Home Eropuit in Nederland Wandelen op de Marker Wadden in Nationaal Park Nieuw Land

Wandelen op de Marker Wadden in Nationaal Park Nieuw Land

by Annemarie
wandelen op de Marker Wadden

Begin maart ging ik naar een natuurgebied in Nederland dat al even op mijn lijstje stond: de Marker Wadden. Dit nieuwe ‘man-made’ natuurgebied is onderdeel van Nationaal Park Nieuw land en is alleen bereikbaar met een boot vanuit Lelystad. Het moeras- en rietlandschap is een paradijsje voor vogels en die kun je observeren vanuit een van de vogelkijkhutten die je tegenkomt als je gaat wandelen op de Marker Wadden. Een bijzonder natuurgebied!

Een tijdje geleden bedachten vriendin S. en ik dat we wilden wandelen op de Marker Wadden. We keken naar mogelijke data voor de overtocht met de boot, en kwamen erachter dat er in de winter niet gevaren wordt. Het natuurgebied is dan niet bereikbaar, dus we moesten een paar maanden wachten. Vanaf maart vaart de boot vanaf de Bataviahaven in Lelystad weer, en wij zaten op een van de eerste afvaarten. We konden kiezen uit twee dagdelen voor de overtocht, en we kozen voor de ochtend. Dat betekende dat we al op tijd moesten vertrekken vanuit huis, want voor ons is het een uurtje rijden naar Lelystad, waar de boot om 10:00 uur zou vertrekken. (Later in 2022 werd er een nieuwe veerdienst opgezet, en nu kun je ook in de winter 2x per week naar de Marker Wadden).

We varen de haven uit. Rechts kunstwerk Exposure.

Overtocht met de Abel Tasman

Keurig op tijd waren we bij de Bataviahaven. We vonden een parkeerplek vlakbij en het was maar een klein stukje lopen naar de kade, waar we het zeilschip Abel Tasman al zagen liggen. Leuk dat we met deze mooie driemaster naar de Marker Wadden gingen! Aan boord haalden we koffie en thee bij de bar. We dronken onze drankjes beneden op, in de mooie lounge. Maar daarna gingen we snel weer naar buiten, om van het uitzicht te genieten. Het was een prachtige zonnige winterdag, maar het was wel frisjes met een hele koude wind. Daar waren we op gekleed: met een muts op en handschoenen aan was het prima uit te houden, ook op het bovendek.

kunstwerk Exposure

De hurkende man

Als je de haven uit vaart passeer je het kunstwerk ‘Exposure’, ook wel bekend als ‘de hurkende (of poepende…) man’. Dit kunstwerk staat op de Markerstrekdam. De Marker Wadden liggen op 9 kilometer afstand van Lelystad, en dat is zo’n 45-60 minuten varen.

Over de aanleg van het nieuwe natuurgebied

De Marker Wadden zijn een kunstmatig aangelegd natuurgebied in het Markermeer. Het is een initiatief van Natuurmonumenten, met als doel om de natuur van het Markermeer te herstellen. Met zand, klei en slib uit het Markermeer werden tussen 2016 en 2021 natuureilanden aangelegd, en zo ontstond een nieuw stukje Nederland. De natuur is er nog in ontwikkeling, zowel boven als onder water. Maar het gebied trekt nu al veel vogelsoorten aan. Het is de bedoeling om de eilandengroep in de toekomst uit te breiden met nog meer eilandjes. De Marker Wadden zijn onderdeel van Nationaal Park Nieuw Land, waar ook het Markermeer, de Lepelaarplassen en de Oostvaardersplassen bij horen.

wandelen op de Marker Wadden

Nederzetting op Marker Wadden

Het grootste eiland, het Haveneiland, is toegankelijk voor publiek. Hier vaart de veerdienst vanuit Lelystad naartoe, en je kan er ook zelf naartoe varen als je een eigen boot hebt. Bij het hoofdeiland hoort een klein haventje en er staan wat natuurvriendelijke houten gebouwen. Dit wordt de ‘Nederzetting op Marker Wadden’ genoemd. De gehele nederzetting is duurzaam en zelfvoorzienend, o.a. met zonnepanelen en een kleine windmolen. Er is een eilandpaviljoen met een terras aan het strand waar je wat kan eten en drinken, er zijn wat gebouwtjes voor beheer en toezicht, en er staan vier energieneutrale vakantiehuisjes.

