Home Eropuit in NederlandCultuur & Musea Verken Amsterdam met een speurtocht door de stad

Verken Amsterdam met een speurtocht door de stad

by Annemarie
speurtocht door Amsterdam

Op een zonnige, warme zondag begin oktober pakten we met onze kinderen de trein naar Amsterdam om daar een speurtocht te gaan doen. Deze speurtocht, of escape game, hadden we van tevoren gekocht en de bijbehorende app hadden we gedownload op onze telefoons. Na aankomst op Amsterdam Centraal pakten we de tram naar het startpunt: het Museumplein. De speurtocht door Amsterdam kon beginnen!

Nadat we onze namen hadden ingevuld via de app van Coddy Games konden we beginnen. We kregen een eerste aanwijzing om naar de eerste plek te gaan. In de escape game die wij deden – De geheimen van Amsterdam – was het startpunt bij het Museumplein. Daar was op dat moment een evenement bezig, waardoor we het eerste punt niet goed konden vinden. Na een rondje rondom het plein kwamen we toch bij de juiste plek uit.

Rijksmuseum

Rijksmuseum

Speurtocht door Amsterdam via een app

Via de app krijg je vragen en opdrachten. Mocht je er niet uitkomen, dan kun je een aanwijzing vragen, maar… dat kost je wel punten. Als je een opdracht goed hebt uitgevoerd, krijg je een aanwijzing om naar het volgende punt te gaan. Via de kaart in de app zie je waar je naartoe moet. Als je op problemen stuit onderweg of vragen hebt, kun je contact opnemen via de chat. Daar is overdag altijd/meestal iemand aanwezig om je vraag te beantwoorden. Met het uitvoeren van de opdrachten verdien je punten, en aan het eind kun je zien hoe goed (of slecht) je hebt gescoord in het klassement.

speurtocht door Amsterdam

Een foto voor een opdracht. Ik kan helaas niet vertellen wat ze hier uitbeelden. 😉

Via de app moesten we een paar keer een foto maken voor een opdracht. Ik vraag me dan altijd af wat er met deze foto’s gebeurt. Bij navraag bleek dat ze er niets mee doen, tenzij er uitdrukkelijk toestemming voor is gegeven.

Dwars door het centrum van Amsterdam

Zoals gezegd startten we bij het Museumplein, waar het heel druk was vanwege een evenement. Ik zal niet de hele route verklappen, maar we kwamen op bekende plekken in de stad, zoals het Leidseplein en het Rembrandtplein. En ook plekken waar ik vroeger vaak geweest ben. De Oudemanhuispoort bijvoorbeeld, waar ik heb gestudeerd. En een van onze favoriete restaurants uit de tijd dat we in Amsterdam woonden. Leuk om dit allemaal weer tegen te komen. 😊

speurtocht door Amsterdam

De Oudezijds Achterburgwal bij de Oudemanhuispoort

Door de opdrachten ga je op andere dingen letten en andere dingen zien in de stad. Ook als je een stad al heel goed kent. Je moet echt goed om je heen kijken. Wij konden een paar keer iets niet vinden zonder extra aanwijzingen. Maar na zo’n aanwijzing hadden we vaak een ‘duh’-momentje. Dat hadden we zelf ook heus wel kunnen vinden, maar we hadden niet goed gekeken, of op de verkeerde dingen gelet… Bij elke locatie krijg je via de app uitleg of een leuk weetje, waardoor je na afloop de stad echt een beetje beter kent.

street art Amsterdam

Street art ‘Diversity in bureaucracy’ van Judith de Leeuw

We zijn bijna de hele middag bezig geweest met de speurtocht van ongeveer 5 kilometer, inclusief een pauze met een drankje op een terras. Na het volbrengen van de laatste opdracht bij het Paleis op de Dam zagen we dat we met een score van 1960 punten 20ste waren geworden in het klassement. Matig, haha.

Bij de Dam

Een oude tram bij de Dam

We zijn nog even ergens wat gaan eten om ons dagje Amsterdam af te sluiten. Een escape tour is echt een aanrader voor gezinnen, met tieners bijvoorbeeld, die op een andere, interactieve manier een stad willen ontdekken.

Escape game van Coddy Games

Er zijn veel aanbieders van dit soort escape tours en speurtochten. Wij deden de escape game van Coddy Games, dat in Brussel is gevestigd. Ze bieden escape games aan in steden in onder meer Nederland, België, Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk. In Nederland kun je naast Amsterdam ook speurtochten en stadsspellen doen in bijvoorbeeld Den Haag, Rotterdam, Utrecht, Nijmegen en Maastricht.

Singelgracht

Een zomers plaatje… in oktober

De speurtocht die wij deden, De geheimen van Amsterdam, kost € 24,99 per team van max. 6 deelnemers. Als je een spel bestelt, ontvang je een code die een jaar geldig is. Na je aankoop ontvang je een e-mail met verdere instructies en je kan starten wanneer je wilt. Er zijn ook escape games speciaal geschikt voor kinderen tot 12 jaar, en voor vrijgezellenfeestjes en teambuildinguitjes. Coddy Games wil daarnaast ook een positieve impact maken en plant volgens de website bijvoorbeeld voor elke geplaatste bestelling een boom. Dat is mooi!

Singel Amsterdam

Karen…

De app was heel gebruiksvriendelijk. Wat ik een beetje storend vond op de website van Coddy Games is de wijze waarop je soms wordt aangesproken met ‘Karen’ of een andere naam. Een zin als deze bijvoorbeeld: “Ja Karen, we hebben allemaal een impact op onze samenleving, ons milieu en wereldwijd op onze planeet”. Het is vast grappig bedoeld, maar ik vind het een beetje geforceerd overkomen. Maar oké, het is natuurlijk typisch iets voor een Karen (of een Gerda) om je daaraan te storen… 😉

Misschien ook leuk om te lezen:
– Street art in het STRAAT Museum en op de NDSM-werf in Amsterdam
– Leuk om te doen in Den Helder en Julianadorp

Deze blog kwam tot stand in samenwerking met Coddy Games. Maar zoals altijd schrijf ik over mijn eigen ervaringen.

Ook leuk om te lezen

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.