Net als veel anderen hebben we de afgelopen maanden vaak gewandeld in onze eigen omgeving. We wonen in Noord-Holland, vlakbij de kust en hebben bossen, de duinen en het strand binnen handbereik. In het Noordhollands Duinreservaat, dat loopt van Wijk aan Zee tot Bergen, zijn veel wandelroutes uitgezet. In deze blog beschrijf ik enkele leuke, niet al te lange wandelingen in het duingebied van Castricum, vanaf verschillende duiningangen.
Wandeling door het infiltratiegebied bij Castricum
Vanaf restaurant Johanna’s Hof en Bezoekerscentrum De Hoep in Castricum kun je een mooi rondje maken van 6,6 kilometer door een infiltratiegebied van drinkwaterbedrijf en natuurbeheerder PWN in de duinen. In dit gebied, dat heel belangrijk is voor de drinkwatervoorziening van Noord-Holland, wordt van rivierwater drinkwater gemaakt. Tijdens een infiltratieperiode onder de grond van drie weken wordt het water gezuiverd van bacteriën en virussen.
Het eerste stuk van de wandeling gaat door het bos, maar al vrij snel kom je in een open duingebied met duinmeertjes en veel waterputten. In totaal liggen er in het hele gebied zo’n 700 waterwinputten. In de duinmeertjes zitten veel watervogels, waaronder aalscholvers. Het wandelpad loopt hier een heel stuk vlak naast een verhard fietspad. Aan de andere kant van dit fietspad zie je de duinen liggen, en daarachter is het strand. Tijdens onze wandeling zagen we daar veel paragliders bezig.
Vlak voordat de routepijltjes naar links wijzen, ligt aan de overkant van het fietspad (dus rechts) de ‘Kwal’. We wisten niet dat hier wat te zien viel, maar gingen op het geluid van een waterval af. Zo klonk het namelijk van een afstandje. De Kwal is een inlaatpunt waar voorgezuiverd water uit het IJsselmeer de duinen instroomt. Waar de naam vandaan komt, kun je wel zien op de foto hieronder. Op een informatiebord staan wat interessante weetjes over dit inlaatpunt. Zo lazen we dat hier elk jaar 25.000.000.000 liter voorgezuiverd water het duingebied in gaat. En dat er elke seconde het dagelijks watergebruik van zes personen uit de ‘Kwal’ stroomt. Elke seconde!
We staken de verharde weg weer over om de route verder te volgen, en kwamen langs een vogelkijkpunt. Op een zwarte zwaan en wat meerkoetjes na hebben we geen bijzondere vogels gespot. Een verrekijker meenemen helpt waarschijnlijk, als je wat meer vogelsoorten wilt spotten. 😉
Het laatste stuk van de route ging weer door het bos. De wandeling eindigt bij Johanna’s Hof, een prima plek om na afloop even wat te drinken.
Startpunt van deze en een paar andere wandelingen: bij de ingang naar Johanna’s Hof en De Hoep, langs de Zeeweg in Castricum.
Het Zeeveldpad
Vanaf een duinopgang aan de Heereweg tussen Castricum en Egmond-Binnen starten ook verschillende wandelingen. Wij wandelden er een paar maanden geleden een vrij korte route van iets meer dan drie kilometer: het Zeeveldpad. Deze wandeling wordt aangegeven met gele pijltjes. Dit stukje duingebied staat bekend om de ontwateringssloten, die het natte binnenduin moesten ontwateren om bosaanplant mogelijk te maken.
We wandelden langs de voormalige duinboerderij ‘Zeeveld’ met een groot weiland. Voorbij dit weiland wandelden we meer het bos in, met aan de linkerkant bomen, en aan de rechterkant een wat kalere vlakte met hier en daar een boom en wat bankjes. Het gele pijltje van de route wijst op een bepaald moment naar links, maar als je hier een klein stukje doorloopt kom je bij een open vlakte uit met een duinmeertje: de Wei van Brasser genaamd. We namen daar even een kijkje – in de hoop er Schotse Hooglanders te zien – en liepen weer terug naar de wandelroute.
Op het laatste stuk van de wandeling liepen we langs verschillende ontwateringsslootjes, en over dichtbegroeide bospaden.
Startpunt: Heereweg tussen Bakkum-Noord en Egmond-Binnen, ingang Noorderstraat. Deze opgang is ook het startpunt van twee andere routes, Rood (6,9 km) en Zwart (17,2 km).