Het eilandpaviljoen

Mocht je er willen overnachten: de duurzame vakantiehuisjes zijn te boeken via Landal. Een hele gave ervaring voor natuurliefhebbers, maar anders dan andere Landal-parken. Er is hier namelijk geen zwembad, animatieteam of Bollo (godzijdank), en ’s avonds is het er donker en stil.

De Nederzetting op de Marker Wadden

Wat ehm… nuttige info met een gratis tip

Na aankomst op het Haveneiland liepen we eerst naar een wacht-/informatiehok links van de aanlegsteiger. Daarna liepen we langs de vakantiehuisjes naar het eilandpaviljoen, voor een kopje thee en een sanitaire stop. Op de rest van het eiland zijn geen toiletten, en ook geen bomen voor eventuele noodgevallen. Tussen het riet even snel een plasje plegen is ook niet aan te raden, want er is veel drijfzand dus dat zou tragisch kunnen aflopen. Oftewel: ga even naar het toilet in het paviljoen voordat je gaat wandelen op de Marker Wadden. Gratis tip.

wandelen op de Marker Wadden

Het gele bordje waarschuwt voor drijfzand. Dat je het weet.

Wandelroutes op de Marker Wadden

Op het hoofdeiland ligt 12 kilometer aan wandelpaden. Er zijn drie wandelroutes waar je uit kan kiezen. De kortste is de Vogelvluchtroute van 3,4 kilometer. De Vlinderroute is iets langer, nl. 4,2 kilometer. Als je deze route loopt kun je een bijdrage leveren aan een onderzoek naar de vlinderstand, door op de vlinderteltrajecten mee te doen met de app Butterfly Count. Maar dan moet het natuurlijk wel een beetje lekker weer zijn, want als het koud is vallen er weinig vlinders te spotten. Wij deden de Kustroute langs de buitenkant van de eilanden, van 7,2 km. Maar omdat we alle vogelkijkhutten en zoveel mogelijk vlonderpaden wilden meepakken, zijn we er hier en daar van afgeweken en liepen we ook over enkele wandelpaden binnendoor.

Vogels!

Uitkijktoren en vogelkijkhutten

We liepen eerst naar uitkijktoren de Steltloper. Die kun je niet over het hoofd zien als je gaat wandelen op de Marker Wadden, al is het alleen maar vanwege de bijzondere vorm. Vanaf deze toren kun je in de verte de Houtribdijk zien liggen, tussen Enkhuizen en Lelystad.

De Steltloper

Van de Steltloper wandelden we over een pad naar de eerste vogelkijkhut Lepelaar. Onderweg zagen we verschillende soorten eenden en ganzen in het water zwemmen. Ganzen kwamen we het meeste tegen tijdens de hele wandeling. Soms leken ze geïrriteerd door onze aanwezigheid en gakten ze verwijtend naar ons voordat ze wegvlogen. Bij de vogelkijkhut zou je blauwe kiekendieven, lepelaars en sperwers kunnen spotten, of een karekiet, kluut of baardman. We hebben wel wat vogels gezien, maar welke precies? Helaas… we zijn geen vogelkenners.

wandelen op de Marker Wadden

Vogelkijkhut Lepelaar

De achterste was een beetje boos

We liepen van de Lepelaar binnendoor over een stukje vlonderpad naar het Noordstrand. Een mevrouw die er blijkbaar vaker komt, vertelde ons dat er bij de stormen in februari een deel van het strand is weggeslagen.

Noordstrand Marker Wadden

Het Noordstrand

We liepen verder (of eigenlijk een stukje terug) naar vogelkijkscherm de Aalscholver. Vanaf daar liepen we langs de buitenrand van het eiland verder, over zandpaden met hier en daar een stukje vlonderpad.

wandelen op de Marker Wadden

wandelen op de Marker Wadden

We wandelden helemaal naar de zuidkant van het eiland, tot aan een houten bruggetje. Vanaf deze brug heb je een mooi uitzicht over het rietlandschap van de eilanden. Maar aan de andere kant van de brug kun je niet verder (of dat is in elk geval niet de bedoeling); hier hangt een ketting. De Kustroute gaat nu eigenlijk terug naar het eilandpaviljoen, maar we hadden de derde vogelkijkhut nog niet gezien. Dus we waren nog niet compleet. Op naar vogelkijkhut de Duikeend! Leuk is dat deze deels onder water ligt. Je ziet het landschap en de vogels boven water, en door een glasplaat kun je ook onderwater kijken.

