Home Eropuit in Nederland Wandelen in Wijk aan Zee door het bos en de duinen

Wandelen in Wijk aan Zee door het bos en de duinen

by Annemarie
wandelen in Wijk aan Zee

Denk je aan Wijk aan Zee, dan denk je aan het strand… en aan Tata Steel en het jaarlijkse schaaktoernooi misschien. Maar wist je dat je ook heel mooi kunt wandelen in Wijk aan Zee, door het bos en de duinen? Dit duinlandschap is onderdeel van het Noordhollands Duinreservaat, dat van Wijk aan Zee tot aan kustplaats Bergen loopt. Duiningang De Rellen in Wijk aan Zee is het startpunt van drie verschillende wandelroutes, en daarvan hebben we er twee uitgeprobeerd.

Als je Wijk aan Zee binnen rijdt, ga je halverwege de Dorpsweide voor de Spar-supermarkt rechtsaf. Aan het eind van deze straat ga je naar links en dan rijd je richting de duinen. Er is een kleine parkeerplaats bij duiningang ‘De Rellen’. De wandelroutes die hier starten, gaan door het duingebied van Wijk aan Zee en het aangrenzende Heemskerk.

Bos en duin

De Groene Route: het Zeedorpenpad

Wil je wandelen in Wijk aan Zee en heb je zin in een korte wandeling die vooral door duinlandschap gaat? Dan is de groene route van 3,1 kilometer een aanrader. De wandeling start met een stukje bos, en al snel ga je een klaphek door, het begrazingsgebied in. Er is een grote kans dat je Schotse hooglanders tegenkomt tijdens de wandeling. Op het eerste stuk zagen we beschilderde stukjes hout en andere ‘kunstwerkjes’ in en tegen de bomen. Misschien een projectje van een school? En heel veel verse koeienvlaaien, dus de grazers waren ergens in de buurt. Er lagen er zoveel dat je goed op moest letten, en beter naar het pad kon blijven kijken dan om je heen.

Kabouters in het bos

wandelen in Wijk aan Zee

Schotse hooglanders spotten

Na een klein stukje bos gaat de wandeling verder door een open duinlandschap, dat deels in Wijk aan Zee en deels in Heemskerk ligt. In de verte konden we de zee horen. Net op het moment dat we dachten dat we alweer geen Schotse hooglanders zouden zien maar alleen hun sporen (we hebben meestal geen geluk), zagen we er eentje grazen bovenop een duin. Ik probeerde ‘m op de foto te krijgen, maar ik had alleen mijn iPhone mee en hij stond ook nog verkeerd qua belichting. Het was de enige die we zagen op dat moment, maar… het zijn kuddedieren. En jawel, aan de andere kant van het duin zagen we er nog eentje. En een stukje verderop stonden er nog een paar. Eindelijk hadden wij ook eens geluk!

wandelen in Wijk aan Zee

Roadblock

Het kon niet op, want er stonden er nog meer. Twee daarvan stonden wel erg dicht bij het pad… en eentje stond erop. Hij (of zij) staarde ons aan met een blik die leek te zeggen dat hij niet van plan was om opzij te gaan. We moesten er met een boogje omheen en dat vond ik – mede door het gestaar – best een beetje spannend. Maar het bleef gelukkig bij staren. Uiteindelijk hebben we in totaal 14 hooglanders gezien. Het laatste stukje van de wandeling gaat weer door het bos, en je loopt een stukje langs de rand van het dorp en revalidatiecentrum Heliomare. Het enige minpuntje van deze wandeling is dat je door het open landschap vaak vrij uitzicht hebt op de rokende schoorstenen van Tata Steel. Verder is de omgeving prachtig!

Lekker dichtbij wel

De Rode Route: ’t Rondje van Boreel

Vanaf hetzelfde startpunt hebben we al een paar keer de rode route van 5,4 kilometer gelopen. De laatste keer was half februari, toen er sneeuw lag. Deze route ligt wat verder van de zee af en gaat meer door de bossen, maar ook voor een deel door de duinen. De wandeling start met een stukje over een klinkerweg. Rechts passeer je een uitkijkpunt, waarvoor je wel even wat traptreden moet beklimmen. Eenmaal boven kijk je uit over het duinlandschap, een deel van Wijk aan Zee en het onvermijdelijke Tata Steel. Heel idyllisch is het dus niet.

