Home Eropuit in Nederland Wandelen bij de Kruisberg in het Noordhollands Duinreservaat

Wandelen bij de Kruisberg in het Noordhollands Duinreservaat

by Annemarie
wandelen bij de Kruisberg

Nu we verplicht thuis moeten zitten vanwege het virus en er niet echt op uit kunnen trekken, moeten we het dichter bij huis zoeken. Gelukkig wonen wij op slechts een paar kilometer afstand van het strand en de duinen. We komen vaak op het strand om even uit te waaien, maar gaan ook regelmatig wandelen in het Noordhollands Duinreservaat, bij Heemskerk of Castricum. Op mijn blog over Bezoekerscentrum De Hoep na, heb ik er alleen nog nooit over geschreven. Vorige week gingen we – in alle vroegte – wandelen bij de Kruisberg.

Op die zonnige ochtend in april ging onze wekker al om 7 uur af. De avond ervoor hadden we namelijk besloten om te gaan wandelen. Maar omdat we in deze periode van het virus voorzichtig zijn, wilden we er al vroeg naartoe om zo min mogelijk andere mensen tegen te komen. Onze kinderen kwamen met moeite hun bed uit, maar gingen (onder licht protest) toch mee. Om 8 uur parkeerden we onze auto op een vrijwel lege parkeerplaats en begonnen we aan de gele route, een wandeling van 4,5 kilometer.

wandelen bij de Kruisberg

Over het Noordhollands Duinreservaat

Het Noordhollands Duinreservaat is een van de grootste natuurgebieden van Nederland. Het gebied – dat bestaat uit strand, duinen en bossen – is ongeveer 20 kilometer lang en loopt langs de Noord-Hollandse kust, van Wijk aan Zee tot aan de Schoorlse Duinen. Bij Bezoekerscentrum De Hoep in Castricum kun je terecht voor wandelroutes en informatie over het duingebied. Het natuurgebied wordt beheerd door PWN, omdat de Noord-Hollandse duinen heel belangrijk zijn voor de drinkwatervoorziening. Een kwart van al het water van PWN wordt namelijk gezuiverd in deze duinen.

Langs akkers, weilandjes en dan de bossen in

Voordat je het bos ingaat, loop je over een zandpad langs wat akkertjes en weilanden waar schapen grazen.

Noordhollands Duinreservaat

In het bos kom je op een paar punten hekken en wildroosters tegen. Je kan namelijk Schotse Hooglanders tegenkomen. Ook nu zagen we heel veel verse vlaaien liggen (volgens mij waren ze zelfs nog warm…), maar geen Schotse Hooglander te bekennen. Jammer! Je verlaat het bospad even om een verharde weg over te steken. Deze weg is alleen voor fietsers, want dit deel van het Noordhollands Duinreservaat is autovrij. Schuin aan de overkant van de weg wandel je het bos weer in. Tijdens de wandeling beklim je met traptreden ook de Kruisberg. Op de top van dit duin, want het is natuurlijk niet echt een berg, staat een houten uitkijktoren. Helaas is deze houten toren nu gesloten voor publiek, want hij zou niet veilig zijn… Toch benieuwd naar het uitzicht? Neem dan een kijkje met deze virtuele tour!

Uitkijktoren

Een stukje verderop passeer je weer een wildrooster en kom je in een gebied met wat meer duin en minder boom. Hier lopen regelmatig Schotse Hooglanders en we hebben er ook wel eens (semi-wilde) pony’s zien lopen. Maar deze keer niet.

wandelen bij de Kruisberg

Een prima plek voor Schotse Hooglanders. Maar ja.

Aan de rechterkant van het pad zie je op een gegeven moment een zijpaadje. Dit smalle, korte paadje leidt naar een bijzondere plek: aan het begin van de 20e eeuw werden hier twee jachthonden begraven, van Jan Hendrik van Boelens van der Haer die toen de eigenaar was van dit stuk grond. In 2012 werden de eeuwenoude graven gerestaureerd omdat ze beschadigd waren. Om de twee graven van de honden Fifine en Arthur staat nu een hekje, met daarnaast een bordje met uitleg over de graven.

Gasterij Kruisberg

Normaal gesproken kun je als je gaat wandelen in de buurt van de Kruisberg een pauze inlassen bij Gasterij Kruisberg. Een gezellig café-restaurant in een voormalige boerderij midden in het duingebied, dat alleen te voet of op de fiets bereikbaar is. We stoppen hier tijdens een wandeling vaak om even wat te drinken of om te lunchen. De biologische Highlandburgers zijn heel populair, maar je kan er ook terecht voor broodjes, een uitsmijter of pannenkoeken. Bij fris weer branden er vuurkorven op het ruime buitenterras, zodat je toch buiten kunt zitten. En bij de gasterij zijn ook altijd wat dieren te zien, zoals konijnen, ezels en schapen.
Adres: Kruisberg 4a, Heemskerk

wandelen bij de Kruisberg

Mooi laantje

wandelen bij de Kruisberg

Wandelen bij de Kruisberg praktisch:

– Het startpunt van deze wandeling is hier: Duiningang Kraaiennest, Rijksstraatweg thv 122 (ingang tegenover cafetaria De Patatoloog) in Heemskerk. De parkeerplaats is rechts.
– Bij het begin van de wandelroutes staat een informatiebord, een duinkaartautomaat en een watertappunt.
– Een duinkaart is verplicht!
– Vanaf dit punt kun je kiezen uit drie wandelroutes: Rood (4,2 km), Geel (4,5 km) en Oranje (15,1 km). De routes worden gemarkeerd met gekleurde pijltjes op paaltjes onderweg.

Overnachten in de buurt van het Noordhollands Duinreservaat in Heemskerk

Kom je niet uit de buurt en zou je ergens willen overnachten in de buurt van het duin? Dan tip ik Camping Geversduin, midden in het duingebied, op de rand van Heemskerk en Castricum. Je kan er kamperen, maar er zijn ook een paar leuke accommodaties te huur. Wij zijn er zelf vaak geweest. Niet om er te overnachten, maar om na een wandeling een drankje te drinken op het terras. Onze kinderen vermaakten zich dan uitstekend in de grote speeltuin voor het terras. Je kan ook overnachten in de Stayokay Heemskerk. Dit ligt iets verder van het duin af, maar het hostel is gevestigd in het 13e-eeuwse kasteel Assumburg. Een bijzondere locatie dus, en niet duur!

Misschien ook interessant: mijn blog over leuke wandelingen in het duingebied van Castricum, ook in het Noordhollands Duinreservaat.

Ook leuk om te lezen

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.