Home Eropuit in Nederland Wandelen in Callantsoog in natuurgebied het Zwanenwater

Wandelen in Callantsoog in natuurgebied het Zwanenwater

by Annemarie
wandelen in Callantsoog bij het Zwanenwater

Toen we in de meivakantie een paar dagen in Julianadorp waren, gingen we wandelen in het nabij gelegen Callantsoog. Er zijn veel wandelmogelijkheden bij Callantsoog, zoals vanuit het centrum, langs de bollenvelden of over het strand. Maar wij gingen wandelen in natuurreservaat het Zwanenwater. Dit natuurgebied stond al een tijdje op mijn lijstje. Als je gaat wandelen in het Zwanenwater in Callantsoog kom je langs de grootste natuurlijke duinmeren van Europa. En je kan er – afhankelijk van het jaargetijde – trekvogels, vlinders en wilde orchideeën tegenkomen.

Natuurgebied het Zwanenwater heeft als Natura 2000-gebied en Wetland-gebied een internationaal beschermde status. Jaarlijks broeden er meer dan 75 vogelsoorten, waaronder aalscholvers en mantelmeeuwen. Bovendien ligt het Zwanenwater op de route van veel soorten trekvogels. Van mei tot juli kun je er tien verschillende soorten bloeiende orchideeën zien. En in de zomer is het gebied een waar vlinderparadijs. Je kan er de vrije zeldzame heivlinder tegenkomen, maar ook het icarusblauwtje en de duinparelmoervlinder. Een bijzonder stukje natuur dus!

Zwanenwater in Callantsoog

Wandelroutes in het Zwanenwater

In het Zwanenwater zijn twee wandelroutes uitgezet: de gele route van 2,5 kilometer en de bruine route van ca. 5,5 kilometer. Wij kozen voor die laatste, omdat je dan beide duinmeren ziet. Aan de andere kant van de weg is nog een wandelroute, het rondje ‘Uitlandse Polder’ van 3,3 kilometer. De toegang tot het natuurgebied is gratis met een ledenpas van Natuurmonumenten. Niet-leden kunnen een kaartje kopen bij de automaat bij de ingang.

Wandeling langs het Eerste en het Tweede Water

Wij wandelden de bruine route; deze is ongeveer 5,5 kilometer lang en wordt aangegeven met bruine pijltjes. De route loopt rondom een van de duinmeren, het Eerste Water. In het begin wandel je een stukje over een verharde weg, maar daarna gaat bijna de hele route over smallere schelpenpaden. Na zo’n 10 minuten wandelen zagen we een eerste vogelkijkhut, waar we natuurlijk even een kijkje namen. We zagen vooral ganzen, maar hadden geen verrekijker mee. Dus misschien zaten er wel hele bijzondere vogels, maar hebben wij die gewoon niet gezien…

vogelkijkhut in het Zwanenwater

Vogelkijkhut ‘Botenhuis’

We wandelden verder langs de knalgele bloemen van de gaspeldoorn. Deze struik bloeit van de wintermaanden tot eind mei. Een stukje verderop zagen we vlak langs het pad een ganzenfamilie met een paar kleintjes.

wandelen in Callantsoog

ganzen Zwanenwater

Zwanenwater in Callantsoog

Veel ganzen in het Zwanenwater

Er was een pad aangegeven naar een uitkijkpunt, dus daar liepen we naartoe voor een mooi uitzicht over het Zwanenwater.

wandelen in Callantsoog

Uitzicht over een deel van het Zwanenwater vanaf het uitkijkpunt

We liepen weer naar beneden om de route te vervolgen en kwamen bij een afslag naar links, naar een andere vogelkijkhut. We moesten er ongeveer 5 minuten voor lopen, over een drassig pad. Vanaf deze hut kijk je uit over een ander, groter duinmeer: het Tweede Water met daarin het Bokkeneiland. (Wie heeft de inspirerende namen voor de duinmeren eigenlijk bedacht? Eerste Water, Tweede Water…). Er zijn verder geen wandelpaden rondom het Tweede Water, om de rust te bewaren voor de verschillende vogelsoorten en andere dieren die er leven.

