Home Eropuit in NederlandCultuur & Musea Ontdek Paleis Het Loo met paleisspook Willem Nul

Ontdek Paleis Het Loo met paleisspook Willem Nul

by Annemarie
Paleis Het Loo

In de voorjaarsvakantie bezochten wij Paleis Het Loo in Apeldoorn. Ik vind het altijd leuk om te zien hoe andere mensen wonen, dus rondkijken in een paleis van de Oranjes leek me geweldig. Hoe zat de Koninklijke familie erbij toen ze Paleis Het Loo nog bewoonden? Het is een soort ‘gluren bij de buren’, maar dan anders. Het bezichtigen van het paleis is niet alleen leuk voor volwassenen, maar ook voor kinderen. Er zijn speurtochten, waarbij ze in het paleis op zoek moeten naar antwoorden, en er is ook een spannende audiotour.

Audiotour met een paleisspook

Onze kinderen deden een audiotour (€ 3,- per kind). Ze kregen een koptelefoon op en een bedieningsapparaatje met cijfers mee. De tocht door het paleis kon beginnen! Paleisspook Willem Nul vertelt op een grappige manier van alles over de geschiedenis en de verschillende kamers van het paleis. Bij elk vertrek staat een symbool van een koptelefoon met een nummer, zodat kinderen weten welk nummertje ze moeten intoetsen om het bijbehorende verhaal van het spook te horen. Onze zoon van 6 vond het in het begin een beetje eng, zo’n spook en de spannende achtergrondgeluiden. Maar daar was hij snel overheen. Onze dochter van 10 vond het alleen maar grappig en interessant.

Audiotour in Paleis Het Loo

En zo liepen we van vertrek naar vertrek. Van de oude en nieuwe eetzaal naar de kapel, waar kleinkinderen van prinses Beatrix en prinses Margriet nog zijn gedoopt. En van de bibliotheek van koning-stadhouder Willem III naar de zit- en slaapkamers van verschillende stadhouders, koningen en koninginnen. Mijn zoon vond de zitkamer van prins Hendrik het ‘vetst’, vanwege de coole dieren die er op de grond lagen… als vloerkleedje. Hij realiseerde zich natuurlijk niet wat er met de dieren gebeurt voordat ze een kleedje worden.

Prins Hendrik hield van dode dieren. Er was ook nog een wandlamp gemaakt van de slurf van een olifant…

Ik vond de jachttrofeeën van prins Hendrik in elk geval verre van vet. De kamers die ik het interessantst vond waren de speelkamer van prinses Wilhelmina en de kamer van prinses Juliana. Juliana richtte haar kamer zelf in toen ze achttien werd, met moderne meubels die ze gewoon bestelde en dus niet speciaal liet maken. Leuk detail bij deze kamer zijn de groeistreepjes op de deurpost, die aangeven hoe groot Juliana was op verschillende leeftijden. Het paleis in z’n geheel geeft een goede indruk van hoe de Koninklijke families er door de eeuwen heen leefden.

Tuinen en stallen van Paleis Het Loo

Na afloop van de audiotour namen we ook nog een kijkje in de paleistuinen. Maar door de koude wind zijn we er niet zo lang gebleven. Alle fonteinen en vijvers waren leeg, die worden waarschijnlijk in het voorjaar pas gevuld met water.

De tuinen van Paleis Het Loo

In de stallen kun je de tuigkamers en koetsen zien, en twee paarden die hier van hun oude dag genieten. In de koetshuizen kun je Koninklijke rijtuigen en auto’s bekijken, waaronder een Cadillac Convertible Sedan (heb ik even opgezocht… ik weet niet zoveel van automerken) van Wilhelmina. Deze auto was een tijd spoorloos verdwenen, maar dook in 2014 weer op in de VS. Paleis Het Loo kocht de auto en nu is de Cadillac dus te zien in een van de koetshuizen.

De speeltuin bij Paleis Het Loo

De speeltuin

Aan het eind van ons bezoek doken onze kinderen nog even de speeltuin in tegenover de stallen. Deze kleine speeltuin ligt naast restaurant Prins Hendrik Garage. Dus in de zomer kun jij op het terras een drankje doen, terwijl je kinderen zich vermaken in de speeltuin. Ideaal!

Op de website van Paleis Het Loo vind je informatie over prijzen en openingstijden.

Ben jij wel eens bij Paleis Het Loo geweest?

Ook leuk om te lezen

2 reacties

Sheila 17 maart 2016 - 2:03 pm

Ik kom hier een paar keer per jaar. Vooral met de kerst vind ik het mooi, omdat dan de tafels gedekt zijn. Ik woon in Arnhem en met een museumkaart is het dan goed te doen. Plus ik ben zo’n geschiedenisnerd, dus kan er goed van genieten. Maar die speeltuin kende ik nog niet! Leuk om te zien dat het nu ook nog meer op kinderen is gericht.

Antwoord
Annemarie 18 maart 2016 - 3:11 pm

Wat leuk dat jij er zo vaak naar toe gaat. Wij waren er nog niet eerder geweest en hadden eigenlijk te weinig tijd om alles te zien. Er is zoveel! De speeltuin is vrij klein, maar wel erg leuk.

Antwoord

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.