Home Eropuit in Nederland Wandelen bij de Posbank in Nationaal Park Veluwezoom

Wandelen bij de Posbank in Nationaal Park Veluwezoom

by Annemarie
wandelen bij de Posbank

Nationaal Park Veluwezoom is misschien wat minder bekend dan Nationaal Park De Hoge Veluwe, maar zeker niet minder mooi. Je vindt er bossen, heide, glooiende heuvels en zandverstuivingen. Vanuit de plaats Rheden – waar ook het bezoekerscentrum is – gingen we op een grijze dag in maart wandelen bij de Posbank. Je kan er kiezen uit verschillende routes, die goed staan aangegeven op paaltjes langs de paden.

De paarse route

Vanwege het coronavirus was bezoekerscentrum Veluwezoom in Rheden gesloten toen wij er waren. Het VVV-kantoor, in hetzelfde gebouw maar aan de andere kant, was wel open. Daar konden we een plattegrond ophalen en kregen we – op veilige afstand – advies over de te kiezen wandelroute. We kozen voor de paarse route van 5 kilometer. Deze Wandelroute Veluwezoom-Posbank start bij het bezoekerscentrum. Je volgt de paarse pijltjes op de wegwijzerpaaltjes die je onderweg tegenkomt. Wat wij zo leuk vonden aan deze route, is dat ‘ie lekker heuvelachtig is. En je komt langs een paar leuke uitkijkpunten.

Rhedense Schaapskudde

Rhedense schaapskudde
Aan het begin van de wandeling kom je langs een weiland in het bos. Je ziet er – als ze thuis zijn tenminste – de schapen van de Rhedense Schaapskudde. Deze kudde begraast elke dag onder begeleiding van een herder de Rhedense heide rondom de Posbank. Je kan tijdens de wandeling ook Schotse hooglanders tegenkomen die grazen in dit gebied, maar wij hebben ze niet gezien.

wandelen bij de Posbank

Vlak voor het weiland is een kleine klim- en klauterpeeltuin in het bos, met wat houten speeltoestellen. De wandelroute leidt je voor een groot deel om het weiland, voordat je verder het bos in gaat.

wandelen bij de Posbank

Na een klein stukje door het bos, kwamen we uit op een heuvelachtige heidevlakte. Vanaf daar wandel je naar het uitkijkpunt op de Kraaijenberg. Wij wandelden er naartoe over het zandpad, maar je kan dit punt ook met het speciale ‘zigzagpad’ bereiken, dat ook toegankelijk is voor rolstoelen en kinderwagens.

De Posbank

Zo ongeveer halverwege de route kom je, na weer een stukje omhoog wandelen, bij het hoogste punt van deze wandelroute: de Posbank. Bij dit uitkijkpunt kun je even uitpuffen op een van de bankjes. Hier staat ook een ronde, stenen bank. Dit is een monument uit 1918 ter ere van G.A. Pos, de toenmalige voorzitter van de ANWB. De bank staat op een hoogte van 90 meter boven NAP.

wandelen bij de Posbank

De bank voor G.A. Pos

Op een heldere dag heb je hier een prachtig uitzicht over de omgeving, zeker als de heide in bloei staat (in augustus/september). Voordat we verder liepen, hebben we even wat gedronken op het terras van Paviljoen de Posbank, vlakbij het uitkijkpunt en het monument voor G.A. Pos.

Weer terug naar het bezoekerscentrum

wandelen bij de Posbank

Over de heide

wandelen bij de Posbank

We vervolgden de wandelroute over de heide, waar sommige struiken mooi in bloei stonden. Voordat we weer terugkeerden in het bos moesten we de Schietbergseweg oversteken. Vanaf daar is het niet ver meer naar het eindpunt. Als je honger of dorst hebt gekregen, kun je wat eten of drinken bij Brasserie Veluwezoom, vlakbij de parkeerplaats en het bezoekerscentrum.

Meer lezen over de Veluwe? Lees dan ook deze blog van Antonette over de mooiste plekken op de Veluwe.

Nationaal Park Veluwezoom

Hotels en vakantiehuisjes in de buurt van Nationaal Park Veluwezoom

Wil je op vakantie of een weekendje weg in de buurt van Park Veluwezoom? Wij zaten in een vrijstaand huisje op vakantiepark Landal Heideheuvel in Beekbergen. Nog iets dichter bij Nationaal Park Veluwezoom ligt Landal Coldenhove, bij de plaats Eerbeek. Recreatiepark Beekbergen is ook een prima uitvalsbasis, net als vakantiepark EuroParcs Hooge Veluwe. En op Booking.com vind je ook veel hotels en huisjes bij Nationaal Park Veluwezoom.

Wandelen bij de Posbank praktisch

– Het adres van Bezoekerscentrum Veluwezoom is Heuvenseweg 5a in Rheden.
– Bij het bezoekerscentrum kun je terecht voor routes en vragen, maar het is ook leuk voor kinderen. Er is een ‘zwijnenkuil’ waar kinderen zich kunnen uitleven, en een kindertekenhoek.
– Voor een wandeling met jonge kinderen is de wandelroute Schaapskooi Veluwezoom een aanrader. Deze route is maar 2 kilometer lang en gaat langs de schaapskooi en het klim- en klauterbos. Volg voor deze route de groene pijltjes op de wegwijzerpaaltjes.
– Wij waren er begin maart, maar de beste periode om te wandelen bij de Posbank is eigenlijk het eind van de zomer, als de heide in bloei staat.

Niet zo’n wandelaar? Er zijn ook mooie routes om te fietsen bij de Posbank! Bij het Bezoekerscentrum in Rheden kun je fietsen huren.

Ook leuk om te lezen

8 reacties

Janet 1 mei 2020 - 10:35 pm

De Posbank is één van mijn favoriete plekjes om te wandelen, zo mooi daar! Sowieso is de Veluwe een regio waar ik heel graag kom, heerlijke regio!

Antwoord
Annemarie 2 mei 2020 - 3:41 pm

Ja wij komen ook graag op de Veluwe, prachtig daar!

Antwoord
Sanne 1 mei 2020 - 4:19 pm

Prachtig stukje Nederland aan de rand van de Veluwe. Als de heide in bloei staat is het nog mooier!

Antwoord
Annemarie 2 mei 2020 - 11:01 am

Ja dat geloof ik graag! Ik moet er in de nazomer dus nog een keer naartoe. 🙂

Antwoord
Yvonne 27 april 2020 - 9:28 pm

Yes, deze wandeling ken ik.. een hele bekende. Wij hebben hem al verschillende keren gelopen en elke keer weer genieten. Helemaal in augustus als de heide bloeit en je echt uitkijkt over een zee van paars bij de Posbank. Leuk om jullie ervaringen met deze wandeling te lezen. 🙂

Antwoord
Annemarie 28 april 2020 - 8:56 am

Wij hadden ‘m nog nooit gelopen, maar nu waren we in de buurt. Een mooi natuurgebied, en in augustus lijkt het me helemaal prachtig, met de heide.

Antwoord
lizette 27 april 2020 - 5:59 pm

Fijn om even meegenomen te worden in deze wandeling! We komen hier graag en regelmatig, maar omdat we het nu te ver van huis vinden, moeten we het helaas al even missen. De nazomer is inderdaad de mooiste periode, maar zelf hou ik meer van de lente, dan is het veel minder druk vaak.

Antwoord
Annemarie 28 april 2020 - 8:44 am

Wij hadden deze wandeling nog niet eerder gedaan, maar ik zou het graag nog eens doen in de nazomer, om de heide in bloei te zien.

Antwoord

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.