Home Eropuit in NederlandCultuur & Musea Tips voor uitjes in de meivakantie

Tips voor uitjes in de meivakantie

by Annemarie
Kabouterbos, uitjes in de meivakantie

Het is weer tijd voor de meivakantie! En dat betekent dat jij je kind(eren) moet zien te vermaken. Misschien gaan jullie lekker op vakantie naar het buitenland. Maar voor wie in Nederland blijft en er dagjes op uit wil verzamelden wij, van Expeditie Kids Enzo, leuke uitstapjes in verschillende delen van Nederland. ‘Wij’ zijn Nanda van Wandernan, Gaby van Borntotravel, Michal van Van hier tot Timboektoe en ikzelf.

Nanda tipt:

Dagje Amersfoort

Dierenpark Amersfoort, uitjes in de meivakantie

Foto: Nanda Koopman


Amersfoort is super om met kids te bezoeken. De stad is compact en heeft leuke attracties: beklim de toren, maak een boottocht of een speurtocht door de stad (al leuk vanaf 5 jaar!), bezoek historisch museum Flehite, ga winkelen of ijs eten, en bezoek een van de lekkere restaurantjes. Rondom Amersfoort vind je ook nog Dierenpark Amersfoort, Paleis Soestdijk en Kasteel Groeneveld (waar tot medio 2019 een tentoonstelling over de tekeningen van Fiep Westendorp te zien is!)

Kabouters kijken in Dronten
Volg de wandelroute door het Grote Kabouterbos in Dronten en probeer kabouters te spotten. Midden in het bos is een fijn restaurant met een heerlijke kaart (zie foto bovenaan). Kinderen kunnen lekker knoeien met water en spelen in de speeltuin en de kabouterhuisjes, terwijl jij de kan met limonade bewaakt. Gratis (met uitzondering van wat je op het terras eet uiteraard).
Adres: Roggebotweg 21, 8251 PS Dronten

Michal tipt:

Familiepark Nienoord

uitjes in de meivakantie, Familiepark Nienoord

Foto: Michal Oppenheimer


Of je kinderen nou van (model)treintjes, klimtoestellen, beesten of auto’s houden, in Familiepark Nienoord hebben ze het allemaal. Vooral buiten, maar er is bijvoorbeeld ook een overdekte apenkooi. De glijbaan waar je met z’n drieën tegelijk op een kleedje vanaf kan roetsjen is bij ons allemaal favoriet. Dit ruim opgezette speelpark in Leek (Groningen) is een superplek voor een dagje uit met kinderen. Voor wat oudere kinderen is er Expeditie Nienoord – een avontuurlijke speurtocht door de natuur – en een doolhof. En mocht je nog energie over hebben, naast Familiepark Nienoord ligt Zwemkasteel Nienoord; een subtropisch zwembad met verwarmd buitenbad.
Adres: Nienoord 20, 9351 AC Leek

Kinderboekenmuseum
Pal naast het station in Den Haag, in het gebouw van de Koninklijke Bibliotheek, vind je het Kinderboekenmuseum. Ik bezocht met zoon I de twee speciale interactieve kindertentoonstellingen voor kleintjes. In de tentoonstelling ‘Ik ben Kikker’ stappen kinderen in het leven van de welbekende Kikker. Ze bakken een taart of vangen een vis net als hun groene vriend. In ‘ABC ga met de dieren mee’ reis je aan de hand van de letters van het alfabet langs verschillende kinderboeken: Rupsje Nooitgenoeg, Nijntje, Kleine IJsbeer en Kleine Ezel bijvoorbeeld. Voordat we weg gingen hebben we het introductiefilmpje van Papiria – de interactieve tentoonstelling voor kinderen vanaf 7 jaar en ouder – even bekeken. Conclusie: we gaan echt nog een keertje terug. Maar dan met z’n allen…
Adres: Prins Willem-Alexanderhof 5, 2595 BE Den Haag

En Michal heeft nog meer tips voor uitjes in Nederland!

