Home Eropuit in Nederland Top 5 Wijk aan Zee met kinderen

Top 5 Wijk aan Zee met kinderen

by Annemarie
Top 5 Wijk aan Zee met kinderen

Een blog over mijn favoriete badplaats in Nederland: Wijk aan Zee. Ik kom er eigenlijk al mijn hele leven, omdat ik er (bijna) altijd in de buurt gewoond heb. Als kind kwam ik er al met mijn ouders, in alle jaargetijden. En nu ga ik ernaar toe met mijn eigen kinderen, ook in alle jaargetijden. We hebben er zelfs vijf jaar een eigen strandhuisje gehad. Dit zijn mijn tips voor een bezoek aan Wijk aan Zee met kinderen!

Wijk aan Zee is een klein, charmant dorpje met iets meer dan 2000 inwoners. Hier vind je geen boulevard langs het strand met schreeuwerige strandtenten, gokpaleizen en grote hotels. En dat vind ik zelf een groot pluspunt. Ja, als de wind verkeerd staat ligt het dorp onder de rook van de Hoogovens (Tata Steel tegenwoordig). En als je richting de pier van IJmuiden en de duinen kijkt, zie je de rokende schoorstenen in volle ehm… glorie. Maar: als je de andere kant op kijkt, zie je ze niet! Dan zie je namelijk de zee en een prachtig breed strand.

Vroeger was Wijk aan Zee een vissersdorp, maar door gebrek aan een eigen haven legde het dorp het in de 19e eeuw af tegen andere vissersplaatsen. In 1881 werd het eerste badhotel geopend en dat was het begin van Wijk aan Zee als toeristische badplaats. Wijk aan Zee heeft een oud dorpskerkje waarvan het oudste deel stamt uit ca. 1420, een centrale dorpsweide, lokale festivals en genoeg leuke cafés en restaurants. En natuurlijk zijn er op het strand ook gezellige strandpaviljoens.

Top 5 Wijk aan Zee met kinderen

Kinderen hoeven zich niet te vervelen in Wijk aan Zee. Op het strand vermaken ze zich meestal uit zichzelf wel, bijvoorbeeld met voetballen, kastelen bouwen en schelpen zoeken. In zee kun je lekker pootjebaden en zwemmen (let wel even op en ga niet zwemmen als de rode vlag gehesen is), krabbetjes zoeken of garnalen vangen. Maar wat is er verder nog te doen in Wijk aan Zee met kinderen? Een top 5.

1) Midgetgolfen bij Duinpark Paasdal

Duinpark Paasdal heeft een (ietwat verouderde) midgetgolfbaan met 18 holes, en tafelvoetbal- en tafeltennistafels. Je kunt er ook fietsen huren, al dan niet met kinderzitje. Ga ook vooral wat drinken en/of eten op het terras of in het vrolijk ingerichte en kindvriendelijke restaurant van Duinpark Paasdal. Voor de kinderen is er binnen een spelletjeskast.
Hogeweg 14, geopend van april t/m oktober, op maandag en dinsdag gesloten

Top 5 Wijk aan Zee met kinderen

Het is natuurlijk niet de bedoeling dat je op de midgetgolfbanen loopt. Maar ja…

2) Demonstraties Reddingsbrigade

In de zomer geeft de reddingsbrigade (KNRM) van Wijk aan Zee soms demonstraties op het strand. Ze laten zien hoe het in z’n werk gaat als ze iemand moeten redden en gaan de zee op met hun reddingsboot en waterscooters. Er zijn in de zomer ook open avonden; dan mag je een kijkje nemen in het boothuis van de reddingsbrigade.
Relweg 70

Top 5 Wijk aan Zee met kinderen

De reddingsbrigade in actie. Foto: Creative Commons 3.0

3) Trampoline springen bij Beachclub Zuid

Aan het strand is strandpaviljoen Beachclub Zuid (voorheen Warners) een aanrader als je even rustig wilt genieten van de zon. Terwijl jij in het zonnetje op het terras een drankje doet, vermaken je kinderen zich op de trampolines, het springkussen of de ballenberg. Gebruik van de trampolines is tegen betaling.
Strandopgang De Zwaanstraat, 2e paviljoen links

4) Noordhollands Duinreservaat

Wijk aan Zee grenst aan het Noordhollands Duinreservaat. Er zijn verschillende wandel- en fietsroutes te doen vanuit het dorp. Ik heb zelf een blog geschreven over leuke wandelroutes in het bos- en duingebied van Wijk aan Zee. Grote kans dat je Schotse Hooglanders tegenkomt als je er wandelt.

