Home Eropuit in Nederland Wandelen in Bloemendaal, in Nationaal Park Zuid-Kennemerland

Wandelen in Bloemendaal, in Nationaal Park Zuid-Kennemerland

by Annemarie
wandelen in Bloemendaal

In de voorjaarsvakantie gingen we een midweek naar een vakantiehuisje in Bloemendaal aan Zee. Helaas troffen we het niet met het weer. In de dagen ervoor raasden er drie stormen over Nederland, en ook toen wij er waren was het nog stormachtig en nat. Behalve op woensdag; dat was heel even een stralend zonnige dag tussendoor. We maakten er dankbaar gebruik van en gingen wandelen in Nationaal Park Zuid-Kennemerland, in Bloemendaal. We hebben al vaker in dit natuurgebied gewandeld, maar nog nooit vanaf deze kant.

Vanuit Bloemendaal aan Zee reden we een klein stukje naar Strandslag Parnassia, waar een parkeerplaats is. Vanaf dit punt kun je kiezen uit drie wandelroutes, van 4, 9 en 11,5 kilometer. We kozen voor de kortste, de groene, maar hielden ons niet helemaal aan de route waardoor we uiteindelijk wat meer meters hebben gemaakt. Helemaal niet erg, want wat was het mooi!

Speelterrein de Hazenwei in Bloemendaal

Speelterrein de Hazenwei

Konikpaarden in Nationaal Park Zuid-Kennemerland

Aan het begin van de route passeer je een speelterrein in de duinen, de Hazenwei. Je wandelt hier over een verhard pad, dat je moet delen met fietsers. Bij een ondiep duinmeertje zagen we een paar konikpaarden aan de overkant. Ik noem het een meertje, maar er stond nu wat meer water dan anders. Normaal gesproken staat er ook wel wat water, maar dan kan je er doorheen lopen over het ‘laarzenpad’. Nu was het water daar toch echt wat te diep voor, dus we liepen om het water heen om foto’s te maken van de paarden.

Door dit water kun je normaal gesproken lopen over het ietwat natte Laarzenpad. Nu stond er echt te veel water.

We verruilden de verharde weg voor een onverhard paadje. Veel leuker. Net als in veel andere natuurgebieden in Nederland zijn in NP Zuid-Kennemerland grazers uitgezet, zoals Schotse Hooglanders en koniks. Zij zorgen ervoor dat niet alles dicht groeit. De konikpaarden stonden op hun gemakje te grazen bij, en soms ook in, het water. Ik had mijn camera niet mee en kon dus alleen foto’s maken met mijn telefoon. Maar gelukkig stonden ze redelijk dichtbij. Altijd fijn als ze daarin een beetje meewerken.

wandelen in Bloemendaal

konikpaard in Bloemendaal

konik in NP Zuid-Kennemerland

Dank voor het poseren!

Uitkijkduin Hazenberg

Nadat we langs het water en de paarden hadden gewandeld, liepen we een stukje terug naar een houten trap omhoog, een duin op. Dit is uitkijkduin Hazenberg. Het duin is van drie kanten met traptreden te beklimmen. Boven heb je een mooi uitzicht op het Vogelmeer, en natuurlijk op het mooie duinlandschap. Je ziet ook de ‘Bruid van Haarlem’, een u-vormig paraboolduin links van het Vogelmeer. En in de verte zie je helaas ook de prachtige schoorstenen van Tata Steel.

Nationaal Park Zuid-Kennemerland

Uitzicht vanaf uitkijkduin Hazenberg

wandelen in Bloemendaal

Uitzicht op het Vogelmeer

Vogels spotten bij het Vogelmeer

Via een ander pad verlieten we het uitkijkduin en wandelden we naar beneden, naar het Vogelmeer. Voor het meer loopt een verhard fiets- en wandelpad. Voor de groene route moet je hier naar links, maar wij besloten naar rechts te lopen in de richting van de vogelkijkhut die rechts op de oever van het meer staat. Maar helaas… door de vele regenval van de dagen ervoor was de vogelkijkhut niet bereikbaar. Het hele pad stond onder water.

Oké, een ander keertje maar naar de vogelkijkhut dan…

Dan maar bovenlangs, over een hoger gelegen pad. Langs dit pad staan op verschillende punten bankjes, met uitzicht op het meer en de watervogels die je er kan spotten. Zonder verrekijker zagen wij voornamelijk ganzen (geen idee welk merk) en meerkoetjes. Aan het Vogelmeer grenzen de Kennemerduinen, een duinengebied dat onderdeel is van het nationale park en wordt beheerd door PWN.

Vogelmeer in Nationaal Park Zuid-Kennemerland

Het Vogelmeer

Verder met de groene route

We liepen om het meer tot we weer bij de verharde weg waren, en daar pakten we de groene route weer op. We kwamen langs een zandduin dat er bijna woestijnachtig uitzag. Ik moest heel even aan de Sossusvlei in Namibië denken. Heel even maar hoor. 😉

De route ging verder over nog een paar duinen en door duinvalleien. We kwamen weer een pad tegen dat deels onder water stond. Gelukkig kon je er gemakkelijk omheen lopen, maar een beetje zompig was het wel.

wandelen in Bloemendaal

En toen zagen we tussen de duinen door de zee! Het laatste stuk van de route gaat over een verhard pad, weer terug naar de parkeerplaats. Mocht je dorst gekregen hebben, dan kun je vlakbij de parkeerplaats wat drinken bij strandpaviljoen Parnassia aan Zee.

Strandslag Parnassia

De zee!

Tip voor een andere mooie wandeling in de omgeving van Bloemendaal: de Konikroute in NP Zuid-Kennemerland, vanaf ingang Duin en Kruidberg in Santpoort-Noord.

wandelen in Bloemendaal

Je kan wel zien hoe de wind hier waait…

Wandelen in Bloemendaal praktisch:

– Adres Strandslag Parnassia: Parnassiaweg 1, Bloemendaal. Het is betaald parkeren; je passeert een slagboom op de Parnassiaweg.
– Bij ingang Parnassia in Bloemendaal aan Zee is het startpunt van drie wandelroutes: de groene route van 4 kilometer, de blauwe van 9 kilometer en de rode route van 11,5 kilometer.
– Vlakbij Bloemendaal aan Zee ligt Bezoekerscentrum De Kennemerduinen, dit is de hoofdingang van Nationaal Park Zuid-Kennemerland, ook wel bekend onder de naam Koevlak. Adres: Zeeweg 12, Overveen.
– Bij het bezoekerscentrum starten verschillende wandel- en fietsroutes en in het bezoekerscentrum kun je terecht voor informatie, excursies en een tentoonstelling over het duingebied. Bij het Duincafé kun je wat drinken.
– Voor kinderen kun je bij Bezoekerscentrum De Kennemerduinen een leuke speurtocht ophalen, en er is een natuurspeeltuin.

Overnachten in Bloemendaal aan Zee

Voor wie niet in de buurt van woont: wij zaten een midweekje in een mooi vakantiehuisje op vakantiepark Qurios Bloemendaal aan Zee. Een klein parkje met vrij nieuwe huisjes in een duinpan, op nog geen 100 meter van het strand en meerdere gezellige strandpaviljoens.

Misschien ook leuk om te lezen:
Doen in Bloemendaal aan Zee en Zandvoort
Herten spotten in de Amsterdamse Waterleidingduinen
Wandelen door bos en duin in Wijk aan Zee

Ook leuk om te lezen

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.