Home Eropuit in NederlandCultuur & Musea Archeoloogje spelen bij Huis van Hilde in Castricum

Archeoloogje spelen bij Huis van Hilde in Castricum

by Annemarie
Huis van Hilde

In 1995 werd in Castricum het skelet van de jonge vrouw ‘Hilde’ gevonden, uit de 4de eeuw. Sinds januari 2015 heeft Hilde een eigen huis: Huis van Hilde, het archeologiecentrum van de provincie Noord-Holland. Hier kun je niet alleen Hilde zien, maar ook andere archeologische vondsten uit de provincie. Mocht het tot nu toe saai klinken voor kinderen… dat is het zeker niet. In de kerstvakantie ging ik erheen met mijn kinderen. Er was zoveel te zien en doen dat we ons er de hele middag vermaakt hebben!

Huis van Hilde in Castricum

De permanente tentoonstelling ‘Ontdek de archeologie van Noord-Holland’ laat je aan de hand van archeologische vondsten kennismaken met de geschiedenis van Noord-Holland. In grote vitrines kun je personages zien uit verschillende perioden, met nagemaakte kleding. Een daarvan is dus Hilde, die in de regio Castricum-Uitgeest woonde in de laat-Romeinse tijd. Het skelet en de schedel van Hilde waren intact, waardoor een goede gezichtsreconstructie kon worden gemaakt. Ook van andere opgegraven skeletten werden de gezichten gereconstrueerd. Naast Hilde kun je onder meer Cees de Steentijdman en Brecht uit Alkmaar zien.

Huis van Hilde

In dezelfde ruimte kun je ook enkele skeletten bekijken. Ik had verwacht dat mijn zoon dit een beetje spannend zou vinden, maar hij vond het juist erg interessant en ‘cool’.

Huis van Hilde

Toen wij er waren was de tentoonstelling ‘Romeinse kust’ te zien, over het leven langs de kust 2000 jaar geleden. Je krijgt een beeld van het dagelijks leven, de handel en de scheepvaart in deze periode. Kinderen mochten een Romeins harnas passen. De tentoonstelling wisselt regelmatig. Van februari t/m mei 2018 is de tentoonstelling ‘Hilde schept op’ te zien, over eten van vroeger.

Huis van Hilde voor kinderen

Bij binnenkomst kregen mijn kinderen de vraag of ze de speurtocht wilden doen. Ze besloten deze samen te doen, maar mijn zoon verloor al snel interesse en mijn dochter maakte de speurtocht alleen af. Toen we aan het eind van ons bezoek de oplossing van de speurtocht inleverden, mochten ze allebei een klein cadeautje uitzoeken.

Huis van Hilde

In het Archeolab kunnen kinderen houten kistjes met daarin een voorwerp op een vierkant met een sensor (of zoiets?) voor een televisie zetten. Met een telefoon kunnen ze luisteren naar een toelichting over dit voorwerp. Hier hebben we best een tijd gezeten, omdat mijn kinderen bijna alle kistjes wilden bekijken. We hoorden het verhaal over een opgegraven schoen, een gevonden kaak van een dier en over een voorloper van een bekend hedendaags keukenattribuut: een vergiet.

Op de eerste etage was in de kerstvakantie een speciale activiteit voor kinderen: ze konden onder begeleiding een Romeinse helm knutselen van karton. Compleet met bewegend vizier. Terwijl mijn zoon deze helm ging maken, vermaakte mijn dochter zich in de ArcheoHotspot op dezelfde etage met het sorteren van afval uit een beerput uit Amsterdam. Hier kunnen kinderen hun inner archeoloog ontdekken. Pitten, botjes, visgraten, stukjes aardewerk en gedroogde uitwerpselen, alles moest met behulp van een pincet en vergrootglas gesorteerd worden in de juiste bakjes.

Huis van Hilde

Toe aan een pauze? Bij het café Hildes Heerlykhyd op de 1e etage kun je terecht voor koffie, thee en fris, gebak of een lunch.

Tip: Huis van Hilde ligt aan de rand van het Noordhollands Duinreservaat. Je kunt een bezoek aan het Huis van Hilde dus perfect combineren met een wandeling. Wandel bijvoorbeeld naar Bezoekerscentrum De Hoep, waar ik al eerder over schreef. Dit is een wandeling van ca. 3,5 kilometer. In De Hoep zijn ook veel leuke activiteiten te doen voor kinderen, gericht op de natuur en de drinkwatervoorziening.

Huis van Hilde praktisch:

– Entree volwassene € 7,50/kinderen 5-17 jaar € 4,-*.
– Kijk voor de actuele openingstijden op de website van Huis van Hilde.
– Adres: Westerplein 6, 1901 NA Castricum. Parkeren is gratis.
– Huis van Hilde ligt aan de achterkant van NS station Castricum en is zowel met het openbaar vervoer als met de auto goed bereikbaar.
– In de schoolvakanties zijn er speciale programma’s, met extra activiteiten zoals knutselen. De knutselactiviteit die mijn zoon deed kostte € 2,50* extra.

* Prijzen kunnen wijzigen; voor het laatst gecheckt in juli 2020.

Meer lezen over Huis van Hilde? Lees dan ook deze blog op Van hier tot Timboektoe.

Ook leuk om te lezen

1 comment

Nanda 25 februari 2017 - 8:26 am

Deze staat nog steeds op mijn verlanglijstje! Ik wacht nog even tot kleine Pippa een pietsje groter is denk ik. Maar als ik dit zo zie wil ik eigenlijk meteen heen…

Antwoord

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.