Home Eropuit in NederlandCultuur & Musea Het Buitenplaatsenpad: wandelen langs historische buitenverblijven

Het Buitenplaatsenpad: wandelen langs historische buitenverblijven

by Annemarie
Buitenplaatsenpad

Een paar weken geleden ging ik wandelen in Vogelenzang in Noord-Holland. Dit keer niet in de bekende Amsterdamse Waterleidingduinen, maar bij Buitenplaats Leyduin. Daar loopt namelijk het Buitenplaatsenpad, een route langs historische buitenverblijven waar rijke kooplieden uit Amsterdam en Haarlem in de Gouden Eeuw naartoe gingen om de stad te ontvluchten. Ze lieten grote huizen met parken ontwerpen als zomerverblijf. Tegenwoordig wordt dit gebied beheerd door Landschap Noord-Holland.

We (vriendin S. en ik) troffen het niet met het weer, want het (mot)regende. Maar we zijn niet van suiker, dus we gingen toch. We parkeerden de auto bij informatiepunt De Kakelye, in wat ooit een oude appelschuur was. Normaal gesproken kun je daar informatiefolders ophalen over het Buitenplaatsenpad en de omgeving, maar nu was het gesloten. We stapten het hek door en begonnen aan de wandeling Ommetje Groot-Leyduin. De route gaat voor het grootste deel door het bos, met prachtige lanen en het water van de Leybeek. Je komt ook langs een paar buitenverblijven, maar de meeste daarvan zijn niet toegankelijk voor publiek en kun je dus niet van dichtbij bekijken.

Buitenplaatsenpad

In de verte tussen de bomen door: een buitenplaats

Huize Leyduin

De eerste buitenplaats die je passeert is het statige Huize Leyduin, uit 1921. Minder oud dus dan je op het eerste gezicht zou denken. Dit is het derde landhuis op (niet exact) deze plek, er hebben ooit twee andere landhuizen gestaan.

Buitenplaatsenpad

Een stukje verder, in het bos, staat Gasterij Leyduin, gevestigd in wat vroeger bekend stond als het Juffershuis. Hier kun je wat eten of drinken, er is een cadeauwinkeltje, en er zijn ook gastenkamers waar je kan overnachten. Wij haalden er een koffie en een thee ’to go’, want zoals alle horeca was ook de gasterij gesloten ten tijde van ons bezoek. We liepen door en kwamen bij een vijver met stapstenen op een open veldje.

Even naar de overkant (en weer terug)

De Belvedère

Daarna leidden de bordjes van de wandelroute ons weer het bos in, en opeens zagen we tussen de bomen door een wit torentje met kantelen: de Belvedère.

Belvedere van Leyduin

Buitenplaatsenpad

Deze witte, stenen uitkijktoren in neogotische stijl uit ca. 1760 staat op een heuvel boven de beek. De toren is een ‘folly’, een bouwwerkje dat er puur ter decoratie werd neergezet. De Belvedère werd in 2013 gerestaureerd en is normaal gesproken toegankelijk voor publiek (maar nu even niet…). Het torentje schijnt geen dak te hebben, maar dat konden we niet controleren.

Buitenplaatsenpad

Op en top herfst

Buitenplaatsenpad

Vinkenbaan en Renbaan Woestduin

We wandelden over mooie boslanen en liepen over de Vinkenbaan. Hier werden vroeger in het najaar vinken gevangen met netten. De krokant gebakken vogeltjes waren een lekkernij, maar in 1912 werd het verboden om vinken te vangen voor consumptie. We vervolgden de route en kwamen uit bij een groot grasveld; het restant van een oude renbaan uit 1901, maar veel zie je daar nu niet meer van. Lang heeft paardenrenbaan ‘Woestduin’ niet bestaan, want in 1909 moest de renbaan alweer dicht van de gemeente Bloemendaal, omdat er te veel gegokt werd…

Meer wandelingen vanaf De Kakelye

De totale lengte van de wandeling over het Buitenplaatsenpad die wij hebben gedaan – Ommetje Groot-Leyduin – was ca. 4 kilometer. Wij zijn een paar keer een beetje afgeweken van de route, en ook een keer verkeerd gelopen doordat er een bordje ontbrak. Dus we hebben wat meer meters gemaakt. 😉 Vanaf het informatiepunt starten nog twee andere wandelingen, beide van 6 kilometer lang: Rondje Hartekamp & De Overplaats en een rondje door Wandelbos Groenendaal in Heemstede. Heb je zin in een lange wandeling? Dan kun je deze drie wandelingen met elkaar combineren tot een wandeling van in totaal ca. 14 kilometer. Op de website van wandelbos Groenendaal vind je meer informatie over de routes.
Adres De Kakelye: Manpadslaan 1 in Vogelenzang

Misschien ook interessant:
– Herten spotten in de Amsterdamse Waterleidingduinen
– Wandelen in het Noordhollands Duinreservaat

Ook leuk om te lezen

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.