Home Eropuit in NederlandCultuur & Musea Leerzame reis door het menselijk lichaam bij Corpus

Leerzame reis door het menselijk lichaam bij Corpus

by Annemarie
reis door het menselijk lichaam bij Corpus

In de Voorjaarsvakantie gingen we naar Corpus – ‘Reis door de mens’, in Oegstgeest. Het gebouw van Corpus, met het grote zittende beeld, heb je misschien wel eens gezien vanaf de snelweg A44 bij Leiden. Bij Corpus reis je door dit beeld, het menselijk lichaam, en leer je hoe je lichaam functioneert. Hoe werken bijvoorbeeld je spieren, je darmen, je hersenen en je hart? Na deze reis door het menselijk lichaam kun je allerlei testjes en spelletjes doen in het interactieve deel van Corpus. Leuk en leerzaam!

Als je Corpus wilt bezoeken moet je van tevoren kaartjes reserveren voor een specifiek tijdslot. Er mogen namelijk maar maximaal 16 mensen tegelijk starten aan de reis door de mens. Elke groep vertrekt met tussenpozen van ca. 7 minuten. Vijf minuten voordat je groep vertrekt moet je je melden in de ontvangsthal, naast de roltrap. Daar krijg je een koptelefoon omgehangen voor de audiotour. Handig om te weten: tijdens de ‘reis door de mens’ kun je niet naar het toilet. Dit onderdeel duurt ongeveer 55 minuten, dus ga van tevoren of houd het op tot je het menselijk lichaam verlaat. Tijdens ‘de reis’ mag je niet fotograferen, dus je zult het moeten doen met foto’s van het interactieve deel van Corpus.

reis door het menselijk lichaam bij Corpus

Weetjes over de hersenen

De reis door het menselijk lichaam bij Corpus in vogelvlucht

Van de ‘reis door de mens’ geef ik een korte samenvatting, want je moet het gewoon zelf een keer gaan doen. Op een paar punten tijdens de reis betreed je een platform – dat soms een beetje beweegt – om een filmpje te bekijken. Soms hoort daar een 3D-bril bij, die je van een medewerker van Corpus krijgt. De reis begint met een roltrap omhoog, waarna je het lichaam binnenkomt bij de knie. Hier wordt kort verteld hoe spieren werken, maar bijvoorbeeld ook wat er gebeurt als een splinter je huid binnendringt. Dan volgt het verhaal over het begin van het leven: de bevruchting. Hoe werkt dat eigenlijk? Dit wordt uitgelegd met een grappig filmpje. We reisden verder naar maag en darmen, de longen en het hart. Vanaf een bewegend platform krijg je een levendig inkijkje in de reis van een bloedlichaampje door je lijf.

Bovenin het lichaam bezoek je de oren, neus, ogen en de mond. Ik vond het interessant om te zien wat er nou precies gebeurt als je niest. Ik heb namelijk gemiddeld twee tot drie niesbuien per dag. In de mond waren de tanden gelukkig net gepoetst, want het rook er heerlijk fris. Terwijl je op de (zachte) tong staat, zie je waar op de tong je welke smaken proeft. Een laatste verhaal met filmpje over de hersenen bekeken we vanuit een luie, naar achteren gekantelde stoel op een rond platform. Daarna was het tijd om het lichaam te verlaten en de koptelefoons in te leveren.

Corpus

Waar of niet waar?

Interactieve testjes en spelletjes

De reis door het menselijk lichaam eindigt op de 7e etage, waar ook het restaurant van Corpus zit. Onze zoon deed de speurtocht van Corpus en die begint ook op de 7e. Op elke verdieping moeten er vragen worden beantwoord voor deze speurtocht. Van de 6e etage tot aan de begane grond kun je op elke verdieping leuke tests en spelletjes doen die te maken hebben met het menselijk lichaam. En de teksten en afbeeldingen op de muren vertellen veel wetenswaardigheden. We begonnen met een gehoortest in een telefooncel. Je moest proberen woorden te verstaan door een harde ruis heen. Het gehoor van mijn dochter en mij was prima, maar dat van mijn man en zoon daarentegen…

Op deze verdieping kun je ook uittesten hoe lang je tegen een muur kan zitten, met je knieën gebogen in een hoek van 90 graden. Ik hield dat ongeveer 20 seconden vol, mijn dochter 3 minuten…. (Zegt dat nou iets over haar of over mij?). Een verdieping lager leer je waarom bewegen zo goed is voor je hart en je bloedsomloop. Als je gaat steppen op de stepper, wordt dit in beeld gebracht op een scherm. En wat moet je doen voor sterke botten?

reis door het menselijk lichaam bij Corpus

Hoe zorg je voor sterke botten? Kies het juiste antwoord met je voeten.