wandelen in Wijk aan Zee

De trap richting het uitkijkpunt

Weer beneden leidt de route je naar links, een dennenbos in. Sommige bomen zien er niet zo goed uit, en er liggen ook aardig wat dode bomen. Het ligt voor de hand om te denken dat dit met Tata Steel te maken heeft, maar dat is niet zo. De dennenbomen zijn namelijk niet goed bestand tegen de zoute zeewind die hier meestal waait.

wandelen in Wijk aan Zee

Je verlaat het bos en wandelt verder door de duinen, en ook weer een stukje over de klinkerweg. Aan de rechterkant passeer je twee kleine duinmeertjes. Je kan niet bij deze meertjes komen, ze liggen achter een hek.

Duinmeertje

Infiltratiegebied PWN

Na weer een stukje bos steek je een klinkerweg over en ga je de duinen in, deels over een rul zandpad. Vlak voordat je daarna het bos weer in gaat, zie je rechts de smalle kanalen van het infiltratiegebied ‘Kieftenvlak’ liggen. Hier wordt drinkwater geproduceerd door PWN, de beheerder van dit duingebied. Het infiltratiegebied ligt direct achter de duinen en het strand, en om het drinkwater te beschermen tegen mogelijke overstromingen door de stijging van de zeespiegel, werden de duinen een paar jaar geleden opgehoogd.

wandelen in Wijk aan Zee

Het laatste stukje van de route gaat weer door het dennenbos en over het klinkerpad. Toen we er in februari waren, zagen we hier een paar stoere Schotse hooglanders staan in de sneeuw. Een paar winterse plaatjes van deze wandeling om het af te sluiten. 🙂

Hoi

Een winters dennenbos

wandelen in Wijk aan Zee

Ee mooi zonnetje door de bomen

bevroren duinmeertje

Een bevroren duinmeertje

Altijd al een keer in een huisje op het strand willen overnachten? Dat kan in deze strandhuisjes in Wijk aan Zee.

Hier vind je alle hotels en appartementen in Wijk aan Zee!

Wandelen in Wijk aan Zee praktisch

– Adres: Duiningang De Rellen, Heemskerker Relweg 3, 1949 CS Wijk aan Zee
– Zo kom je er: vanaf de Verlengde Voorstraat die langs de Dorpsweide loopt in Wijk aan Zee, sla je rechtsaf het Boothuisplein in (de weg voor de Spar). Deze loopt over in de Meeuwenweg. De parkeerplaats is aan het eind van deze weg, aan de rechterkant.
– Deze duiningang is het startpunt van drie routes: Groen van 3,1 km, Rood van 5,4 km en Oranje van 15,1 km.
– Een duinkaart is verplicht in het Noordhollands Duinreservaat. Deze kun je kopen bij een automaat bij het startpunt van de wandeling, bij het informatiebord.

Misschien ook leuk om te lezen:
Uitwaaien op de Noordpier in Wijk aan Zee
De Konikroute in Nationaal Park Zuid-Kennemerland

Ook leuk om te lezen

4 reacties

K van Baaren 13 oktober 2023 - 10:59 am

Jammer om steeds TaTa steel te vermelden , dat weten we als we hierheen komen. Maar kennelijk worden jullie gesponsord door Roompot ! Er zijn nog twee aanbieders van hotelstrandhuisjes in Wijk aan Zee. Kleinschaliger , Rijk aan Zee en Azul.
Waarvan akte

Antwoord
Annemarie 13 oktober 2023 - 12:35 pm

Ik word niet gesponsord door Roompot – was het maar zo’n feest! 🙂 Ik plaats affiliate linkjes en banners op mijn website om er op die manier nog iets aan te verdienen. Ik steek namelijk best veel tijd in mijn blog, dus het is leuk als het dan ook wat oplevert. De strandhuisjes van Roompot ken ik van toen ze nog van een andere eigenaar waren, omdat wij er een paar jaar geleden zelf een strandhuisje vlak naast hadden.

Antwoord
R v d Bon 29 mei 2023 - 8:09 pm

De aangegeven route van 5.4 km klopt niet. De route is minstens 6 km

Antwoord
Annemarie 30 mei 2023 - 4:32 pm

Hm, ik zal er de volgende keer dat ik deze route loop eens op letten… Ik dacht dat mijn stappenteller de vorige keer (vorige maand) wel redelijk overeenkwam met de aangegeven afstand.

Antwoord

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.