Home Eropuit in NederlandCultuur & Musea Street art in het STRAAT Museum en op de NDSM-werf in Amsterdam

Street art in het STRAAT Museum en op de NDSM-werf in Amsterdam

by Annemarie
Street art in het STRAAT Museum

Op de NDSM-werf in Amsterdam-Noord is sinds oktober 2020 een bijzonder museum te vinden: STRAAT. Dit museum is in een grote industriële loods gevestigd en staat helemaal in het teken van street art en graffiti. Er zijn ruim 150 kunstwerken te zien van meer dan 130 kunstenaars uit binnen- en buitenland. Ook op het NDSM-terrein in de omgeving van het STRAAT Museum is veel street art te vinden; of eigenlijk street art, graffiti, bijzondere hotels en hippe restaurants.

Ik bezocht STRAAT op een grijze zaterdagmiddag in december, met een vriendin en mijn dochter. Normaal gesproken is mijn dochter van 15 niet zo van de musea, maar street art vindt ze leuk. STRAAT is gevestigd in een 25 meter hoge lasloods, waar vroeger scheepsonderdelen werden gelast. Deze industriële omgeving past perfect bij de street art-kunstwerken die er worden tentoongesteld. De vloer van de loods heeft wel een hoog struikelgehalte door opstaande randen en ongelijke delen. (Ik spreek uit ervaring).

street art in het STRAAT Museum

Een deel van de kunstwerken

STRAAT Museum

Werk van Farid Rueda

Meer over STRAAT

Vrijwel alle kunstwerken van STRAAT zijn door de kunstenaars op locatie gemaakt. Dankzij STRAAT wordt street art toegankelijk gemaakt voor een groter publiek. Bovendien leer je in het museum meer over de geschiedenis van street art, en staat er een toelichting bij de kunstwerken zodat je de verhalen erachter leert kennen.

street art in het STRAAT Museum

Werk van Dale Grimshaw

Toen we binnenkwamen kozen we voor de linkerkant van de loods, en probeerden we een logische looproute aan te houden. Maar dat viel nog niet mee, omdat we soms afgeleid waren door een kunstwerk en daardoor van de route afweken. Doordat sommige kunstwerken ‘vrij’ in de ruimte hangen – en dus niet op een muur gespoten zijn zoals normaal gesproken bij street art meestal het geval is – hebben ze soms benen. Van mensen die erachter lopen dus. Wat helemaal prima is, maar soms wel een beetje jammer voor de foto. 😉

Chor Boogie

Ja, daar hangt inderdaad een vrachtwagen.

STRAAT Café en de museumshop

Nadat we alle kunstwerken gezien hadden – inclusief een stukje teruglopen omdat we wat gemist hadden – was het tijd voor een warme chocolademelk. Heel warm was het namelijk niet in de loods. Via een trap naar boven kom je bij STRAAT Café, waar je terecht kan voor een hapje en een drankje. Vanaf boven kun je ook mooie overzichtsfoto’s maken van de loods met de kunstwerken. En onderweg naar de uitgang loop je door de museumshop, met veel boeken over street art(-kunstenaars) en limited edition prints.

JanIsDeMan

street art in het STRAAT Museum

Werk van Klaas Lageweg

Street art op de NDSM-werf

STRAAT is gevestigd op de NDSM-werf, een voormalige scheepswerf van de Nederlandsche Dok en Scheepsbouw Maatschappij die hier tussen 1894 en 1979 schepen bouwde en repareerde. Na ons bezoek aan het museum liepen we een rondje door dit bijzondere stukje Amsterdam. Rondom het NDSM-plein is ook veel street art en graffiti te zien.

Street art op het NDSM-plein

Op het NDSM-plein

Op het plein tussen STRAAT en de NDSM Loods staat vlak naast restaurant IJver een kunstwerk als eerbetoon aan de overleden Amsterdamse oud-burgemeester Eberhard van der Laan. Rondom het plein waren ze op een paar plekken bezig met het spuiten van graffiti.

