Home Eropuit in Nederland Ridders en prinsessen in Kasteel Huis Bergh

Ridders en prinsessen in Kasteel Huis Bergh

by Annemarie
Kasteel Huis Bergh

Afgelopen weekend bezocht ik met man en kinderen Kasteel Huis Bergh in ‘s-Heerenberg, in de Achterhoek vlakbij de grens met Duitsland. Het kasteel uit de 13e eeuw is een van de grootste kastelen van Nederland, maar eerlijk gezegd had ik er tot een paar dagen geleden nog nooit van gehoord. Maar dat zegt waarschijnlijk meer over mij dan over het kasteel. 😉

Vlakbij de toegangspoort naar het kasteel staat een beeld van de heks van ‘s-Heerenberg. Dat was Mechteld ten Ham, die lang geleden in het huis achter het beeld woonde. In juli 1605 was zij de laatste heks in Nederland die op de brandstapel eindigde. Toen mijn zoon aan ons vroeg of de heks echt in dat huis had gewoond, merkte een voorbijganger (een man…) op dat er nog steeds veel heksen in ‘s-Heerenberg wonen. Geen idee wat hij daarmee bedoelde. 😉

De heks van 's-Heerbergh, Huis Bergh

Rondleiding in stijl

Van tevoren had ik gelezen dat kinderen verkleed als ridder of prinses met een gids een rondleiding door het kasteel konden doen. Leuk! Toen wij ons meldden voor de rondleiding bleek dat iedereen zich moest verkleden, dus ook de volwassenen. Oké, daar had ik niet op gerekend… Een van de vertrekken van het kasteel is ingericht als verkleedruimte. De ene helft is voor de dames, met kledingrekken vol prinsessenjurken en kroontjes. De andere helft is voor de heren, met naast rekken met ridder- en andere middeleeuwse kleding ook een hele verzameling helmen, harnassen en zwaarden. Net echt. Een droom van onze zoon kwam uit. 😉

Kasteel Huis Bergh

We verkleedden ons en gingen in vol ornaat naar een ruimte beneden in het kasteel. Daar werden de mannen en vrouwen direct van elkaar gescheiden, zoals dat ging in de Middeleeuwen. Er werden een koning en koningin aangewezen, toekomstige ridders en een heks; allemaal argeloze bezoekers, net als wij. Nadat we ons een voor een hadden gepresenteerd aan de koning begonnen we de rondleiding door het kasteel. We mochten ook de toren op, voor een mooi uitzicht over de kasteeltuinen, ‘s-Heerenberg en de omgeving.

Kasteel Huis Bergh

Ridders

Op speelse wijze werd er wat verteld over de ruimtes die we bezochten en het leven op het kasteel in de Middeleeuwen. In de kapel moest mijn zoon – die ridder wilde worden – 12 uur lang bidden, terwijl de volwassen mannen op de achtergrond al neuriënd een gregoriaanse psalm ten gehore brachten. De psalm klonk overigens verdacht veel als ‘Het kleine café aan de haven’. Gelukkig hoefde onze zoon niet echt 12 uur lang op zijn knietjes te blijven bidden, hij mocht de versnelde versie doen.

Kasteel Huis Bergh kinderrondleiding

Ridder in wording

Nadat de draak (niet gezien, maar die scheen er ook te zijn) verslagen was, werden de mannen en jongens met een zwaard tot ridder geslagen door de koning. De meisjes mochten ook zeggen wat ze wilden zijn: hofdame, prinses of fee. Het maakte niet uit, deze koning vond alles prima, haha. Tot slot mochten de ridders buiten tijdens een riddergevecht laten zien wat ze waard waren. Onze zoon versloeg een andere ridder (mijn man) en was de winnaar. Hoezee! (Of hoe juichten ze in de Middeleeuwen?)

