Twente:
Wandelen bij de Holterberg op de Sallandse Heuvelrug
De tuinen en zandsculpturen bij Kasteel Warmelo

Ook leuk om te lezen

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.