vogelkijkhut Zwanenwater

wandelen in Callantsoog bij het Zwanenwater

We wandelden weer terug naar het hoofdpad, waar we al snel de volgende vogelkijkhut tegenkwamen, weer terug bij het Eerste Water. Dit is een bijzondere hut, want hij drijft. De vogelkijkhut werd in Rotterdam gebouwd en vervolgens ingevlogen met een helikopter van de Luchtmacht. Je bereikt de hut over een houten, deels drijvend, vlonderpad. Het kan voorkomen dat een deel van het pad onder water staat. Toen wij naar de hut liepen, sloeg er ook af en toe een golfje water overheen.

wandelen in Callantsoog

Over het vlonderpad naar de vogelkijkhut

vogelkijkhut in het Zwanenwater

Via een tweede uitkijkpunt wandelden we de rest van de bruine route af. Een hele afwisselende route, aanrader! Op de website van Natuurmonumenten vind je een kaartje van de route. Wij wandelden het rondje overigens precies andersom dan op dit kaartje aangegeven staat.

wandelen in Callantsoog

Klein rondje langs het Eerste Water

Heb je niet zoveel tijd, of ben je met kinderen en/of met een kinderwagen, dan is het kleine rondje van 2,5 kilometer een aanrader. Volg hiervoor de gele pijltjes. Een deel van deze route is hetzelfde als de bruine route. Je komt bijvoorbeeld ook langs vogelkijkhut Botenhuis en het vogelkijkscherm bij het Eerste Water. Naast veel vogels zie je ook op deze route orchideeën en vlinders (in de zomer), en je kan grazers zoals schapen tegenkomen. Het pad is kinderwagen- en rolstoelvriendelijk, maar je komt wel wat hellinkjes tegen onderweg. Zie voor meer informatie over de route het kaartje op de website van Natuurmonumenten.

wandelen bij het Zwanenwater

Uitkijkend over het Eerste Water

Route Uitlandse Polder

Aan de andere kant van de Zuidschinkeldijk in Callantsoog, tegenover de parkeerplaats, kun je ook een rondje wandelen. Dit rondje ‘Uitlandse Polder’ is 3,3 kilometer lang en gaat – zoals de naam al aangeeft – dwars door de polder. De route wordt aangegeven met blauwe pijltjes. In de wintermaanden stroomt kwelwater vanuit het Zwanenwater naar de Uitlandse Polder. Dit water wordt daar vastgehouden, om te voorkomen dat het Zwanenwater droog komt te staan. Door dit kwelwater, en ook als het veel geregend heeft, kan het er behoorlijk drassig zijn. Houd daar dus rekening mee bij het uitkiezen van je schoenen (of laarzen). 😉

wandelen in Callantsoog

Twee ganzen (zoekplaatje)

Wandelen bij het Zwanenwater in Callantsoog praktisch

– Adres parkeerplaats het Zwanenwater: Zuidschinkeldijk 3a, 1759 JH Callantsoog
– Voor leden van Natuurmonumenten is de toegang tot het natuurgebied gratis (met ledenpas).
– Niet-leden kunnen bij de kaartautomaat bij de ingang van het Zwanenwater een kaartje van € 3,- per persoon kopen. Met dit kaartje draag je bij aan het beheer van de natuur.
– Je mag niet buiten de paden wandelen.
– Natuurgebied het Zwanenwater is een stiltegebied.
– Honden zijn niet toegestaan.
– Vliegen met drones is niet toegestaan.
– De korte route (geel) is ook geschikt voor rolstoelen en kinderwagens.

Misschien ook leuk om te lezen:
– Leuk om te doen in Den Helder en Julianadorp
– Het Palendorp in Petten
– De mooiste plekken in Noord-Holland

Ook leuk om te lezen

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.