Home Eropuit in NederlandCultuur & Musea Kasteel Warmelo: historische tuinen en zandsculpturen

Kasteel Warmelo: historische tuinen en zandsculpturen

by Annemarie
Kasteel Warmelo

In de herfstvakantie waren we een paar dagen in Markelo in Twente. In deze streek kun je heerlijk wandelen in verschillende natuurgebieden, waaronder de Sallandse Heuvelrug. Maar er zijn ook veel mooie landgoederen met kastelen. Bij het lokale VVV-kantoor zag ik een foldertje liggen over een expositie van zandsculpturen bij Kasteel Warmelo in het stadje Diepenheim, in de gemeente Hof van Twente. Leuk!

Kasteel Warmelo is eigenlijk meer een landhuis op een mooi landgoed, dat voor het eerst werd genoemd in 1315. Oorspronkelijk was het een poortgebouw, waar vroeger een edelmanswoning met trapgevels aan vast zat, maar die is verdwenen. Het poortgebouw werd in 1874 gerenoveerd en uitgebouwd. Er hebben door de eeuwen heen verschillende families gewoond. In 1952 kocht Prins Bernard het huis, waarna het door zijn moeder bewoond werd tot zij overleed. De dochters van Juliana en Bernard kwamen er graag. Sinds 1976 is het huis eigendom van de familie Avenarius. Zij bewonen het huis en daarom kun je het niet van binnen bezichtigen. De tuinen kun je wel bekijken, en als je er in de zomermaanden bent kun je er ook zandsculpturen zien.

Kasteel Warmelo

De tuinen van Landgoed Warmelo

Het park rondom Kasteel Warmelo is 7 hectare groot. Er is een wandelroute uitgezet langs de verschillende tuinstijlen door de eeuwen heen. Zo zie je de Franse geometrische tuinarchitectuur uit de 17e eeuw met beelden, een rozen- en fuchsiatuin, een Rococo-vijver en een Orangerie.

Kasteel Warmelo

De Rococo-vijver in de Franse tuin

Kasteel Warmelo

De achterkant van het kasteel vanuit de Engelse tuin met de grote vijver.

Rondom de Franse tuin ligt de 18e-eeuwse Engelse landschapstuin, met onder meer een ronde vijver en een berkenlaan. Deze tuin is dichter begroeid. Je wandelt er over smalle paadjes tussen de bomen door en over houten bruggetjes over het water. Rechts van het kasteel ligt een vogeltuin met volières met onder meer parkieten, fazanten en sierduiven. En links ligt het grote, met naaldbomen omgeven gazon van de Victoriaanse tuin.

Zandsculpturen

Elk jaar is er bij Kasteel Warmelo een expositie van zandsculpturen. Ook in 2020 maakten kunstenaars uit onder meer Nederland, België, Polen, Rusland en Tsjechië kunstwerken van zand. Voor de kunstwerken gebruikten ze ongeveer 900 m3 zand. Het thema was dit jaar ‘Spreekwoorden en gezegden’. De wandelroute door de tuinen gaat langs deze kunstwerken, die verspreid over een deel van het landgoed staan.

zandsculpturen Warmelo

Als de kat van huis is…

zandsculptuur

Als er één schaap over de dam is, volgen er meer.

Op de buitenkant van de zandsculpturen zit een dun laagje lijm ter bescherming tegen regen en wind. Dat moet ook wel, want de beelden staan er van half juni t/m eind oktober. Wij zagen de beelden aan het eind van het seizoen, en de meeste zagen er nog heel goed uit. Bij een paar beelden was er hier en daar wat afgebrokkeld, maar dat is ook niet zo gek na vier maanden. De meeste schade aan de beelden wordt overigens veroorzaakt door konijnen, reeën, mieren en… mensen, lazen wij.

Mijn favoriet: ‘Alle wegen leiden naar Rome’.

Voor kinderen is er een speurtocht, waarbij ze op zoek moeten naar de kabouters bij de zandsculpturen. Die zijn meestal gemakkelijk te vinden, maar soms ook heel subtiel verwerkt in het zandkunstwerk.

Deze waren makkelijk te vinden.

Horeca en openingstijden Kasteel Warmelo

Normaal gesproken kun je wat eten of drinken in het koetshuis, met in de zomer een groot terras. Maar dat was nu vanwege de coronamaatregelen gesloten. Ook worden er in andere jaren regelmatig markten georganiseerd op het landgoed. De tuinen en de zandsculpturen van Landgoed Warmelo zijn te bezichtigen van mei t/m eind oktober. Kijk voor de actuele openingstijden en toegangsprijzen op de website van het landgoed. De parkeerplaats bij het kasteel vind je aan de Borculoseweg in Diepenheim.

Meer kastelen zien? Collega-blogger Jessica schreef een blog over de mooiste kastelen in Nederland!

Overnachten in Hof van Twente

Overnachten in de gemeente Hof van Twente? Dat kan natuurlijk! Wij zaten zelf in een luxe vakantiewoning voor 6 personen aan de rand van het bos op het rustige vakantiepark Hessenheem, net buiten Markelo. Op het vakantiepark is een restaurant, een snackbar, een openluchtzwembad en een speeltuin. Je kan ook gebruikmaken van tennisbanen vlakbij het park. Bij Lochem, niet ver van Diepenheim, ligt vakantiepark De Lochemse Berg aan de rand van Lochem. Je overnacht er in een nieuwe luxe lodge. En ook vakantiepark Landal Twenhaarsveld ligt in deze omgeving, maar dan iets noordelijker.

Dit artikel bevat affiliate links.

Ook leuk om te lezen

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.