Top 5 Wijk aan Zee met kinderen

Wandelen in de duinen: alleen over de paden!

Schotse hooglanders

Waarom liggen ze altijd op het pad…?

Het is ook leuk om naar de pier van IJmuiden te gaan – de Noordpier, grenzend aan het strand van Wijk aan Zee – en naar de vuurtoren te lopen. Aan de ene kant zie je de zee en het strand, waar vaak gesurfd wordt. En aan de andere kant het Noordzeekanaal met binnenkomende en uitvarende schepen, zoals de ferry van DFDS Seaways van en naar Newcastle. Als het erg hard waait wordt de pier afgesloten voor publiek. Je bereikt de pier via de Reyndersweg vanuit Wijk aan Zee.

vuurtoren Velsen

5) Evenementen en festivals in Wijk aan Zee:

In juni, juli en augustus wordt op het plein midden in het dorp of op de dorpsweide de Smaakmarkt gehouden, met live muziek en kraampjes met verschillende internationale gerechten. Daar zit ook kindvriendelijk eten bij, zoals poffertjes en pizza. Maar misschien gaan ze ook voor een exotisch gerechtje? Er is meestal ook een springkussen en kinderen kunnen zich laten schminken. De data voor 2024: 12 mei, 14 juni, 19 juli, 9 en 30 augustus, van 17:00 tot 21:30 uur.
Julianaplein of Dorpsweide, op vrijdagavond of zondagmiddag

Top 5 Wijk aan Zee

Elk jaar in mei wordt het Meifestival gehouden op de dorpsweide. Er treden ’s avonds bandjes op, er zijn braderieën, en er is een kleine kermis. In 2024 wordt het Meifestival van 8 t/m 12 mei gehouden. Er zijn optredens van o.a. Antoon, Tino Martin en Bizzey. Hiervoor moet je van tevoren kaartjes kopen.

Van half april tot half oktober is er elke 2e zondag van de maand een Kofferbakmarkt op de dorpsweide. Mensen verkopen vanuit de kofferbak van hun auto allerlei tweedehands spulletjes. Misschien zit er nog leuk speelgoed tussen of iets anders waar je je kinderen blij mee kunt maken? Voor weinig uiteraard.

Overnachten in Wijk aan Zee met kinderen

Ook zin gekregen in een weekend of vakantie aan zee? Dit zijn de leukste hotels in Wijk aan Zee: vlak aan het strand staat het Fletcher Hotel Restaurant Zeeduin, met familiekamers. Ook in Strandhotel Het Hoge Duin – bovenop een duin inderdaad – kun je een familiekamer boeken. Maar voor het ultieme strandgevoel wil je natuurlijk eigenlijk OP het strand slapen, zodat je de zee kunt horen vanuit je bed. En dat kan in een strandhuisje van Roompot. In de huisjes passen maximaal 4 tot 5 personen, en de hond mag ook mee. 😉 Rijk aan Zee en Azul zijn twee andere, kleinschaligere aanbieders van strandhuisjes in Wijk aan Zee waar je kan overnachten.

Laatste update: maart 2024

Lees ook mijn blogs over:
– Kindvriendelijke restaurants in Wijk aan Zee
– Wandelen door bos en duin in Wijk aan Zee
– Uitwaaien op de Noordpier bij Wijk aan Zee

Vier de zomer bij Roompot!

Ook leuk om te lezen

4 reacties

Denise - Follow my footprints 20 juli 2017 - 3:27 pm

Ja, ik ben er nu weer, met de kinderen. Net als jij in een strandhuisje, maar dan gehuurd. Ik zag je tweet net toen ik even op Wijk aan Zee zocht.
Warmers hebben we ook dit keer weer gedaan. Het is tegenwoordig 3,50.
En gewoon veel op het strand gedaan: kastelen, kuilen, dat werk. 😉

Antwoord
Annemarie 20 juli 2017 - 4:10 pm

Het strand verveelt nooit! 🙂 De prijs pas ik aan, dank je. Veel plezier nog!

Antwoord
Karlien 24 april 2016 - 5:28 pm

Leuk! Ik wil daar graag een keer naar die strandtent die zo goed schijnt te zijn.

Antwoord
Annemarie 25 april 2016 - 8:51 am

Welke strandtent bedoel je? Timboektoe misschien? (Die is het bekendst volgens mij…) Maar er zijn zoveel goede strandtenten in Wijk aan Zee, bijv. Sunseabar, De Kust en Aloha. 🙂

Antwoord

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.