Op een doordeweekse ochtend in januari wilden we weer even uitwaaien aan de kust. Maar dit keer gingen we niet naar het strand, zoals we meestal doen, maar naar de Noordpier in Wijk aan Zee. Als kind kwam ik er vaak, met mijn ouders. Ook wel eens als het hard waaide en er golven over de rotsblokken langs de pier sloegen. Gaaf! We klommen toen ook over de rotsblokken, maar dat is nu verboden. Ik ga er nog steeds af en toe naartoe, maar nu was het alweer een tijd geleden. Het was koud en lekker rustig toen wij er waren. En dankzij de mooie wolkenluchten was het ook leuk om foto’s te maken van de pier en de vuurtoren.
Wat cijfers en geschiedenis
Officieel ligt de Noordpier niet in Wijk aan Zee, maar in Velsen-Noord. Het strand waaraan de pier grenst, loopt van Velsen-Noord over in het strand van Wijk aan Zee. Vandaar dat veel mensen het de pier van Wijk aan Zee noemen. Aan de andere kant van de pier ligt het water van de Noordzeehaven dat overloopt in het Noordzeekanaal, en de haven van IJmuiden. Het Noordzeekanaal loopt vanaf de haven van IJmuiden tot aan de haven van Amsterdam, 21 kilometer verderop.
In de jaren ’60 van de vorige eeuw werden de bestaande pieren verlengd. De Noordpier is nu 2,2 kilometer lang. De Zuidpier van IJmuiden, aan de overkant, steekt wat verder het water in en is 3 kilometer lang. Een asymmetrische opening van de haven dus, om verzanding tegen te gaan en schepen te beschermen tegen zijstromingen. Dagelijks varen veel grote schepen de haven van IJmuiden binnen, waaronder de ferry van DFDS Seaways naar Newcastle.
De vuurtorens op de Noordpier
Halverwege de pier kom je bij een hek, waar je omheen kunt lopen, en een T-splitsing. Als je linksaf gaat kom je na een kort stukje wandelen bij een kleine vuurtoren. En als je verder rechtdoor loopt, langs de zee, kom je bij een grotere vuurtoren. Deze zeskantige vuurtoren werd in 1966 gebouwd en is niet geopend voor publiek.
Op het stuk tussen de t-splitsing en de grote vuurtoren kwamen we veel vissers tegen, die hun hengels vanaf de pier uitgooiden. Er was ook een visser bezig bij de vuurtoren. Daar was ik niet zo blij mee, want ik wilde foto’s maken, en daar wilde ik deze man en zijn felgekleurde jas liever niet op hebben. Gelukkig verdween hij even later achter de vuurtoren, en dus uit mijn beeld.
Golfsurfen
Het stukje zee vlakbij de Noordpier in Wijk aan Zee is – samen met Scheveningen – een van de beste golfsurfplekken van Nederland. De pier zorgt voor beschutting tegen de wind uit het zuiden, en de golven zijn er goed door de ligging van de zandbanken. Zo heb ik mij laten vertellen, want ik heb er zelf geen verstand van. Ook toen wij er waren, op een donderdagochtend in de winter, was er een aardig clubje golfsurfers bezig in het water. Leuk om te zien, maar ik moet er niet aan denken om met die temperaturen in het water te liggen… Wie niet kan golfsurfen maar het wel wil leren, kan terecht bij surfschool Ozlines, vlakbij de pier. Het enige wat minder is van golfsurfen in Wijk aan Zee is het uitzicht, namelijk op de rokende schoorstenen van Tata Steel…
Strandtenten bij de Noordpier
Als je wat wilt eten of drinken bij de pier, dan kan dat ook. Bij de parkeerplaats aan het begin van de pier ligt restaurant Sea You. De laatste keer dat ik er was is jaren geleden, en toen zag het er niet echt geweldig uit. Maar dat is inmiddels veranderd (een andere eigenaar misschien?). Vanuit het restaurant en het terras op de eerste verdieping heb je uitzicht op de haven en op Forteiland. Als je een stukje verder wandelt en rechts het strand op gaat, kom je bij een twee hippe (hipster- en surfdude-alert!) en populaire strandtenten. De eerste is Timboektoe en een klein stukje verder ligt Aloha. Ik vind persoonlijk Aloha een fijnere plek dan Timboektoe, maar beide strandpaviljoens hebben grote terrassen, een mooi interieur en een prima menukaart.
Bezoek aan de Noordpier in Wijk aan Zee
– Parkeren bij de pier is gratis. Bij mooi weer kan het er druk zijn!
– Er gaat vanuit Wijk aan Zee maar één weg naar de Noordpier, de Reyndersweg. De parkeerplaats bij de pier is meteen ook het eindpunt van deze weg.
– Bij storm of harde wind is de pier afgesloten voor publiek. De golven kunnen dan over de pier slaan. Dat gebeurt trouwens ook wel eens bij minder harde wind, afhankelijk van de windrichting. Zie onderstaande foto’s van januari 2022.
Lees ook mijn blog over Wijk aan Zee met kinderen!