Home Eropuit in Nederland Wandelen in de Kaapse Bossen op de Utrechtse Heuvelrug

Wandelen in de Kaapse Bossen op de Utrechtse Heuvelrug

by Annemarie
wandelen in de Kaapse Bossen

In Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug kun je op veel plekken heel mooi wandelen. De Utrechtse Heuvelrug is na de Veluwe het grootste bosgebied van Nederland. We wandelden eerder al eens in het Amerongse Bos. In de meivakantie gingen we – tussen de buien door – wandelen in de Kaapse Bossen bij Doorn. We kozen voor de kindvriendelijke wandelroute ‘Kaapse Bossen’ van iets meer dan 5 kilometer. Deze rode route gaat over boslanen en -paden, en langs klimbomen, boswallen en een uitkijktoren.

Op een regenachtige middag reden we naar Doorn. Het zou in de middag opklaren, vandaar dat we het aandurfden om te gaan wandelen in de Kaapse Bossen. Want wandelen is leuk, maar we zijn wel mooi-weer-wandelaars! Op de parkeerplaats lazen we de informatie op het informatiebord. We kozen voor de rode route van 5 kilometer, een mooie afstand als je met kinderen bent die eigenlijk helemaal geen zin hebben om te wandelen. Bovendien is deze route afwisselend genoeg om het ook voor hen leuk te houden. Je vraagt je misschien af waarom het de ‘Kaapse Bossen’ heet. Rond 1750 kocht de familie Swellengrebel dit landgoed, nadat ze terug waren gekomen uit Zuid-Afrika. De bossen deden hen denken aan een bos bij Kaapstad, vandaar de naam.

Klimboompje

Al vrij aan het begin van de wandeling passeerden we aan de rechterkant van het pad een klimboom. Deze spar is jaren geleden omgewaaid, en doet nu dienst als klimboom en insectenhotel. Bij een soort kruispunt van verschillende bospaden zie je de betonnen restanten van een vroegere uitkijktoren die hier tot 1970 stond.

Uitkijktoren De Kaap

wandelen in de Kaapse Bossen
Een stukje verderop staat de vrij nieuwe 25,6 meter hoge uitkijktoren De Kaap. Deze toren werd in 2006 gebouwd van staal en hout. Via de trappen in de vierkante toren kun je naar het uitkijkplatform klimmen. Onderweg kun je door ronde raampjes al een beetje zien wat voor uitzicht je kunt verwachten. Boven staat op de reling van het platform aangegeven wat je in de verschillende richtingen kunt zien. De Utrechtse Dom bijvoorbeeld, en de Pyramide van Austerlitz. Het was helder weer, maar wij zagen ze niet. Misschien omdat alle bomen vol in bloei stonden (zie foto helemaal bovenaan)? Tip: neem een verrekijker mee! Het waaide behoorlijk bovenin, dus we zijn niet lang boven gebleven. Leuk om te weten: de bankjes rondom de uitkijktoren hebben dezelfde vorm als de toren.

De Doornse Kei

De Doornse Kei
We liepen verder en zagen de Doornse Kei staan, aan het eind van een zijpaadje. Deze zwerfsteen is een overblijfsel uit de ijstijd, toen er veel zwerfkeien uit Scandinavië hier terechtkwamen door de schuivende ijskappen. Ook de heuvels in dit bos zijn ontstaan in de ijstijd, toen de ijsmassa het land opstuwde. De zwerfkei is op een sokkel geplaatst, waarin je als je goed kijkt ‘De Doornsche Kei’ kunt zien staan. De kei is al sinds de jaren dertig een bezienswaardigheid in de Kaapse Bossen.

wandelen in de Kaapse Bossen

Pauzeren bij Châlet Helenaheuvel

Halverwege de wandelroute hebben we wat gedronken op het terras van Châlet Helenaheuvel, met mooi uitzicht over een heideveld en een zandverstuiving. Het was fris, zeker als de zon achter de wolken verdween, maar gelukkig lagen er dekentjes over de terrasstoelen. Het theehuis ligt vlakbij de ingang Helenaheuvel en vanaf hier starten ook wandelroutes.

Chalet Helenaheuvel

Het terras van Châlet Helenaheuvel gezien vanaf de heide.

wandelen in de Kaapse Bossen

Uitzicht op het heideveld vanaf Châlet Helenaheuvel.

Heide, boswallen en nog een klimboom

Na onze korte pauze vervolgden we de wandeling. We liepen langs het heide- en stuifzandveld waar we op uit hadden gekeken vanaf het terras. Op deze open plek in het bos kunnen kinderen en honden heerlijk rondrennen. Honden moeten aangelijnd zijn in de Kaapse Bossen, maar op dit stukje mogen ze los. We wandelden verder over bospaden met aan weerszijden boswallen. Tegen het einde van de route kwamen we weer langs een perfecte klimboom, hoewel deze omgeknakte boom wat hoger was dan die aan het begin van de route. Op het laatste deel van de wandeling kun je ook nog een grafheuvel zien las ik later, maar die hebben wij gemist.

wandelen in de Kaapse Bossen

Nog een klimboom

Meer wandelroutes in de Kaapse Bossen

De rode route die wij deden is ruim 5 km lang. Er is ook een langere route langs de hoogtepunten van de Kaapse Bossen van 9 km. Volg hiervoor de donkerblauwe pijltjes. Vanaf parkeerplaats Helenaheuvel kun je de gele route lopen, een kort rondje van 1,8 km. Deze laatste route is ook goed te doen met een kinderwagen of rolstoel.

Tip: er zijn nog veel meer mooie wandelroutes op de Utrechtse Heuvelrug. Blogger Marcel ging bijvoorbeeld wandelen door het Leersumse Veld, niet ver van de Kaapse Bossen.

Wandelen in de Kaapse Bossen praktisch

– Wij parkeerden onze auto op parkeerplaats Groene Entree Kaapse Bossen, Maarsbergseweg 1 in Doorn.
– Je kan ook parkeren bij een van de andere ingangen, bijvoorbeeld bij Parkeerplaats Doornse Gat langs de Leersumsestraatweg, of bij parkeerplaats Helenaheuvel aan de Sint Helenalaan in Doorn.
– Parkeren is gratis
– Honden moeten in het grootste deel van de bossen aangelijnd zijn.
– Meer informatie over de Kaapse Bossen vind je op de website van Natuurmonumenten.

Nog meer lezen over de Utrechtse Heuvelrug? Lees dan mijn blog over wat te doen in Amerongen!

Ook leuk om te lezen

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.