NDSM Plein

Eberhard van de der Laan

street art NDSM werf

De NDSM Loods

We wandelden ook de NDSM Loods even in. Sinds 2000 wordt deze loods her-ontwikkeld tot een culturele broedplaats en een centrum voor kunst, cultuur en ambachten. Kunstenaars, creatievelingen en ambachtslieden hebben er een werkplek, en andere delen van de loods worden verhuurd voor culturele evenementen, zoals exposities en voorstellingen. Als je door de loods loopt, kom je van alles tegen aan bijzondere voorwerpen en attributen.

NDSM Loods

Huu

Boven, vlak naast restaurant IJver, is de expositieruimte van NDSM Fuse. Wij namen er ook even een kijkje. Niet alles van de expositie vonden we mooi (of begrepen we überhaupt) maar de ‘straatbeesten’ die konden lopen waren wel erg cool. In de NDSM Loods is ook de vlooienmarkt IJ-hallen gevestigd. Deze markt is in de wintermaanden binnen, vanaf het voorjaar is het buiten.

NDSM Loods

In de NDSM Loods

Bijzondere hotels en hippe restaurants

We liepen weer naar buiten en zagen het Faralda Crane Hotel staan. Dit is een 5-sterrenhotel in een hijskraan, met suites op drie verschillende hoogtes. De suites zijn mooi ingericht en vanuit het bubbelbad (en de rest van de suite) heb je een fantastisch uitzicht over het IJ en de stad. Een wat voordeligere optie is overnachten in het Botel, dat vlakbij het pontje ligt. En ook 4-sterrenhotel Hilton Amsterdam NDSM Wharf ligt vlakbij STRAAT en de NDSM Loods.

Faralda Crane Hotel Amsterdam

Faralda Crane Hotel

Op de NDSM-werf zijn veel hippe restaurants, zoals het al eerder genoemde IJver Amsterdam, maar ook Pllek, Cannibale Royale du Nord en Noorderlicht. Wij liepen een stukje verder en dronken wat bij de IJ-kantine, een restaurant met een industriële sfeer en uitzicht op het IJ. Als je nog een stukje verder loopt langs het water, kom je bij Loetje aan ‘t IJ. Je weet wel, van de beroemde biefstuk. Het begon ooit met Café Loetje, maar inmiddels zijn er ‘Loetjes‘ in heel Nederland.

street art in Amsterdam

Street art kijken in het STRAAT Museum praktisch

– Adres STRAAT: NDSM-Plein 1, 1033 WC Amsterdam.
– Openingstijden: maandag van 12:00 – 17:00 uur, dinsdag t/m zondag van 10:00 – 17:00 uur.
– Toegangskaartjes kun je hier van tevoren reserveren.
– Toegangsprijzen: volwassene € 19,50 p.p., kinderen 13-18 jaar € 9,50, kinderen t/m 12 jaar gratis. Rondleiding € 10,-*.
– Parkeren: wij parkeerden de auto vlak naast de loods op de NDSM-werf. Parkeertarief: € 1,40 per uur. (Dus dat valt reuze mee voor Amsterdamse begrippen). Er is hier wel beperkt plek.
– STRAAT Museum voor kinderen: voor kinderen van 6 t/m 12 jaar is er een STRAAT-speurtocht, inclusief een leuke kleurplaat. Je kan de speurtocht gratis ophalen bij de kassa.
– Kleine tassen en jassen kun je tijdens je bezoek gratis opbergen in een kluisje.
– Grote (rug)tassen, paraplu’s etc. zijn niet toegestaan.
– De loods wordt niet verwarmd; het is er ongeveer net zo warm of koud als buiten. Dus kleed je daarop.

* Prijzen kunnen wijzigen; voor het laatst gecheckt in januari 2024.

Misschien ook leuk om te lezen:
Verken Amsterdam met een speurtocht door de stad
Het Scheepvaartmuseum in Amsterdam
Bezoek aan de Zaanse Schans

Dit artikel bevat affiliate links.

Ook leuk om te lezen

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.