Home Eropuit in NederlandCultuur & Musea Het Amsterdam Light Festival: ook leuk voor kinderen

Het Amsterdam Light Festival: ook leuk voor kinderen

by Annemarie
Amsterdam Light Festival

Elk jaar wordt tijdens de donkere wintermaanden het Amsterdam Light Festival gehouden. Verspreid door de stad staan lichtkunstwerken die je per boot kunt bekijken. Wij deden een paar jaar geleden de vaarroute. Onderaan het artikel vind je informatie over de nieuwste editie 2020-2021, die van 2 december 2021 t/m 23 januari 2022 wordt gehouden. Het thema voor deze tiende editie is ‘Celebrate Light’ en er is weer een vaarroute met ca. twintig lichtkunstwerken.

Update: 29 september 2021

Vaarroute Amsterdam Light Festival

In 2015 deden wij met onze kinderen en vrienden de Water Colors-vaarroute. We vaarden met een rondvaartboot een rondje via het Oosterdok, de Amstel en de Herengracht. We waren met z’n zevenen; vier volwassenen en drie kinderen en we vertrokken vanaf een van de steigers voor het Centraal Station. Vanaf daar ging de rondvaartboot naar het Oosterdok, waar we de Light Wave en de Merry Go Round Europa zagen. Op de Amstel – toch altijd al mooi vanwege de verlichte Magere Brug – zagen we The Light Kite. Een paar van de mooiste lichtkunstwerken (vond ik dan) zagen we op de Herengracht. Bijvoorbeeld de twee Talking Heads die tegenover elkaar in het water stonden en ‘gesprekken voerden’ met licht.

Talking Heads, Amsterdam Light Festival

Een van de twee Talking Heads

Ook ‘Run Beyond’ op een brug langs de Herengracht was een van de hoogtepunten tijdens de vaarroute. Bij mijn dochter van 9 waren deze twee lichtkunstwerken favoriet. Ze vond het sowieso erg leuk om ’s avonds een rondvaart te maken, en zo de mooi verlichte stad te zien. De kunstwerken zetten haar ook aan het denken: ‘Wow, hoe hebben ze dat gemaakt?!’ Voor de twee jongsten die mee waren (4 en net 6 jaar) duurde de vaartocht eigenlijk net een kwartiertje te lang.

Helaas regende het toen wij de boottocht maakten. Door de druppels op de ruiten heb je minder zicht, en als je een raampje open schoof voor het maken van een foto regende het in. Verder was het bloedjeheet op de boot omdat de verwarming op standje ’tropisch’ stond, maar ach, als dat alles is.

Run Beyond, Amsterdam Light Festival

Run Beyond

Welke rederij?

Wij kozen voor een van de oudste rederijen van Amsterdam, Rederij Kooij, en stapten op voor het Centraal Station. Het zijn niet de meest moderne rondvaartboten, maar Kooij is wel een van de goedkoopste tijdens dit festival. We hadden een aantal rederijen vergeleken en het scheelde nogal in prijs, terwijl alle boten zo ongeveer hetzelfde rondje varen. Bij de meeste rederijen (ik heb er een stuk of vijf gecheckt, dus niet allemaal) betaal je als volwassene € 20,50 en voor een kind (4-12 jaar) € 13,-. Bij rederij Kooij betaalden we (in 2015) € 17,- per persoon, en een tientje per kind (5-12 jaar). Hier waren kinderen t/m 4 dus gratis, en dat was fijn, aangezien wij een kind van vier bij ons hadden. Scheelde toch weer een tientje. 😉

Amsterdam Light Festival

En nog een verschilletje: als je bij Kooij online de tickets al bestelt, zijn ze iets goedkoper dan wanneer je ze aan de kassa op de steiger koopt. Je kiest het timeslot waarin je wilt vertrekken, maar hebt dus geen exacte vertrektijd. Als er een lange rij staat, kan het zijn dat je een kwartiertje moet wachten op een volgende boot. Maar bij andere rederijen betaal je juist extra wanneer je de kaarten van tevoren reserveert. Ze noemen dit ‘Fast track’, waarbij het voordeel is dat je niet meer in de rij voor de kassa hoeft te staan en een vaste vertrektijd hebt.

Hier vind je alle informatie over het Amsterdam Light Festival in 2021-2022.

Magere Brug, Amsterdam

De Magere Brug over de Amstel

Praktische informatie:

– De boottochten vertrekken dagelijks vanaf 17:00 uur. Er is ca. elke 20 minuten een afvaart.
– De boottocht duurt ongeveer 75-90 minuten en wordt aangeboden door (bijna?) elke rederij in Amsterdam, zoals Rederij Kooij, Rederij Lovers, ’t Smidtje, Stromma, Blue Boat Company, Amsterdam Circle Line, Rederij Mokum en Rederij Friendship Amsterdam.
– Tijdens onze rondvaart met Kooij was er geen catering aan boord, maar je kunt zelf wat te eten of drinken meenemen. Voor vertrek kun je op de steiger warme chocolademelk en glühwein kopen.
– Je kunt ook kiezen voor een kleinere, wat luxere salonboot, van bijvoorbeeld Rederij De Jordaan of Rederij Mokum.

Over Editie #10 van het Amsterdam Light Festival:

– Het Amsterdam Light Festival is dit jaar van 2 december 2021 t/m 23 januari 2022 (vaarroute). Het thema is ‘Celebrate Light’.
– Er zijn ca. 20 lichtkunstwerken, een verzameling van de mooiste en populairste werken van de afgelopen 10 jaar. Het publiek mocht stemmen. De lichtkunstwerken zijn dagelijks verlicht van 17:00 – 23:00 uur.
– De vaarroute gaat via het Oosterdok, Oudeschans, Amstel, Nieuwe Keizersgracht, Plantage Muidergracht en het Entrepotdok. De route gaat niet meer over de Herengracht.
– Met rederij Blue Boat kun je een speciale kindvriendelijke familierondvaart doen die 90 minuten duurt. Meneer de Uil vertelt op een voor kinderen begrijpelijke manier wat er allemaal te zien is. Vertrek: op verschillende tijden tussen 16:45 en 18:00 vanaf de steiger tegenover de Heineken Experience (Stadhouderskade 550).
– Bij Rederij Kooij mogen kinderen t/m 4 jaar gratis mee.

Kijk voor alle actuele informatie op de website van het Amsterdam Light Festival!

Laatste update: 29 september 2021.

Ook leuk om te lezen

4 reacties

jonna@burgertrutjes 9 december 2016 - 7:28 pm

Dit vind ik echt een van de leukste festivals in de winter <3

Antwoord
Annemarie 10 december 2016 - 11:02 am

Ik ook! Ik wil er dit jaar ook weer heen. 🙂

Antwoord
Arlette 14 december 2015 - 10:05 pm

Ik ben al een paar keer langs de Run Beyond gekomen vanuit mijn werk. Vind die echt heel erg leuk gedaan. Binnenkort maar eens de wandelroute gaan doen. Ben benieuwd naar alle kunstwerken!

Antwoord
Annemarie 15 december 2015 - 8:44 am

Ja ‘Run Beyond’ is echt een van de leukste. De wandelroute lijkt me ook leuk om te doen, maar het regende toen wij in Amsterdam waren. Op de boot zit je lekker droog (als je de raampjes dicht houdt).

Antwoord

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.