Denk je aan Den Helder, dan denk je aan de marine. Dus als je in Den Helder bent, is een bezoek aan het Marinemuseum eigenlijk wel een must-do. Dit museum is gevestigd op de voormalige marinewerf Willemsoord en bestaat uit een paar gebouwen en drie museumschepen die je kunt bezichtigen. Een van de hoogtepunten van het museum is de grote onderzeeboot Tonijn die op het buitenterrein ligt. Wij bezochten het Marinemuseum toen we in de meivakantie in Den Helder waren.
Willemsoord was vroeger de scheeps- en onderhoudswerf voor de Koninklijke Marine. Nu is de gerestaureerde werf een bruisende plek in Den Helder, met een bioscoop, een theater, restaurants, het Nationaal Reddingsmuseum en het Marinemuseum.
Geschiedenis van de marine
In het Marinemuseum krijg je een goed beeld van de geschiedenis van de Nederlandse marine, van 1488 tot de 21ste eeuw. In gebouw ‘Het Torentje’ zie je in zes zalen veel schilderijen, foto’s, scheepsmodellen, instrumenten zoals kompassen, scheepskaarten en andere voorwerpen. Er komt van alles voorbij, van zeehelden uit de Gouden Eeuw tot de marine in de Tweede Wereldoorlog.
Onderzeeboot Tonijn
Na het rondje geschiedenis gingen we naar buiten, naar de onderzeeboot Tonijn. Dit is een onderzeeër uit de Potvisklasse, las ik. Ik heb geen idee wat voor klassen er allemaal zijn voor onderzeeboten, maar als je ‘m ziet snap je waarom de Tonijn in deze klasse valt. De onderzeeboot werd ingezet voor het bestrijden van Sovjet-onderzeeboten.
Door een luik aan de bovenkant stap je de 78 meter lange onderzeeër in. Er is veel apparatuur en niet zo heel veel leefruimte, maar de bemanningsleden – 67 in totaal – moesten er soms wel zes weken in doorbrengen. Met heel weinig personal space dus. Aan boord waren twee oud-mariniers die vertelden hoe het eraan toeging aan boord. Leuk is dat het door deze verhalen, en door de vragen die je ze kan stellen, meer gaat leven.
Je ziet de slaapvertrekken, met heel veel opklapbedjes, de kombuis en de eetruimten aan boord. En natuurlijk de meer technische delen van het schip, zoals de machinekamer en de torpedolanceerbuizen. Door twee periscopen kun je naar buiten kijken. Bij helder weer schijn je Texel te kunnen zien!
Brughuis De Ruyter
Van de onderzeeboot wandelden we buiten naar het brughuis De Ruyter. In 2001 werd na 25 jaar dienst het wapenfregat De Ruyter uit de vaart genomen. Het brughuis en de radarbol zijn nu te bezoeken in het Marinemuseum.
Wat meteen opvalt als je naar het brugdeel loopt, is de metershoge radarbol bovenop. De 3D-radar in deze bol kon tot 400 kilometer afstand tot wel honderd doelen tegelijk signaleren. In het brugdeel kun je een beetje ervaren hoe het moet zijn om zo’n groot schip te besturen, en beleef je een alarmerende situatie aan boord. En in de radarbol kun je de windkracht ervaren die de draaiende radarinstallatie veroorzaakte.
Ramschip Schorpioen
In 1868 werd Ramschip Schorpioen toegevoegd aan de vloot van de Marine. Het bepantserde oorlogsschip was uitgerust met kanonnen en een ramsteven. Deze ramsteven heeft het schip echter nooit gebruikt. In 1906 werd de Schorpioen omgebouwd tot logementschip, een soort drijvende kazerne. Binnen zie je onder meer de voorraadkamer, en de eet- en slaapvertrekken van de matrozen en de commandant. Er was nogal een verschilletje in ruimte en luxe…
Voor wie trek heeft: er is een cafetaria op dit schip, waar je wat kan eten of drinken.
Mijnenveger Abraham Crijnssen
Het liep al tegen sluitingstijd toen we de stalen mijnenveger Abraham Crijnssen bezochten. Ook dit schip, dat werd gebouwd in 1936, kun je van binnen en buiten (op het dek) bekijken. De mijnenveger heeft een bijzonder verhaal. In de Tweede Wereldoorlog moest het schip vanuit Indonesië naar Australië varen en uit handen van de Japanners zien te blijven. Daarom werd het schip geschilderd in camouflagekleuren en werd het met netten, takken en ander groen vermomd als tropisch eiland. Het werkte: na negen dagen bereikte het schip de kust van Australië.
Aan de tentoonstelling ‘Navy Games – Meer dan een spel’ kwamen we niet meer toe. Hier kun je onder meer een vaarsimulatie uitproberen, en World of Warships en Zeeslag spelen. Wij bezochten het museum op een regenachtige dag. Een museum is vaak ideaal bij slecht weer, maar bij het Marinemuseum loop je ook regelmatig buiten, naar de schepen en de onderzeeër bijvoorbeeld. Een jas en/of paraplu zijn dan wel aan te raden!
Het Marinemuseum in Den Helder praktisch
– Adres: Hoofdgracht 3, Den Helder
– Openingstijden: dinsdag t/m zondag van 10.00 tot 17.00 uur.
– Entree 2023: volwassenen € 12,-/kinderen van 4 t/m 12 jaar € 7,50
– Tip: als je de kaartjes online bestelt, zijn ze iets goedkoper.
– Bij het museum kun je gratis parkeren
– Bij de kassa kun je een gratis speurtocht ophalen
– Het museumgebouw is toegankelijk voor rolstoelen en kinderwagens, maar de schepen en het Brughuis zijn dat niet.
Misschien ook leuk om te lezen:
– Leuk om te doen in Den Helder en Julianadorp
– Het Palendorp in Petten
– Wandelen bij het Zwanenwater in Callantsoog