Home Eropuit in Nederland Uitkijktoren en monniken in natuurgebied De Onlanden

Uitkijktoren en monniken in natuurgebied De Onlanden

by Annemarie
natuurgebied De Onlanden

Natuurgebied De Onlanden ligt in de kop van Drenthe, niet ver van het Leekstermeer. Een klein deel van het gebied ligt in de provincie Groningen en grenst aan de nieuwe buitenwijken van de stad Groningen. In De Onlanden wandel je door grasland, akkerland en moerasbos. Het is ook een waterbergingsgebied, voor overtollig water bij langdurige regenval. Wij deden er een korte wandeling naar de vrij nieuwe uitkijktoren Het Beeld, vanaf waar je een mooi uitzicht hebt op de omliggende natuur en de skyline van de stad Groningen.

Waterbergingsgebied

De naam van natuurgebied De Onlanden heeft te maken met het feit dat het een waterbergingsgebied is. Bij zware regenval ontstond er soms wateroverlast in sommige wijken van de stad Groningen. Nu wordt dit overtollige water hier opgevangen, zodat Groningen niet overstroomt. Vroeger werden deze laag gelegen stukken land die vaak onder water stonden ‘onland’ genoemd, omdat ze niet bruikbaar waren voor landbouw, vandaar de naam ‘De Onlanden’.

Deze monnik wijst de weg

Beleefpad en monniken

Rond 1300 liepen er al monniken door dit moerasgebied, van het klooster in Aduard naar de kerk in het dorp Vries. Volgens de overlevering pauzeerden zij vaak bij een hoger gelegen zandkop die boven het moeras uitstak. Er zou op dit punt destijds een beeld hebben gestaan en daarom heeft de uitkijktoren die nu op deze plek staat de naam ‘Het Beeld’ gekregen. Vanaf de parkeerplaats is het maar een kleine kilometer lopen naar de uitkijktoren, over het ‘Beleefpad Uitkijktoren De Onlanden’. Langs het pad staan een paar figuren van monniken en een paar bankjes. Verwijzingen naar de geschiedenis van dit gebied.

De Onlanden

“In 1300 al een rustplek voor monniken”… maar niet exact dit bankje denk ik. 😉

Uitkijktoren Het Beeld

De bijzonder vormgegeven uitkijktoren werd in 2018 gebouwd van hout en staal. De toren is 26 meter hoog en heeft zo’n 120 traptreden. Er zijn verschillende uitkijkplatforms, met informatieborden over het gebied waar je op uitkijkt. De vloer van het bovenste platform is gemaakt van een stalen raster, zodat je naar beneden kan kijken. Misschien niet echt een aanrader voor mensen met hoogtevrees…

Uitkijktoren Het Beeld

Op dit raster ligt een stalen kompasbord waarmee je je kan oriënteren op de omgeving, en in de verschillende hoeken van het platform staan bordjes met toelichting. Je hebt een mooi uitzicht op bossen, weidelandschap en op de skyline van Groningen, in de verte. Zelfs de Martinitoren kun je bij helder weer zien staan.

Het kompas

Dieren spotten in De Onlanden

In natuurgebied De Onlanden leven veel verschillende vogelsoorten, zoals de grote zilverreiger, visarend, lepelaar, kiekendief en roerdomp. Je kan het hele jaar door Exmoorpony’s en Schotse Hooglanders tegenkomen. En er leven ook otters in het gebied, maar die laten zich meestal niet zien. Als je geluk hebt kun je vanaf de uitkijktoren vossen of reeën spotten; de meeste kans daarop is in de ochtend of avond.

natuurgebied De Onlanden

Uitzicht van een lager gelegen platform

Andere routes

Vind je deze wandeling te kort? Er is een langere wandelroute door De Onlanden, van 6,6 kilometer lang. Tijdens deze wandeling kom je ook (vlak) langs de uitkijktoren, dus die kun je ook beklimmen. Het startpunt van deze route is bij restaurant De Onlanderij aan de Madijk in Eelderwolde. En er zijn mooie fietsroutes door het gebied, zoals de 30 kilometer lange fietsroute De Onlanden. Je kan trouwens ook mooi wandelen in het Mensingebos bij Roden, zo’n 12 kilometer verderop.

Startpunt en parkeren voor het Beleefpad en de uitkijktoren: Noorddijk in Peize.

Tip: Ga je kamperen in Groningen? Er zijn leuke natuurcampings in Groningen!

Lees ook mijn blog over het vlonderpad in ’t Roegwold!

Ook leuk om te lezen

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.