Home Eropuit in Nederland Wandelen in Nationaal Park Zuid-Kennemerland: de Konikroute

Wandelen in Nationaal Park Zuid-Kennemerland: de Konikroute

by Annemarie
wandelen in Nationaal Park Zuid-Kennemerland

Nationaal Park Zuid-Kennemerland ligt op iets meer dan een kwartiertje rijden van mijn woonplaats, en toch kom ik er bijna nooit. Uit luiheid gaan we meestal wandelen in het Noordhollands Duinreservaat, omdat dat dichterbij is. Maar daar zijn we het afgelopen jaar zo vaak geweest, dat we wel weer eens wat anders wilden zien en een nieuwe route wilden lopen. En dus gingen we op een koude zondag eind januari eindelijk weer eens wandelen in Nationaal Park Zuid-Kennemerland.

Het Nationale Park loopt van IJmuiden tot Zandvoort, langs de Noordzeekust. Het park is in totaal zo’n 38 km² groot. Het bezoekerscentrum van het park, De Kennemerduinen, ligt bij ingang Koevlak bij Overveen. Het gebied bestaat uit duinlandschap en bossen, en je kan er verschillende grazers tegenkomen. In het park zijn Schotse Hooglanders, konikpaarden en wisenten uitgezet.

wandelen in Nationaal Park Zuid-Kennemerland

De Konikroute

We reden naar ingang Duin en Kruidberg in Santpoort-Noord, dat is voor ons een van de dichtstbijzijnde ingangen. Toen we op het informatiebord met de plattegrond met wandelroutes stonden te kijken, werden we aangesproken door een meneer met een badge van Natuurmonumenten op zijn jas. Hij adviseerde ons de Konikroute te wandelen, van 7,5 kilometer. Deze route stond niet op het informatiebord, maar is wel aangegeven met zwarte pijltjes op paaltjes onderweg. De totale duur van de wandeling is ongeveer twee uur, en je kunt de wandeling ook doen vanaf de ingang Midden-Herenduin. De wandeling klonk mooi, dus we besloten zijn advies op te volgen.

Wandeling door bos en duinen

De route begint in het bos, waar we al vrij snel een stukje flink omhoog moesten wandelen, de 25 meter hoge Koepelberg op. We bleven het eerste stuk van de wandeling een beetje klimmen. Een beetje hè, het blijft tenslotte Nederland. Bij een uitkijkpunt bekeken we even snel het uitzicht, maar omdat er meer mensen bij dit punt waren, zijn we door gelopen. Het smalle wandelpad liep tussen de bomen door naar beneden. We kwamen uit bij een deel dat op een moeras leek, met bomen die in het water stonden. Maar dat had misschien ook te maken met de regenval van de dagen ervoor.

wandelen in Nationaal Park Zuid-Kennemerland

Bomen met natte voeten

Een stukje verder passeerden we een duinmeertje met, dankzij de winterse temperaturen, een dun laagje ijs erop (zie foto helemaal bovenaan). We vervolgden de route en staken de parkeerplaats bij ingang Midden-Herenduin bij Driehuis over; je kunt deze wandelroute eventueel ook vanaf dit punt starten. Nadat we de parkeerplaats hadden overgestoken ging de route verder, en wandelden we door wat het ‘Grote Bos’ wordt genoemd. Dit boslandschap loopt over in een open duinlandschap, vanaf waar we IJmuiden zagen liggen. Tussen de met gras en struiken begroeide duinen liggen hier en daar wat kale zandvlaktes.

wandelen in Nationaal Park Zuid-Kennemerland

duinlandschap

Het laatste stukje van de route gaat weer door het bos. De Konikroute is een leuke, gevarieerde route door bos en duinlandschap, met wat kleine hoogteverschillen door de duinen. Ondanks de naam van de route hebben we helaas geen konikpaarden gezien. Toch een beetje jammer…

wandelen in Nationaal Park Zuid-Kennemerland

Andere wandelroutes bij Duin en Kruidberg

Ingang Duin en Kruidberg is het startpunt van meerdere wandelroutes. Zo is er de korte kindvriendelijke groene route ‘Koepelberg Duin en Kruidberg’, met een lengte van 1,7 kilometer. De witte ‘Speuren in de duinen’-route van 2 kilometer is ook leuk om te doen met kinderen. Onderweg kom je bordjes met vragen en weetjes over de natuur tegen. Bij de langere ‘Cremerroute’ van zo’n 10 kilometer loop je naar zee en weer terug.

Duin en Kruidberg

Paardjes in de wei, naast Hoeve Duin & Kruidberg. 🙂

Tegenover de ingang van de parkeerplaats ligt Hoeve Duin & Kruidberg, aan de Duin- en Kruidbergerweg. Normaal gesproken kun je er zitten op het terras voor een hapje, drankje of een ijsje, maar nu was er alleen koffie, frisdrank en ijs ‘to go’.

Je kan ook mooi wandelen aan de andere kant van Nationaal Park Zuid-Kennemerland, bij Strandslag Parnassia in Bloemendaal aan Zee!

Wandelen in Nationaal Park Zuid-Kennemerland praktisch

– Ingang Duin en Kruidberg ligt aan de Duin- en Kruidbergerweg 76 in Santpoort-Noord.
– Er zijn verschillende ingangen met parkeerplaatsen: Midden-Herenduin bij Driehuis, Duin en Kruidberg in Santpoort-Noord, Bleek en Berg bij Santpoort-Zuid en Koevlak bij Overveen aan de oostkant van het park. Aan de zuidkant kun je parkeren bij Koningshof en Elswout bij Aerdenhout. En je kan het park ook vanuit Bloemendaal in, aan de westkant.
– De meeste parkeerterreinen zijn gratis, behalve Bleek en Berg, Koevlak en Parnassia.
– Het bezoekerscentrum, de Kennemerduinen, ligt bij hoofdingang Koevlak in Overveen.
– In het gebied kun je grazers zoals Schotse Hooglanders en konikpaarden tegenkomen. Leuk om te fotograferen, maar houd altijd voldoende afstand!

Tip: een ander mooi nationaal park om te wandelen aan de Nederlandse kust is Nationaal Park Hollandse Duinen. Dit natuurgebied in Zuid-Holland loopt van Noordwijk tot aan Hoek van Holland.

Lees ook mijn andere blogs over wandelingen in Noord-Holland:
Herten spotten in de Amsterdamse Waterleidingduinen
Het Buitenplaatsenpad: wandelen langs historische buitenverblijven
Mooie wandelingen in het duingebied bij Castricum

Ook leuk om te lezen

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.