Na het riddergevecht mocht de zegevierende ridder – onze zoon dus – een bruid uitzoeken. Onze dochter zag ‘m al aankomen (letterlijk en figuurlijk) en probeerde nog weg te rennen. Te laat! Ze speelde het spel maar mee en liep hand in hand met haar broertje naar de koning en koningin voor de voltrekking van het huwelijk. Na een korte toespraak verklaarde de koning ze tot man en vrouw, ehm… broer en zus. 🙂

Kasteel Huis Bergh

De huwelijksvoltrekking

De rondleiding was ten einde en we mochten ons in de verkleedruimte weer ontdoen van de middeleeuwse kleding. De jongens kregen een ‘Oorkonde van een Ridderslag op Kasteel Huis Bergh’ mee en voor de meisjes was er een prinsessenoorkonde. Een leuk aandenken, mijn zoon was er trots op! Deze rondleiding is echt een aanrader voor kinderen vanaf ca. 3 t/m 9. Onze dochter van 10 is de prinsessenfase inmiddels ontgroeid en moest wel even overgehaald worden om een prinsessenjurk aan te trekken. Heel erg on-cool, maar later vond ze het toch wel grappig.

Kasteel Huis Bergh

Kasteel Huis Bergh is natuurlijk niet alleen voor kinderen leuk. Ook voor volwassenen is een tour door het kasteel interessant. Er is een collectie Middeleeuwse gebruiksvoorwerpen en kunst te zien en een grote verzameling handgeschreven boeken. Daarnaast is ‘de oudste tuin van Nederland’ bij het kasteel ook te bezichtigen. En na afloop kun je wat eten of drinken in het naastgelegen Kasteel Café Heeren Dubbel, met terras.

Pannenkoeken

Wij reden na ons bezoek aan het kasteel naar Pannenkoekenhuis De Zon in Wehl. Dit restaurant is heel kindvriendelijk, met een speeltuin buiten inclusief luchtkussen en twee trampolines, een televisiekamer (‘kinderbioscoop’), een speelhoek binnen en kleurboekjes. Vanaf het terras kun je je kinderen in de speeltuin prima in de gaten houden. We bestelden een pannenkoekenproeverij (normaal gesproken alleen voor grotere groepen), waarbij we verschillende pannenkoeken van de menukaart konden proeven en delen. Erg lekker, maar veel te veel. Maar dat is niet erg, want als er veel over is van een pannenkoek krijg je de rest in een doos mee naar huis.

Pannenkoekenhuis De Zon in Wehl

Kasteel Huis Bergh praktisch:

– Entree* incl. audiotour: volwassene € 13,50/kinderen vanaf 5 jaar € 8,50
– De speciale rondleidingen voor kinderen zijn er ieder weekend en in de schoolvakanties. De Ridderslag is er elke zondagmiddag om 13:00 uur en bij drukte ook om 14:30 uur. Check voor meer informatie de website!

* Genoemde prijzen voor het laatst gecheckt in oktober 2018.

Ik bezocht Kasteel Huis Bergh en Pannenkoekenhuis De Zon tijdens een bloggersweekend op uitnodiging van Gelderse Streken. Alles wat ik schrijf is altijd mijn persoonlijke mening.

Had jij wel eens van Kasteel Huis Bergh gehoord?

Ook leuk om te lezen

2 reacties

Michal | Reiswijzer kids&co 21 september 2016 - 11:44 pm

Wat een leuk verslag Annemarie. En hoe leuk dat je in vol ornaat aan die ook nog eens best bijzondere rondleiding mee mag doen. Stiekem wil ik ook wel zo’n prinsessenjurk aan. En ik vermoed dat ik zoon P (11) ook nog wel kan verleiden tot een verkleedpartijtje. Dus ik zet Kasteel Huis Bergh – mij tot nu toe onbekend – op mijn to-do lijstje!

Antwoord
Annemarie 28 september 2016 - 1:46 pm

Het is ook stiekem best leuk om verkleed door zo’n kasteel te lopen. Zet maar op je lijstje! 😉

Antwoord

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.