Home Eropuit in Nederland Wandelen in de Leuvenumse Bossen bij het Hulshorsterzand

Wandelen in de Leuvenumse Bossen bij het Hulshorsterzand

by Annemarie
wandelen in de Leuvenumse Bossen

Op een zonnige dag eind februari gingen we wandelen in de Leuvenumse Bossen bij het Hulshorsterzand. Dit is een mooi natuurgebied tussen Nunspeet en Harderwijk, met bos, heide en stuifzandduinen. Ook de langste beek van de Veluwe stroomt hier: de Leuvenumse Beek. Je kan er herten, wilde zwijnen en reeën spotten. We wandelden er de afwisselende PAP-route van 5 kilometer.

Vanuit ons vakantiehuisje aan het Veluwemeer in Nunspeet reden we richting Hulshorst. Vlak voordat we bij de parkeerplaats van het natuurgebied waren, reden we een brug over de snelweg A28 over. Vanaf sommige punten tijdens de wandeling kun je de snelweg ook horen, omdat deze er voor een deel vlak langs loopt. Maar wij hoorden vooral de laag overvliegende legerhelikopters. Aan de rand van het natuurgebied, richting Harderwijk en Ermelo, ligt namelijk militair oefenterrein Beekhuizerzand. En ze waren dus druk aan het oefenen die dag.

Twee legerhelikopters boven het bos

Wandelen in de Leuvenumse Bossen: routes

We bekeken het informatiebord van Natuurmonumenten bij de parkeerplaats aan de Hierderweg en besloten de gele route van 5 kilometer te gaan wandelen, de PAP-route. Deze route gaat over de heide en de stuifduinen van het Hulshorsterzand en volgt daarna de Leuvenumse Beek door het bos. Vanaf hetzelfde punt kun je ook de rode Tafelbergroute van 8 kilometer wandelen, en de groene Leuvenumse Beekroute van 15 kilometer.

Wandelen in de Leuvenumse Bossen

Uitzichtpunt Hierderweg

De route begint met een stukje door het bos. Het eerste stuk loopt parallel aan het fietspad, en daarna ga je linksaf het bos in. Al vrij snel kom je op een open heuvelachtige vlakte met heide, stuifduinen en een paar bomen. Vanaf hier zagen we steeds twee legerhelikopters laag overvliegen in cirkels. Op een hoog duin ligt uitzichtpunt Hierderweg, dus zeker even beklimmen voor het uitzicht over de heide en het zand!

het Hulshorsterzand

De gele route gaat voor dit uitzichtpunt naar rechts, maar als je de rode route wandelt ga je rechtdoor. Bij deze langere route loop je voor een groot deel om het Hulshorsterzand heen. De gele route die wij deden gaat er maar een klein stukje langs.

Hulshorsterzand

Rondrennende hazen en een blije kei

We pauzeerden even bij een bankje op de heide. Niet omdat we al moe waren, maar we wilden even in het zonnetje zitten. In de heidestruiken tegenover het bankje zagen we een paar hazen weg springen. Ik probeerde ze snel te fotograferen, maar de hazen waren sneller en lieten zich niet meer zien. Ze hadden het hazenpad gekozen inderdaad. 😛 Op een rand van het bankje vond onze zoon een vrolijk gekleurde ‘blije kei’ die je tegenwoordig soms tegenkomt tijdens wandelingen. We hebben de beschilderde steen een stukje verderop een nieuw plekje gegeven, voor de volgende vinder.

Wandelen in de Leuvenumse Bossen

Uitzicht over de hei

wandelen in de Leuvenumse Bossen

En het bos weer in!

De Leuvenumse Beek

Vanaf de heide wandelden we het bos weer in. We liepen rondom een hoog duin, dat we aan de achterkant konden beklimmen, over een stuk zand. Daarna staken we een verhard fietspad over en zagen een stukje verderop de Leuvenumse Beek tussen de bomen door lopen. Een rustig beekje, met op sommige plekken een kleine stroomversnelling. We staken de beek een paar keer over, via houten bruggetjes. Met een lengte van ca. 23 kilometer is de Leuvenumse Beek de langste van de Veluwe. De beek is ondieper gemaakt, zodat deze vaker overstroomt en dat is goed voor de natuur. Ook worden er rond de beek soms wat bomen gekapt, waardoor er meer licht in het water valt. En dat is goed voor de waterplanten en -dieren die in de beek leven. Het is echt een prachtig stukje bos, met bomen die soms met hun wortels in de beek staan, of er dwars overheen gevallen zijn.

Wandelen in de Leuvenumse Bossen

wandelen in de Leuvenumse Bossen

Een prachtig rustig plekje bij de beek

De route inkorten

Vlak voor het eindpunt van de wandelroute kwamen we weer uit op het pad parallel aan het fietspad, richting de parkeerplaats, net als aan het begin. Maar een geel pijltje leidde ons naar links, weer het bos in. Ook hier liepen we weer langs de beek en over verschillende houten bruggetjes. Tip: mocht je de route een stukje willen inkorten, dan kan dat dus hier. In plaats van linksaf het bos in te gaan, blijf je de weg rechtdoor volgen naar de parkeerplaats. Ik schat dat het zo ongeveer een kleine kilometer scheelt. Maar zonde is het natuurlijk wel! En even for the record: wij hebben de route helemaal gelopen.

Tip: je kan ook mooi wandelen over het Kootwijkerzand, een ander groot stuifzandgebied op de Veluwe vlakbij Kootwijk.

Leuvenumse Bos

Een natuurlijke brug (waar je overigens niet perse overheen hoeft)

Wandelen in de Leuvenumse Bossen praktisch

– Adres startpunt: parkeerplaats Hierderweg 19 in Hulshorst
– Parkeren is gratis.
– Vanaf dit punt starten drie wandelroutes, van 5 (geel), 8 (rood) en 15,5 (groen) kilometer.
– Honden zijn welkom, maar moeten aangelijnd zijn.

Misschien ook leuk om te lezen:
Wandelen bij de Posbank in Nationaal Park Veluwezoom
Wandelen in de Kaapse Bossen op de Utrechtse Heuvelrug

Ook leuk om te lezen

2 reacties

Linda 30 oktober 2022 - 11:30 am

Door dit artikel hebben wij de Leuvenumse bossen vorig jaar bezocht. Inmiddels hebben wij er 3 wandelroutes gedaan (maar deze nog steeds niet haha). Het is echt een geweldig gebied, vooral zo in de herfst. De gele route wil ik ook zeker nog eens doen 🙂 Bedankt voor de leuke tip!

Antwoord
Annemarie 30 oktober 2022 - 3:06 pm

Wat leuk dat jullie de Leuvenumse bossen door deze blog hebben ontdekt! 😀 Wij vonden het er ook heel mooi, maar tot nu toe is het helaas bij die ene wandeling gebleven, omdat het voor ons niet naast de deur is…

Antwoord

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.