Home Eropuit in NederlandCultuur & Musea Het Scheepvaartmuseum met kinderen

Het Scheepvaartmuseum met kinderen

by Annemarie
Scheepvaartmuseum met kinderen

In de herfstvakantie gingen we met onze kinderen naar het Scheepvaartmuseum in Amsterdam. Onze dochter was er een paar jaar geleden al eens geweest met een schoolreisje, maar de rest van ons gezin nog nooit. Ze was vooral erg enthousiast over het VOC-schip dat je kunt bekijken. Maar ook de rest van het museum is heel leuk voor kinderen.

Scheepvaartmuseum met kinderen

Als je het museum inloopt kom je op een groot overdekt plein terecht, het ‘Open Pleyn’. Kijk vooral even naar boven als je hier staat, naar het prachtige glazen dak! Van 2007 tot 2011 was het museum gesloten voor een grondige renovatie. Het ontwerp van het glazen dak is geïnspireerd op de kompaslijnen op oude zeekaarten. Op het plein vind je de kassa en de ingangen naar de drie vleugels: Noord, Oost en West. Op een plattegrond zie je wat er te zien is in welke vleugel, of ‘windrichting’.

Windrichting West: de walvis en leven aan boord

Wij begonnen in West, met de tentoonstelling ‘Het verhaal van de walvis‘. Op een interactieve manier, met veel leerzame spelletjes, leer je hier van alles over walvissen en de walvisvaart. Je kan zelfs een walvis van binnen bekijken.

Scheepvaartmuseum met kinderen

De walvis in

Van de walvissen gingen we naar de tentoonstelling over de Gouden Eeuw. Via grote videoschermen laat acteur Waldemar Torenstra (Hoi Waldemar!) je kennismaken met personages uit deze welvarende periode in Nederland. Al deze personages vertellen iets over hun leven in die tijd.

Scheepvaartmuseumm met kinderen

Waldemar en de historische personages.

De interactieve tentoonstelling op de tweede etage van West gaat over het leven aan boord. Deze tentoonstelling is opgezet als een groot bordspel, waarbij je met een emmer (pardon, ‘puts’) langs verschillende nummertjes loopt en vragen moet beantwoorden. Zo leer je spelenderwijs van alles over onder meer de rangen en standen en het eten aan boord. Aan het eind vul je je score in en kun je zien tot welke rang je bent opgeklommen.

Scheepvaartmuseum met kinderen

Windrichting Noord: de schepen

Vanuit West staken we schuin het Open Pleyn over naar windrichting Noord. We liepen meteen door naar buiten, naar de steiger. Hier kun je drie schepen bekijken: de ijsbreker Christiaan Brunings (alleen vanaf de steiger te bekijken), de Koningssloep en de replica van het VOC-schip Amsterdam. De Koningssloep is het Kroonjuweel van het museum. Het woord ‘juweel’ is hier ook echt wel op z’n plaats, want deze roeisloep met veel gouden ornamenten valt in de categorie ‘bling bling’. De Koningssloep werd tussen 1816 en 1818 gebouwd en is te bezichtigen in een speciaal gebouwd schiphuis. Er wordt daar ook een film vertoond met beelden van de sloep in gebruik door de Koninklijke Familie.

Scheepvaartmuseum met kinderen

Serieuze bling bling!

VOC-schip De Amsterdam

Maar hoe mooi de Koningssloep ook is, de grootste attractie aan de steiger is toch echt het VOC-schip. Dit is een exacte replica van het schip De Amsterdam, dat in 1749 op zijn eerste reis verging. Je kunt het hele schip bekijken, waardoor je een goede indruk krijgt van het leven op zo’n schip.

scheepvaartmuseum met kinderen, VOC-schip De Amsterdam

Je ziet waar de matrozen en de kapitein aten en sliepen. En je ziet ook waar ze naar de wc gingen en wat er onderin het ruim allemaal lag. Vanaf het dek van het schip heb je een mooi uitzicht over een stukje van de Amsterdamse haven en Museum NEMO.

Windrichting Oost: jachtmodellen en atlassen

Na een lunch was het tijd voor de derde windrichting: Oost. Hier bekeken we niet meer alles, want onze zoon vond ‘het museum lang duren’. Ik wilde zelf nog wel graag de oude atlassen bekijken. Deze worden tentoongesteld in speciale verduisterde vitrines. Met een knop bij elke vitrine kun je kort een lampje aan doen.

Scheepvaartmuseum met kinderen

Een andere aanrader in Oost is de grote vitrine met veel jachtmodellen van oude en moderne jachten. Met verschuifbare schermen voor de vitrine kun je meer te weten komen over een bepaald jachtmodel.

Scheepvaartmuseum met kinderen

Aan de tweede etage van windrichting Oost zijn we niet meer toegekomen. Er zijn daar onder meer schilderijen van Hollandse meesters, scheepsornamenten en navigatie-instrumenten te zien.

In de schoolvakanties zijn er vaak extra activiteiten voor kinderen. Nu konden kinderen zich bijvoorbeeld laten schminken. Onze zoon veranderde halverwege het museumbezoek in een tijger! 😉

Het Scheepvaartmuseum praktisch:

Adres: Kattenburgerplein 1 in Amsterdam. Dit is op ca. 20 minuten loopafstand van het Centraal Station. Ben je met de auto? Parkeer je auto dan bijvoorbeeld in parkeergarage Markenhoven (betaald parkeren, niet goedkoop).
– Openingstijden: 7 dagen per week, van 9:00 – 17:00 uur.
– Toegangskaartjes: € 16,50 p.p. voor volwassenen/€ 8 voor een kind. Audiotour en toegang tot de replica van het schip de ‘Amsterdam’ is inbegrepen*.
– Geen zin om in de rij te staan? Koop dan van tevoren online je kaartjes via Get Your Guide!
– Er is een restaurant in het museum, maar omdat je een polsbandje om krijgt, kun je ook buiten het museum gaan lunchen. Met je polsbandje loop je daarna zo weer het museum in.
– Let op: bij storm is het VOC-schip De Amsterdam niet altijd toegankelijk!

* Prijzen voor het laatst gecheckt in februari 2020.

Ook leuk om te lezen

2 reacties

Vetexbart 28 oktober 2016 - 9:19 am

Binnen enkele weken breng ik een bezoekje aan Amsterdam. Dit museum kan hem wel eens worden dan! 🙂 Bedankt voor de tip.

Antwoord
Annemarie 29 oktober 2016 - 3:53 pm

Graag gedaan, het is een aanrader!

Antwoord

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.