Bij Corpus is ook veel aandacht voor gezond eten. Er is bijvoorbeeld een quiz over eieren, een quiz over de hoeveelheid zout in eten en bij de ‘kantine’ kun je op schermpjes aangeven wat je meestal eet als ontbijt, lunch en avondeten. Aan het eind krijg je te horen of je een beetje gezond eet en je kan checken of je voldoende producten eet uit de Schijf van 5.

Spelenderwijs leer je dus heel veel over je lijf, bewegen en over eten. Oh en de speurtocht… die is er halverwege een beetje bij ingeschoten. We waren veel te druk met alle testjes, spelletjes en quizzen!

Corpus

Twister met bloedgroepen

Corpus voor kinderen

Onze kinderen wilden al heel lang een keer naar Corpus. Mijn dochter is veertien en zit in de 3e van de middelbare school. Zij vond het leuk om wat ze allemaal al geleerd heeft tijdens de biologielessen op school nu terug te zien in een uitvergroot menselijk lichaam. Zeker omdat ze erover denkt geneeskunde te gaan studeren. (Ze is pas 14, dus dat kan natuurlijk nog veranderen…). Onze zoon van tien vond het ook superinteressant allemaal, hij luisterde aandachtig naar alles wat er werd verteld tijdens de audiotour. Maar de reis door de mens riep bij hem ook vragen op. “Is dit eigenlijk een gezond of een ziek lichaam?”, “Waarom is er wel een baarmoeder, maar geen baarvader?” en meer van dat soort vragen. Ik vond zelf de reis mooi gemaakt, en erg interessant, maar het is ook een beetje vluchtig. Begrijpelijk natuurlijk, ze kunnen nu eenmaal niet overal diep op ingaan. Maar ‘de reis’ maakte ons wel nieuwsgierig naar hoe het dan zit met bepaalde ziektes of afwijkingen.

reis door het menselijk lichaam bij Corpus

Digitaal fietswedstrijdje

Eten & drinken bij Corpus

Op de begane grond naast de roltrap zit een cafetaria, waar je wat te drinken en iets (simpels) te eten kan halen. De reis door de mens eindigt op de 7e etage. Daar zit ook de Health Bar – want Corpus is voorstander van gezond eten. Wij waren er precies rond lunchtijd en hebben er een broodje gegeten voordat we aan het interactieve deel begonnen. Je kan er panini’s, belegde broodjes, cake en soepjes bestellen. En ondertussen heb je een mooi uitzicht over Oegstgeest helemaal tot aan de kust (bij helder weer dan).

Bezoek aan Corpus in Oegstgeest praktisch

– De minimumleeftijd voor een bezoek aan Corpus is 6 jaar, maar de adviesleeftijd is 8 jaar. Want kinderen van zes zijn misschien nog aan de jonge kant om alles te begrijpen.
– Je moet van tevoren kaartjes reserveren bij Corpus, voor een specifiek tijdslot.
– Je moet ca. 20 minuten van tevoren aanwezig zijn.
– Het aantal mensen per tijdslot is maximaal 16. Wij waren maar met 12 mensen.
– De daadwerkelijke ‘reis door de mens’ duurt ca. 55 minuten. Tijdens deze reis kun je niet naar het toilet. Ga dus van tevoren even! Anders moet je het ophouden tot het einde van de reis, op de 7e etage. Daar zijn ook toiletten.
– De audiotour is beschikbaar in acht talen.
– Tijdens de ‘reis door de mens’ mag je geen foto’s of video’s maken, maar in het interactieve deel daarna wel.

Ik bezocht Corpus op uitnodiging, maar alles wat ik schrijf is zoals altijd mijn eigen mening, gebaseerd op mijn eigen ervaringen.

Hier vind je meer blogs over leuke uitstapjes in Nederland.

Ook leuk om te lezen

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.