Gaby tipt:

Schoenen uit!

uitjes in de meivakantie, blotevoetenpark

Foto: Gaby Stemkens-Wijers


Niet alle kinderen houden van wandelen. Maar zodra het avontuurlijker wordt, is het vaak een stuk leuker. Op naar het BloteVoetenPark in Brunssum (Zuid-Limburg). In het begin is het vreemd en onwennig. Het doet soms zelfs een beetje zeer aan je voeten, al lijken de kinderen daar minder last van te hebben. En onderweg is er veel leuks te zien en te doen.
Adres: in het Schutterspark te Brunssum

Dagje spelen in het buitenland
Heb je kinderen in de basisschoolleeftijd? En is het mooi (vooral droog) weer? Dan is Irrland, net over de grens in Duitsland echt een fantastisch uitstapje. Een hele dag vertier, en bovenal: spotgoedkoop! Lekker samen buiten spelen. Vies worden. Ontdekken. Klimmen en klauteren. Het kan echt allemaal. Trek er gerust een hele dag voor uit. Je gaat je geen moment vervelen.
Adres: Am Scheidweg 1, 47624 Kevelaer-Twisteden, Noord-Rijnland-Westfalen

Annemarie (ik dus) tipt:

Dierenpark Hoenderdaell
Landgoed Hoenderdaell
Deze dierentuin in Anna Paulowna werd in 2016 door de ANWB uitgeroepen tot ‘Leukste uitje’ in Noord-Holland. De dierenverblijven zijn ruim opgezet en sommige dieren lopen vrij rond binnen een afgezet gebied. In Dierenpark Hoenderdaell is ook Stichting Leeuw gevestigd, waar ontheemde roofdieren zoals circusdieren worden opgevangen. Zeker doen als je er naartoe gaat: de lori’s voeren in de lori-tuin, de maki’s voeren, naar de roofvogelshow en kijken naar de leeuwen als ze gevoerd worden met de jaagsimulator.
Adres: Van Ewijckskade 1, 1761 JA Anna Paulowna

Fietsen op de Veluwe
Ontdek Nationaal Park De Hoge Veluwe per fiets! Op verschillende plekken in het park staan witte fietsen die je gratis mag gebruiken. De fietsen zijn makkelijk in hoogte verstelbaar, en er zijn ook kinderfietsjes. Rijd zeker even naar het Bezoekerscentrum in het park, en bezoek daar het Museonder, waar je van alles leert over het leven onder de grond. Naast het Parkrestaurant is een grote natuurspeeltuin. Stap even af als je onderweg een wildobservatieplaats tegenkomt; misschien heb je geluk en spot je een ree of een wild zwijn!
Adres: het park heeft drie ingangen, in Hoenderloo, Otterlo en Schaarsbergen.

Oké, nog eentje dan: Hof van Eckberge
Waterpark in Hof van Eckberge
Speelparadijs Hof van Eckberge is leuk bij mooi en slecht weer. Binnen is een indoor speeltuin voor verschillende leeftijden, een bowlingbaan en een lasergame jungle. Buiten vind je een grote buitenspeeltuin met een air trampoline, en er is een mini-zoo met onder meer wallaby’s, rendieren, wasberen en prairiehondjes. En ook niet geheel onbelangrijk: er is een goed restaurant met een fijn terras buiten.
Adres: Lintveldseweg 1a in Eibergen

Niet zo veel budget? Lees dan deze tips voor een goedkoop dagje weg met kinderen.

Heb jij nog tips voor leuke uitjes in de meivakantie? Laat het weten!

Ook leuk om te lezen

1 comment

Yvonne 25 april 2017 - 9:27 pm

Leuke tips! Naar Amersfoort wil ik al heel lang weer eens een keer. Ik ben er ooit een dagje geweest, maar ging alleen shoppen… ik vond het een leuke stad en nam me toen al voor om eens terug te komen om er meer van te zien. Je raadt het al: het is er nog steeds niet van gekomen. 🙂 Leuk om te lezen dat het ook met kinderen een fijne stad is.

Antwoord

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.