Home Eropuit in NederlandDieren Vogels en aapjes kijken in Vogelpark Avifauna

Vogels en aapjes kijken in Vogelpark Avifauna

by Annemarie
Vogelpark Avifauna

Op een grijze, regenachtige dag in november bezochten wij Vogelpark Avifauna in Alphen aan den Rijn. Misschien niet de meest ideale dag om naar een dierentuin te gaan, omdat veel dieren binnen zitten bij minder goed weer. Maar we waren die dag toch in de buurt, we hadden later die dag namelijk een feestje in het Parkrestaurant van Avifauna. Het was alweer een tijd geleden dat we er geweest waren en het was lekker rustig!

Vogelpark Avifauna

Nuboso

Avifauna is opgedeeld in verschillende gebieden. Het eerste gebied waar wij doorheen wandelden was Nuboso, een eiland in Zuid-Amerikaanse stijl. Naast vogels kun je op dit eiland ook wilde cavia’s en een paar soorten dwergaapjes zien, waaronder keizertamarins en witgezichtsaki’s. Helaas vonden ze het die dag blijkbaar te koud, want ze zaten binnen. Er kwam er eentje even buiten kijken, maar na een paar stapjes over een touw richting het eiland rende hij snel weer terug.

Nuboso… waar bij mooi weer dwergaapjes te zien zijn.

Nachtsafari en Tropenhal

De ‘Nachtsafari’ is een overdekte ruimte waar je in het donker nachtvogels kunt spotten. Er lopen wat vogels los rond en in een donker hok achter glas kun je een Nieuw-Zeelandse kiwi spotten… in theorie dan, want ze zijn niet altijd te zien. Na een tijdlang turen door het raam dachten we in de verste hoek een donker silhouet van een vogel te zien: de kiwi! WIj rekenden het goed. Naast de Nachtsafari is buiten een hoekje gemaakt voor de uilen.

Vogelpark Avifauna

Eens kijken of we alle vogels kunnen spotten in de Tropenhal…

De Tropenhal is een grote hal met een tropische jungle waar veel verschillende soorten vogels rondvliegen en -lopen die in de Filippijnen voorkomen. Bij de ingang kun je een grote kaart pakken waarop alle vogels staan die je kan tegenkomen. Als je doorloopt naar de ernaast gelegen hal kom je in het moerasgebied van de Zuid-Amerikaanse Pantanal. Hier zie je bijvoorbeeld toekans.

Pinguïns en de Lori Landing

Vogelpark Avifauna
We wandelden verder en waren net op tijd voor de voedertijd van de pinguïns. Ze stonden de verzorger al op te wachten bij het hek.

Voedertijd! Spot de verdekt opgestelde reiger… 🙂

De Lori Landing is in Australische sferen ingericht, met palmbomen en oranje rotsen. De lori’s vliegen er vrij rond. Voor € 1,- kun je een cupje nectar kopen, zodat je de lori’s kan voeren. Mijn kinderen vinden dat altijd erg leuk om te doen, we deden dat bijvoorbeeld al eerder in Dierenpark Hoenderdaell in Anna Paulowna. Maar helaas waren we hier net te laat: de Lori Landing heeft beperkte openingstijden en was net gesloten.

Madagaskargebied en Oosterse tuin

Vogelpark Avifauna
Langs een grote vijver waar onder meer pelikanen en wilde ooievaars zitten, liepen we naar het Madagaskargebied. In dat afgeschermde stukje van het park lopen een paar Afrikaanse vogelsoorten los rond, maar ook ringstaartmaki’s en rode vari’s. In de Oosterse tuin leven rode panda’s, maar die hebben we helaas niet gezien. Die vonden het ook te koud zeker…

Er zijn ook vogeldemonstraties waarbij verzorgers vertellen over de vogels en hun gedrag, maar wij hebben geen demonstratie gezien.

De speeltuin

De speeltuin van Avifauna


Vogelpark Avifauna heeft een grote speeltuin, met daarnaast een overdekte speelhal. Toen wij er waren was de grote glijtoren gesloten vanwege onderhoud. In de speeltuin staan houten speeltoestellen, en er is een watertje met een vlot dat je zelf kan voortbewegen met touwen. Groot succes bij ons – inclusief mijzelf – was de attractie met het ooievaarsnest bovenop, waar je jezelf in een stoeltje naar boven kan hijsen. Leuk voor het uitzicht over het park. Verwacht daarna geen spectaculaire val naar beneden, het zakken gaat heel langzaam. In de speelhal kun je verschillende spelletjes doen, en er zijn botsautootjes, een draaimolen en een spookhuis. Voor sommige van deze attracties moet je een armbandje hebben, dat je voor € 2,- kan kopen. Wij hebben dat niet gedaan. Bij weer andere spellen, zoals het voetbalspel waarbij je tegen een bal trapt en probeert te scoren, kun je punten winnen. Voor die punten kun je in de speelhal een prijsje uitzoeken.

De speelhal

Ons oordeel: Vogelpark Avifauna is een leuk park, maar in de zomer waarschijnlijk leuker dan in de winter. Dan zie je meer dieren, is er meer open in de speeltuin en zijn er meer voederpraatjes bij de dieren. En sommige dierenverblijven kunnen wel wat groter en/of een opknapbeurtje gebruiken, maar desondanks: een leuk uitje voor een halve dag.

Een bezoek aan Vogelpark Avifauna praktisch

– Het vogelpark is in de wintermaanden dagelijks geopend van 10:00-17:00 uur, en in het zomerseizoen (april t/m oktober) van 9:00-18:00 uur.
– Kijk op de website van Avifauna voor meer informatie en het bestellen van kaartjes. Als je de kaartjes online bestelt krijg je € 0,75 korting per kaartje.
– Parkeren is gratis.
– De Lori Landing is niet de hele dag geopend, dus check de tijden.
– Trek gekregen? Je kan eten bij Restaurant Van der Valk Avifauna naast de ingang, bij het speeltuinrestaurant De Lepelaar of bij Parkrestaurant Park Havana. In het zomerseizoen is ook het Cuba-terras geopend.

Lees ook mijn blog over het Archeon in Alphen aan den Rijn!

Ook leuk om te lezen

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.