Home Eropuit in NederlandCultuur & Musea Het Museum van de Twintigste Eeuw in Hoorn

Het Museum van de Twintigste Eeuw in Hoorn

by Annemarie
Museum van de Twintigste Eeuw

Het Oostereiland in Hoorn was vroeger een gevangeniseiland. Sinds 2011 is in het voormalige gevangeniscomplex het Museum van de Twintigste Eeuw gevestigd. In dit nostalgische museum wordt in beeld gebracht hoe mensen leefden in de vorige eeuw, aan de hand van voorwerpen en complete interieurs van begin 1900 tot en met de jaren ’90. Naast de vaste tentoonstelling zijn er ook wisselende exposities. ‘Een feest der herkenning’ zegt het museum zelf, en dat is het ook echt! Wij bezochten het museum in de voorjaarsvakantie.

De ingang van het Museum van de Twintigste Eeuw vind je op de binnenplaats van de voormalige gevangenis. Hier is ook de ingang voor Cinema Oostereiland, dat in hetzelfde gebouw gevestigd is. We wandelden het museum binnen via de Museumshop, waar we onze entreekaartjes kochten. Voor kinderen kun je bij de kassa een speurtocht vragen. Via het MuseumCafé liepen we naar de ingang van de expositieruimten. Voor de vaste expositie van het museum moet je naar boven, naar de eerste etage. Onderaan de trap kun je een gratis audiotour pakken, en voor kinderen is er een speciale audiotour. Mijn kinderen kozen ervoor om alleen de speurtocht te doen.

De vaste collectie

We begonnen op de eerste etage, met de vaste collectie van het museum. Als je hier de route volgt, loop je van het begin van de twintigste eeuw langs interieurs en keukens uit de jaren ’20, ’30 en verder. Ik herkende spullen uit de keuken van mijn opa en oma, zoals het ouderwetse kruidenkastje met porseleinen laatjes. Maar ook meubels en voorwerpen uit de jaren ’70 en ’80, die we vroeger zelf thuis hadden. Leuk om te zien!

Museum van de Twintigste Eeuw

Museum van de Twintigste Eeuw

Interieur uit de jaren ’60

Museum van de Twintigste Eeuw

Interieur uit de jaren ’70. Die witte gebloemde kopjes in de kast hadden wij thuis ook!

Via een ouderwets klaslokaal kwamen we terecht in een winkelstraatje met een bakkerij, kruidenier, stoffenzaak, herenkapper en een vestiging van (Jacob) Blokker. Nadat we de etalage van de speelgoedwinkel hadden bekeken, liepen we naar de speelgoedzaal waar een verzameling ouderwets speelgoed te zien is, van boeken en spellen tot poppen, auto’s en heel veel barbies.

Museum van de Twintigste Eeuw

In het winkelstraatje

In de volgende ruimte draaide het om communicatie en techniek in de 20e eeuw. Je ziet hier de ontwikkeling van telefoons, televisies, platenspelers en radio’s door de jaren heen. Grappig om de felgele Sony Walkmans terug te zien: jeugdsentiment! Aan de overkant van de gang is een depot met allerlei verschillende voorwerpen en huishoudelijke artikelen in vitrines.

Museum van de Twintigste Eeuw

Tijdelijke exposities

Toen wij het Museum van de Twintigste Eeuw bezochten, was er een tijdelijke tentoonstelling over de Flintstones. Deze familie van holbewoners is ondertussen al 60 jaar oud. Ik keek de filmpjes met Fred en Wilma Flintstone ook vroeger. Op de begane grond was een tentoonstelling te zien over de televisieserie Floris uit 1969, met Rutger Hauer die een middeleeuwse ridder speelde. Voor kinderen – die deze serie natuurlijk niet kennen – was er een speelruimte ingericht met een groot speelkasteel en ridderspeelgoed. In 2023 (in elk geval t/m 7 januari 2024) is er een tijdelijke expositie gewijd aan ’90 jaar LEGO’.

Museum van de Twintigste Eeuw

Neem na of tijdens je bezoek ook even de tijd voor een drankje, al dan niet met een hapje, in het MuseumCafé op de begane grond. In de MuseumShop zijn nostalgische artikelen te koop.

Bezienswaardigheden in Hoorn in sneltreinvaart

En als je toch in Hoorn bent: loop vooral even een rondje door het prachtige oude centrum en langs de haven! Op de zuidpunt van het Oostereiland ligt VOC-schip de Halve Maan. Als je van het Oostereiland richting centrum loopt, kom je aan de rechterkant langs de Hoofdtoren, een verdedigingstoren uit 1532 vlak aan het water. Op de kademuur naast de Hoofdtoren zitten Hajo, Peter en Rolf, beter bekend als de Scheepsjongens van Bontekoe.

Hoorn

Op het centrale plein Roode Steen, ook wel de Kaasmarkt genoemd, staan een paar prachtige oude gebouwen zoals het Westfries Museum en de Waag (nu een café), en het standbeeld van Jan Pieterszoon Coen.

Hoorn

De prachtige gevel van het Westfries Museum

Het Museum van de Twintigste Eeuw praktisch

– Adres: Krententuin 24 (Oostereiland) in Hoorn
– Openingstijden: maandag t/m vrijdag van 10:00-17:00 uur, zaterdag en zondag van 12:00-17:00 uur.
– Je kan gratis parkeren bij parkeerterrein De Nieuwe Wal, dat wordt aangegeven met de borden ‘P-HAVENS’. Vanaf daar is het een stukje lopen naar het museum.
– Er rijdt een gratis elektrische pendelbus van het museum tussen het station van Hoorn, parkeerterrein De Nieuwe Wal en Oostereiland. Meer informatie over de pendelbus vind je hier.
– De audiotour is inbegrepen in de prijs.
– Voor kinderen is er een (gratis) puzzeltocht en een speciale audiotour
– Jassen en tassen kun je gratis opbergen aan de kapstok beneden, of in een bagagekluisje.

Op zoek naar nog meer uitjes in de buurt van Hoorn? Misschien is het Zuiderzeemuseum in Enkhuizen een idee!

Ook leuk om te lezen

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.