wandelen op de Marker Wadden

In vogelkijkhut de Duikeend

Vogelkijkhut of vogelschijthut? (Alle witte vlekken = vogelpoep)

Daarna was het toch echt tijd om weer richting het eilandpaviljoen te gaan. Om 14:30 zou de boot vertrekken, en die wilden we natuurlijk niet missen.

zeilschip Abel Tasman

De Abel Tasman, klaar voor vertrek

Wandelen op de Marker Wadden praktisch

– De Marker Wadden zijn alleen per boot te bereiken. Via Natuurmonumenten kun je van tevoren een plek reserveren op de boot. Je kiest voor een dagdeel en de overtocht duurt ongeveer 30 minuten. Tarief: € 25,50 voor een volwassene, € 20,50 voor leden van Natuurmonumenten en € 12,75 voor kinderen van 4 t/m 12 jaar*. Kinderen die lid zijn van OERRR betalen € 8,95*.
– Adres: Bataviahaven 1, 8242 PR Lelystad
– Natuurmonumenten verzorgt de ticketverkoop voor de veerdienst.
– Van april t/m oktober vertrekt de boot om 10:00 uur ’s ochtends vanuit de Bataviahaven. Om 14:00 uur vaar je vanaf de Marker Wadden weer terug.
– In de middag vertrekt de boot om 13:00 uur vanuit Lelystad naar de Marker Wadden, en om 17:00 uur vaart de boot weer terug.
– In de winter vaart de veerboot alleen op maandag en vrijdag, 2x per dag. De boot gaat dan wat eerder, omdat het vroeger donker is.
– Je kan ook met een eigen boot naar de Marker Wadden varen.
– Het eilandpaviljoen is – als de veerdienst vaart – geopend van ca. 11:00 – 17:00 uur.
– Honden zijn niet toegestaan op de veerboot en op de Marker Wadden.
– Je moet overal op de paden blijven, om de kwetsbare natuur te beschermen. Maar ook om niet vast te komen zitten in drijfzand, dus voor je eigen veiligheid.

Wil je overnachten op de Marker Wadden? Dat kan, in een vakantiehuisje van Landal!

* Prijzen kunnen wijzigen. Voor het laatst gecheckt in maart 2024.

Dit artikel bevat affiliate links.

Ook leuk om te lezen

8 reacties

Aniek 10 april 2022 - 8:18 pm

Wat leuk! Ik heb dit natuurgebied ook al een tijd op mijn lijstje staan. Uitkijktoren de Steltloper ziet er gaaf uit, dat wandelpad naar de vogelhut ook. Volgens mij is er genoeg te zien!

Antwoord
Annemarie 20 april 2022 - 3:20 pm

Er is genoeg te zien om je een halve dag te vermaken. Langer kun je er ook niet blijven als je met de boot komt, tenzij je blijft overnachten in zo’n Landal-huisje.

Antwoord
Yvonne 9 april 2022 - 7:12 pm

Door jouw mooie foto’s op social media heb ik hier ook nog naar zitten kijken voor het weekend, maar we hebben andere keuzes gemaakt uiteindelijk. Het ziet er wel echt tof uit, zeker op een heldere dag zoals jullie hadden.

Antwoord
Annemarie 11 april 2022 - 4:38 pm

Ja je moet het wel treffen met het weer. Wij hadden echt mazzel! 🙂

Antwoord
Linda 9 april 2022 - 11:49 am

Dit is hier op zich helemaal niet zo super ver vandaan, dus ik zou hier ook echt wel eens heen willen! Het ziet er ook echt wel uit als een mooie plek om te wandelen. En handig die gratis tips haha :p

Antwoord
Annemarie 11 april 2022 - 4:37 pm

Ja doe er je voordeel mee hè, met die tip! 😉 Ik vond het een bijzondere plek om te wandelen. Het is niet heel groot, maar met de overtocht erbij is het een heel leuk uitje.

Antwoord
Janet 4 april 2022 - 7:41 pm

Ik ken deze plek en de rest van het National Park nog niet, maar het ziet er prachtig uit op de foto’s. Het lijkt me leuk om deze omgeving in de zomer te ontdekken. En die gratis tip is altijd handig haha.

Antwoord
Annemarie 7 april 2022 - 4:02 pm

In de zomer is het er ook erg leuk, denk ik. Er zijn ook een paar strandjes namelijk. En de gratis tip leek me handig om te delen. 🙂

Antwoord

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.