Home Eropuit in NederlandCultuur & Musea Het Amsterdam Light Festival: ook leuk voor kinderen

Het Amsterdam Light Festival: ook leuk voor kinderen

by Annemarie
Amsterdam Light Festival

Elk jaar wordt tijdens de donkere wintermaanden het Amsterdam Light Festival gehouden. Verspreid door de stad staan lichtkunstwerken die je per boot of te voet kunt bekijken. Wij deden een paar jaar geleden de vaarroute. Onderaan het artikel vind je informatie over de nieuwste editie 2022-2023, die van 1 december 2022 t/m 22 januari 2023 wordt gehouden. Het thema voor deze elfde editie is ‘Imagine Beyond’, over de wereld van de verbeelding. Er is een vaarroute over de grachten van Amsterdam Centrum-Oost langs de twintig lichtkunstwerken. Je kan ook wandelen langs de kunstwerken, onder begeleiding van een gids of met een wandelkaart.

Update: 20 december 2022

Amsterdam Light Festival

Bridge 242 . Peter Vink . Copyright Janus van den Eijnden 2022

Met een rondvaart langs de lichtkunstwerken

In 2015 deden wij met onze kinderen en vrienden de Water Colors-vaarroute. We vaarden met een rondvaartboot een rondje via het Oosterdok, de Amstel en de Herengracht. We waren met z’n zevenen; vier volwassenen en drie kinderen en we vertrokken vanaf een van de steigers voor het Centraal Station. Vanaf daar ging de rondvaartboot naar het Oosterdok, waar we de Light Wave en de Merry Go Round Europa zagen. Op de Amstel – toch altijd al mooi vanwege de verlichte Magere Brug – zagen we The Light Kite. Een paar van de mooiste lichtkunstwerken (vond ik dan) zagen we op de Herengracht. Bijvoorbeeld de twee Talking Heads die tegenover elkaar in het water stonden en ‘gesprekken voerden’ met licht.

Amsterdam Light Festival

Een van de twee Talking Heads, 2015

Ook ‘Run Beyond’ op een brug langs de Herengracht was een van de hoogtepunten tijdens de vaarroute. Bij mijn dochter van 9 waren deze twee lichtkunstwerken favoriet. Ze vond het sowieso erg leuk om ’s avonds een rondvaart te maken, en zo de mooi verlichte stad te zien. De kunstwerken zetten haar ook aan het denken: ‘Wow, hoe hebben ze dat gemaakt?!’ Voor de twee jongsten die mee waren (4 en net 6 jaar) duurde de vaartocht eigenlijk net een kwartiertje te lang.

Amsterdam Light Festival

Run Beyond, 2015

Helaas regende het toen wij de boottocht maakten. Door de druppels op de ruiten heb je minder zicht, en als je een raampje open schoof voor het maken van een foto regende het in. Verder was het bloedjeheet op de boot omdat de verwarming op standje ’tropisch’ stond, maar ach, als dat alles is.

De Magere Brug over de Amstel

De Magere Brug over de Amstel

Editie #11 van het Amsterdam Light Festival in 2022-2023

Het Amsterdam Light Festival is deze keer van 1 december 2022 t/m 22 januari 2023 en het thema is ‘Imagine Beyond’. Je kan de 20 lichtkunstwerken bewonderen tijdens een rondvaart met een van de rederijen die aangesloten zijn bij het festival. De rondvaartboten vertrekken vanaf Amsterdam Centraal Station, het Damrak of de Stadhouderskade, afhankelijk van de rederij die je kiest. Er is ook een wandelroute langs de kunstwerken. Hiervoor kun je een tour met een gids boeken, of een digitale plattegrond downloaden (tegen betaling). De route loopt door het oostelijke deel van Amsterdam-Centrum, via Oosterdok en de Amstel, naar het Entrepotdok.

Amsterdam Light Festival 2022

Inversion Waterfall . UxU Studio . Copyright Janus van den Eijnden 2022

Praktische informatie over het Amsterdam Light Festival

– De boottochten vertrekken dagelijks vanaf 17:00 uur en er is elk halfuur een afvaart. Via Get Your Guide kun je van tevoren online kaartjes reserveren voor een rondvaart.
– De boottocht duurt ongeveer 75 minuten en wordt aangeboden door verschillende rederijen in Amsterdam, waaronder Rederij Lovers, Stromma en de Amsterdam Circle Line. Prijs rondvaart: vanaf € 26,50 p.p.
– De rondvaarten van rederij Blue Boat Company vertrekken vanaf de steiger tegenover de Heineken Experience (Stadhouderskade 550) en duren ca. 90 minuten.
– Je kunt ook kiezen voor een rondvaart op een kleinere, wat luxere salonboot.
– Je boekt een ticket voor een specifieke datum en tijdslot.
– Bij de meeste rondvaarten kun je op de steiger of aan boord wat te drinken en snacks kopen. Het is niet toegestaan om zelf eten of drinken mee te nemen.
– Kinderen vanaf 3 jaar krijgen 50% korting op de rondvaarten, en kinderen tot 3 jaar mogen gratis mee.
– Wil je liever wandelen langs de lichtkunstwerken? Dat kan ook! Je kan een tour met een gids boeken, of je kan voor €7,50 de wandelroute downloaden via de website van het Amsterdam Light Festival. De digitale plattegrond wijst je live de route en via icoontjes krijg je informatie over de kunstwerken. Let op: na activatie is de wandelkaart 48 uur geldig.
– De wandelroute is ongeveer 6,5 km en je kunt zelf kiezen waar je start met de wandeling.

Bloomlight . VOUW . Copyright Janus van den Eijnden 2022

Kijk voor alle actuele informatie op de website van het Amsterdam Light Festival!

Dit artikel werd voor het eerst gepubliceerd in 2015, en voor het laatst geactualiseerd en aangevuld in december 2022.

Ook leuk om te lezen

4 reacties

jonna@burgertrutjes 9 december 2016 - 7:28 pm

Dit vind ik echt een van de leukste festivals in de winter <3

Antwoord
Annemarie 10 december 2016 - 11:02 am

Ik ook! Ik wil er dit jaar ook weer heen. 🙂

Antwoord
Arlette 14 december 2015 - 10:05 pm

Ik ben al een paar keer langs de Run Beyond gekomen vanuit mijn werk. Vind die echt heel erg leuk gedaan. Binnenkort maar eens de wandelroute gaan doen. Ben benieuwd naar alle kunstwerken!

Antwoord
Annemarie 15 december 2015 - 8:44 am

Ja ‘Run Beyond’ is echt een van de leukste. De wandelroute lijkt me ook leuk om te doen, maar het regende toen wij in Amsterdam waren. Op de boot zit je lekker droog (als je de raampjes dicht houdt).

Antwoord

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.