Kabouterhuisjes op de Roodaamroute
Een andere leuke en kindvriendelijke route is de Roodaamroute vanaf ingang de Zanderij in het Noordhollands Duinreservaat, vlak achter het NS-station van Castricum. Deze route van 4 kilometer wordt aangegeven met gele pijltjes, en gaat vrijwel helemaal door het bos, dat vooral uit eiken bestaat. Je passeert ook een klein duinmeertje en een paar kleine open vlaktes. Leuk is dat je er Schotse Hooglanders en Exmoor pony’s kan tegenkomen.
De laatste keer dat we hier wandelden, zagen we opeens een paar kabouterhuisjes staan langs de route. Die waren ons nog nooit eerder opgevallen! (Ik vraag me af hoe lang ze er al zijn…?) Je komt ze op verschillende punten tegen langs het wandelpad, dus je moet goed op blijven letten. Wij hebben er vier gezien, maar het kan zijn dat we er eentje gemist hebben.
Startpunt: bij ingang (met parkeerplaats) Zanderij, aan de Geversweg achter station Castricum. Deze opgang is ook het startpunt van een paar andere wandelingen, zoals de groene route van 8 km en de rode route van 3,5 km. Deze laatste route beschrijf ik hieronder, maar dan vanaf een ander startpunt.
Van Camping Geversduin naar Hof van Kijk-Uit
Zo ongeveer op de grens van Heemskerk en Castricum ligt Camping Geversduin, een leuke camping in het bos. Vlakbij de camping starten verschillende wandelroutes. Een daarvan gaat naar het Hof van Kijk-Uit, een theehuis in het duingebied. Het wandelpad loopt vrij recht, door het bos. Aan het begin van de wandeling kom je langs een duinmeer, waarin we wel eens wat Schotse Hooglanders hebben zien pootjebaden.
Langs dit wandelpad staat de ‘Kunstbunker’. Deze bunker werd vlak voordat de Tweede Wereldoorlog in Nederland uitbrak gebouwd, in opdracht van het Stedelijk Museum Amsterdam. In de bunker werden kostbare kunstwerken veilig opgeborgen, onder meer van Van Gogh en Rembrandt. Ook het beroemde schilderij ‘De Nachtwacht’ werd er – opgerold – een tijd bewaard. De Duitsers wisten dit overigens, maar lieten het zo. Ze gingen ervan uit dat ze de oorlog zouden winnen en tot die tijd lagen de kunstwerken er prima, vonden ze.
Hof van Kijk-Uit is een leuke plek om even een drankje te doen, voordat je weer terug wandelt. Vroeger was deze plek het verzamelpunt voor jachtpartijen (op fazanten) in de duinen. Het huis werd aan het eind van de 19e eeuw gebouwd in opdracht van jonkheer Gevers van Endegeest. Sinds 2010 is het een theehuis met dagbesteding voor mensen met een beperking. Je kan hier heerlijk zitten op het terras een open plek in het bos, terwijl de kinderen zich vermaken in het kleine speeltuintje met onder meer een zandbak en fietsjes.
Wij nemen meestal dezelfde route terug, maar je kan ook een rondje lopen vanaf Hof van Kijk-Uit (waarbij je dus niet bij Camping Geversduin komt).
Startpunt: parkeerplaats Berkenbos, Beverwijkerstraatweg tussen Heemskerk en Castricum, bij ingang Kennemer Duincamping Geversduin. Of vanaf de andere kant: ingang Zanderij, achter station Castricum.
Uitkijktoren Papenberg
Niet ver van Hof van Kijk-Uit ligt het hoogste punt van Castricum: de Papenberg. Sinds februari 2021 staat er een 7 meter hoge uitkijktoren van staal op deze berg. Deze is alleen al vanwege het bijzondere ontwerp in de vorm van een golf het bekijken waard. Maar ook het uitzicht is leuk natuurlijk. 😉 De uitkijktoren heeft twee kijkrichtingen: richting Castricum, en richting duinen en zee. Er staan informatieborden bij de uitkijktoren.
Je bereikt de Papenberg gemakkelijk na een korte wandeling vanaf Hof van Kijk-Uit, of van het NS-station van Castricum. Je moet wel wat traptreden beklimmen, eerst ca. 140 treden de berg op en daarna nog een korte trap naar de uitkijktoren zelf. De trap vind je vlakbij de voetbalvelden van de Castricumse voetbalclub Vitesse ’22.
Let op: in het Noordhollands Duinreservaat, dus ook voor wandelingen in het duingebied van Castricum, is een duinkaart verplicht. Deze kun je kopen bij een automaat die (meestal) bij het startpunt van de wandelroutes staat.
Laatste update: mei 2022.
Lees ook mijn blogs over:
– Wandelen bij de Kruisberg in Heemskerk
– Wandelen in Wijk aan Zee door bos en duin