Home Eropuit in NederlandCultuur & Musea Wandelen bij de Fraeylemaborg in Groningen

Wandelen bij de Fraeylemaborg in Groningen

by Annemarie
wandelen bij de Fraeylemaborg

In het Groningse dorp Slochteren staat de Fraeylemaborg, een burcht van ruim zevenhonderd jaar oud. Bij de borg hoort een groot langgerekt park van ruim 23 hectare, dat ook wel bekend staat als het Slochterbos. Tijdens een wandeling door dit park kom je langs vijvers, bruggetjes en ‘follies’; eigenaardige bouwwerken. Wij gingen wandelen bij Landgoed Fraeylemaborg toen we in de meivakantie een paar dagen in de provincie Groningen waren.

De borg werd waarschijnlijk al voor 1300 gebouwd, als een eenvoudig huis met versterkte muren. In de 16e eeuw werd het gebouw uitgebreid en kwam er een slotgracht omheen. Na 1670 werden de twee zijvleugels gebouwd. In 1781 liet de toenmalige borgheer de borg verbouwen en kreeg het gebouw z’n huidige uiterlijk. Ook het koetshuis en het schathuis die bij de borg staan, stammen uit die tijd. In het schathuis is nu een restaurant gevestigd en in het koetshuis zit de museumwinkel en een expositieruimte.

wandelen bij de Fraeylemaborg

Helaas waren de borg en het museum gesloten tijdens ons bezoek, vanwege de coronamaatregelen. Dat was wel jammer natuurlijk, maar wandelen over het landgoed van de Fraeylemaborg is ook leuk.

Wandelen bij de Fraeylemaborg

Het langwerpige park is onlangs gerestaureerd en dateert voor het grootste deel uit de 19e eeuw. Het werd aangelegd in de Engelse Landschapsstijl en is veel groter dan we hadden verwacht. Als je over de slingerpaadjes door dit bos wandelt, kom je langs mooie bruggetjes, vijvers, bankjes, beelden en opvallende gebouwtjes. Er staan namelijk bijzondere follies in het bos, en dat maakt de wandeling extra leuk. In de 19e eeuw kwam je dit soort rare gebouwtjes zonder functie vaak tegen in tuinen en parken in de Engelse Landschapsstijl. Maar de follies bij de Fraeylemaborg zijn modern.

wandelen bij de Fraeylemaborg

De follies van Fraeylemaborg

De follies zijn de winnende ontwerpen van het project ‘New Follies op Fraeylema’. Er waren tien winnende follies, en daarvan staat een deel in het park bij de borg. De bouwwerkjes zijn normaal gesproken ook van binnen te bekijken, maar toen wij er waren helaas niet. Op de plattegrond in de informatiefolder over de borg staat aangegeven waar alle follies te vinden zijn. De eerste die we tegenkwamen was het ‘Koetshuisje’. Verder langs het pad staan de follies ‘Donker licht’, waar je doorheen kan lopen**, en de ‘G(l)asfolly’ met daarin een aantal glasgeblazen flessen en buizen die de organen van het lichaam symboliseren, en de weg die onzichtbaar gas aflegt.

G(l)asfolly

De G(l)asfolly

We liepen verder door het bos tot we een bus dachten te zien tussen de bomen. En dat klopte, want dit is de folly ‘Van bus noar bos’**. Er staat gewoon een verlengde stadsbus, compleet met bushalte, in het bos. Bizar!

Folly Van bus noar bos

Dus… er staat gewoon een bus

De Hooge Berg

Niet ver daar vandaan, aan de voet van de heuvel de ‘Hooge Berg’, staat de ‘Hazelnoot’ en als je deze folly ziet snap je meteen waarom deze zo heet. Vanaf deze folly liepen we over houten bruggetjes en traptreden naar de top van de heuvel. Deze heuvel ligt bijna aan het einde van het park.

Folly de Hazelnoot

Folly de Hazelnoot

wandelen bij de Fraeylemaborg

Toen we weer terug wandelden naar de Fraeylemaborg bekeken we de ‘Strotempel’, een gebouw gemaakt van strobalen. Deze folly konden we in via een kleine opening op een van de hoeken. Op handen en knieën, dat wel, want de ingang is nogal laag. Het dak van de Strotempel is gemaakt van blauw zeildoek, en het licht van buiten op het doek gaf een mooi lichteffect binnen.

De Strotempel bij de Fraeylemaborg

Restaurant De Boerderij

Het terras van restaurant De Boerderij was open en daar hebben we na de wandeling geluncht. Het was een beetje fris en niet echt terrasweer, maar het was fijn dat het weer kon. Het restaurant is dagelijks geopend van 11:00 tot 17:00 uur, en je kan er terecht voor koffie, al dan niet met taart, lunch of een borrel.

Tip: wij combineerden een bezoek aan de Fraeylemaborg met een wandeling over het vlonderpad in natuurgebied ’t Roegwold. Dit ligt namelijk slechts 7 kilometer verderop.

wandelen bij de Fraeylemaborg

Landgoed Fraeylemaborg praktisch:

– Adres: Hoofdweg 30, 9621 AL in Slochteren.
– Openingstijden: de borg is dagelijks te bezoeken van 10:00-17:00 uur, en in het weekend vanaf 11:00 uur (zomermaanden) of 13:00 uur (wintermaanden/feestdagen) tot 17:00 uur. Op maandag gesloten.
– Entreeprijzen borg en koetshuis: € 7,- p.p. en € 2,50 voor kinderen van 6 t/m 12 jaar*.
– Park: het gehele jaar open van zonsopkomst tot zonsondergang.
– In de zomermaanden is er een avontuurlijk blotevoetenpad in het park.
Zie voor meer informatie de website van het landgoed.

Tip: op de website van Heerlijke Huisjes vind je veel fijne vakantiehuizen in de provincie Groningen.

* Prijzen kunnen wijzigen; voor het laatst gecheckt in oktober 2022.
** In 2022 zijn er een paar follies afgebroken.

Er is nog veel meer te zien in Groningen! Collega-blogger Marjolein schreef een blog over de leukste bezienswaardigheden in de provincie Groningen.

Misschien ook leuk om te lezen:
De uitkijktoren in natuurgebied De Onlanden bij Groningen-Stad

Ook leuk om te lezen

4 reacties

Yvonne 20 augustus 2021 - 6:11 pm

We hebben jaren in Groningen gewoond en kom er nog geregeld, op familiebezoek, maar ben nog nooit bij de Fraeylemaborg geweest. Opa en oma hebben onze kinderen er laatst mee naartoe genomen en die waren onder de indruk: de oudste had de Fraeylemaborg zelfs in detail nagetekend. Ook op jouw foto’s ziet ’t er mooi uit.. misschien een volgende keer toch eens een wandeling maken daar!

Antwoord
Annemarie 22 augustus 2021 - 11:11 am

Ik zou het doen! 🙂 Ik vond het bos achter de Fraeylemaborg verrassend mooi, en leuk dankzij de follies.

Antwoord
Marcella 16 augustus 2021 - 10:15 am

Leuk om te lezen en zien! Ik ben wel eens bij het restaurant geweest, maar heb het landgoed nog nooit verkend. Jammer, als ik het zo zie! Echt eens naartoe gaan!

Antwoord
Annemarie 18 augustus 2021 - 3:24 pm

Zeker doen, ik vond het echt een leuk park/bos om doorheen te wandelen. En je woont er niet heel ver vandaan toch?

Antwoord

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.