Home Eropuit in Nederland Wandelen in Het Twiske: de Honderd Morgenroute

Wandelen in Het Twiske: de Honderd Morgenroute

by Annemarie

Ten noorden van Amsterdam ligt natuur- en recreatiegebied Het Twiske. Dit veenplassengebied hoort bij de Noord-Hollandse gemeenten Landsmeer en Oostzaan en is vernoemd naar het gelijknamige riviertje dat er doorheen stroomt. Als je gaat wandelen in Het Twiske kun je veel water verwachten, met grasland en weidse uitzichten. Wij wandelden er op een zonnige zondag eind april de Honderd Morgenroute vanuit Den Ilp.

De Honderd Morgenroute is een verwijzing naar vroeger: een ‘morgen’ was de hoeveelheid land die op een morgen geploegd kon worden. En nu staat het voor ‘zoveel pad als je op een morgen kunt lopen’. De route is aangegeven met gele pijlen, start bij Twiske Speelsloot bij Den Ilp en is 7,14 km lang. Je wandelt over verharde en onverharde paden door de natuurgebieden De Belt en De Blokken en langs de Stootersplas. Het Twiske is een populair recreatiegebied en dat was ook te merken toen wij er waren. We kwamen wandelaars, skeeleraars en veel fietsers tegen, en mensen die er hun hond uitlieten. Bij mooi weer in de zomer is het druk op de zwemplekken in het gebied.

wandelen in Het Twiske

Het Kure-Jan Strand

De wandelroute start bij knooppunt 18. Vlakbij de parkeerplaats ligt een speeltuin met een strandje. Het wandelpad gaat erlangs, waarna je over een houten bruggen een paar keer het water oversteekt. We wandelden over een smal paadje tussen de bomen door en kwamen uit bij het Kure-Jan Strand aan de Stootersplas.

Kure-Jan Strand

Het Kure-Jan Strand

In de zomer is dit een populaire zwemplek met een strandje en een grote zonneweide. Er loopt een halfrond vlonderpad (of steigerpad) voor dit strand. Deze plek is een van de duiklocaties in Het Twiske, met een duikparcours en een onderwaterpark met verschillende objecten onder water.

De Stootersplas

De Honderd Morgenroute loopt eigenlijk langs het strand en niet ernaar toe, maar ik zag het vlonderpad en daar moest ik toch even overheen gelopen hebben. Daarna vervolgden we de route langs de waterkant van de Stootersplas, met soms hoge rietkragen en veel watervogels, van eenden en meerkoeten tot zwanen, ganzen en futen. Als je van vogelspotten houdt, is het aan te raden om een verrekijker mee te nemen. Op sommige plekken langs de route stond een bord om bezoekers te vragen een bepaald pad niet te betreden vanwege het broedseizoen.

Bij de boom aan de overkant zie je twee zwanen op een nest.

wandelen in Het Twiske

Schotse Hooglanders

We moesten een hek door en betraden een gebied waar je grazers kunt tegenkomen. En inderdaad, een stukje verderop kwamen we een stuk of zes Schotse Hooglanders tegen. We liepen over een dijkje, met de Stootersplas, en later het water van kanaal het Nieuwe Twiske, aan onze rechterhand. Totdat we weer bij een hek kwamen en we het grazersgebied verlieten. Er volgde een typisch Hollands polderlandschap, met het wandelpad op sommige plekken vlak naast een verhard fietspad. Dat vond ik persoonlijk de minst mooie stukken van de route. We liepen een stukje over een dijk langs de Ringvaart, met zicht op een jachthaventje in Den Ilp. Het laatste stuk van de route ging weer door de polder.

wandelen in Het Twiske

Meer wandelroutes

Naast de Honderd Morgenroute zijn er nog andere wandelroutes in Het Twiske. Vanaf Twiske Speelsloot, dus het punt vanaf waar wij ook zijn gestart, kun je de Twiskeroute lopen van 16 kilometer. Volg voor deze ‘grote ronde’ de rode pijltjes. Een andere populaire route is de Marsenroute van 8 kilometer. Het beginpunt van deze wandeling is bij zorgboerderij De Marsen aan de Pikpotweg 1 in Landsmeer. Deze route wordt aangegeven met groene pijltjes en gaat langs weiden, een vlinderpad en de Twiskemolen die de Twiskepolder bemaalt.

wandelen in Het Twiske

Het Twiske

Andere activiteiten in Recreatiegebied Het Twiske

Er is meer te doen in Het Twiske dan wandelen! Je kan in het natuurgebied ook uitstekend fietsen, want er ligt zo’n 30 kilometer aan fietspaden. Met het fietsknooppuntensysteem Laag-Holland kun je een leuke route uitstippelen. Op verschillende plekken in Het Twiske kun je een kano, kajak of fluisterbootje huren, waarmee je door het natuurgebied kunt peddelen of varen. Dat kan bijvoorbeeld bij Twiske Haven, Noorderlaaik 4a in Oostzaan. Bij Twiske Haven kun je ook wat eten of drinken, op het grote terras aan het water. En dat kan ook een stukje verderop, bij Paviljoen Twiske. Bij Twiske Speelsloot is een speeltuin en een speelstrandje, met leuke schommels, een pontje dat je zelf over het water moet trekken, een kabelbaan en een klimtoren. Je kan er ook zwemmen. En wie heel wat anders wil: aan de De Zuiderlaaik 3 in Oostzaan ligt Klimpark Twiske, waar je kan klimmen over zeven verschillende klimparcoursen tussen de bomen.

Twiske Speelsloot

De speeltuin bij Twiske Speelsloot

Wandelen in Het Twiske praktisch

– Parkeren kan bij verschillende ingangen. Wij parkeerden onze auto bij de ingang Twiske Speelsloot, aan de Lange Jap in Den Ilp. Maar er is ook een ingang in Oostzaan, aan de De Noorderlaaik 1.
– Parkeren is niet gratis: voor de eerste 3 uur betaal je € 3,50, blijf je langer dan kost het je € 6,-. Je moet door een slagboom.
– Bij de betaalautomaten kun je alleen met pin betalen.
– Sommige stukken kunnen erg drassig zijn, dus draag goede schoenen die daar tegen kunnen als je gaat wandelen in Het Twiske.
– Op de Honderd Morgenroute mag de hond mee, maar wel aangelijnd.
– Kijk voor meer informatie op de website van Recreatieschap Twiske-Waterland.

Lees voor meer leuke wandelroutes in Noord-Holland ook deze blogs:
Rondje Marken, langs moooie huisjes en de vuurtoren
Wandelen in Wijk aan Zee door het bos en de duinen

Ook leuk om te lezen

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.