Home Eropuit in Nederland Fietsen in Nationaal Park De Hoge Veluwe

Fietsen in Nationaal Park De Hoge Veluwe

by Annemarie
Fietsen in Nationaal Park De Hoge Veluwe

In de voorjaarsvakantie van 2016 waren we een lang weekend in Hoenderloo, op de Veluwe. Als je daar bent, kun je eigenlijk niet om Het Nationale Park De Hoge Veluwe heen. Een van de drie ingangen van het park is namelijk in Hoenderloo. Niet alleen wij vonden het leuk om het park in te gaan, de kinderen hadden er ook zin in, vanwege de gratis witte fietsen waarmee je het park kunt ontdekken. Ze hadden wel zin in een fietstochtje! We troffen het met het weer, het was koud maar zonnig.

Witte fietsen

Vlak na de ingang van het park is een grote fietsenstalling vol met witte fietsen. In de jaren ’60 van de vorige eeuw bedacht oud-Provolid Luud Schimmelpennink het witte fietsenplan voor Amsterdam. Zijn idee van de gratis te gebruiken fietsen is er in Amsterdam nooit doorgekomen, maar het werd later dus wel doorgevoerd in Nationaal Park De Hoge Veluwe.

Fietsen in Nationaal Park De Hoge Veluwe

Fietsen genoeg!

De meeste witte fietsen voor volwassenen hebben een kinderzitje achterop. Er zijn ook fietsen met een kinderzitje aan het stuur en kinderfietsen. Alle fietsen zijn makkelijk in hoogte verstelbaar. Ondanks dat de kinderfietsen eigenlijk nog net een maatje te groot waren voor onze zoon, wilde hij toch zelf fietsen. Als je zes bent wil je namelijk echt niet meer achterop in een kinderzitje. Het fietsen ging op zich prima, maar remmen en daarna netjes afstappen was wat lastiger voor hem. Gelukkig ging dat steeds beter; we hebben hem maar twee keer uit de struiken hoeven plukken. 😉

Bezoekerscentrum

Vanaf de fietsenstalling reden we naar het Bezoekerscentrum. Nadat we wat gedronken hadden in het Parkrestaurant staken we het plein over en gingen we naar het Museonder: ‘het eerste ondergrondse museum ter wereld’. In het Museonder (gratis toegankelijk) leer je van alles over het leven onder de grond. Je ziet bijvoorbeeld boomwortels, dieren die een hol onder de grond hebben zoals dassen, maar ook botten en schedels van verschillende dieren. Het was even schrikken toen we een la open trokken waar een dood konijn in bleek te liggen. In de la ernaast zie je het skelet van een konijn dat al wat langer dood is. Leerzaam, maar ook een beetje luguber… Er is helemaal beneden ook een waterlaboratorium, waar je veel te weten komt over grond- en drinkwater.

Spot de ree… Zie jij ‘m?

Wild spotten

We sprongen weer op de fiets en zagen onderweg op een open veld een ree lopen. Hij was helaas wat ver weg en daardoor niet heel goed te zien, maar hey, het spotten van wildlife was gelukt! Een stukje verderop stopten we bij een wildobservatieplaats, waar je in theorie moeflons, edelherten, reeën en wilde zwijnen zou kunnen zien. In de praktijk was er, op wat vogeltjes na, geen dier te bekennen. De beste tijd om wild te spotten is overigens aan het eind van de middag; wij waren te vroeg.

Fietsen in Nationaal Park De Hoge Veluwe

Nationaal Park De Hoge Veluwe

Wildobservatieplaats

Het Jachthuis

We fietsten verder richting het Otterlose Zand waar midden op de zandvlakte een standbeeld van Generaal de Wet staat. Op dit open stuk waaide het flink dus we moesten hard trappen; we waren blij toen Jachthuis St. Hubertus in zicht kwam. Dit bijzondere gebouw aan het water is ontworpen door de bekende architect Berlage en was het buitenverblijf van het echtpaar Kröller-Müller. Je kunt (tegen betaling) een rondleiding in het jachthuis doen, maar wij fietsten na een korte stop door richting ingang Hoenderloo. We hadden zo ondertussen aardig wat kilometers in de benen en onze kinderen hadden het wel gezien met het fietsen. Tijd om de fietsen te parkeren in de stalling en de auto weer op te zoeken!

Nationaal Park De Hoge Veluwe

Jachthuis St. Hubertus

Wat is er verder nog in het park?

In het park ligt het bekende Kröller-Müller Museum, met werken van onder meer Van Gogh, Monet, Picasso en Mondriaan. Rondom het museum vind je een van de grootste beeldentuinen van Europa, met ruim 160 beelden. Wij waren een paar jaar geleden in het museum geweest en hebben het dit keer overgeslagen.

Naast het Parkrestaurant bij het Bezoekerscentrum is een grote natuurspeeltuin. Bij de balie van het Bezoekerscentrum kun je speurtochten halen voor in het bos. In de schoolvakanties zijn er extra kinderactiviteiten, zoals het uitpluizen van uilenballen of een spoorzoektocht onder leiding van een boswachter.

Fietsen in Nationaal Park De Hoge Veluwe

Water op de weg!

Het park in de bronsttijd

Het nationale park heeft z’n charme in elk jaargetijde. In september 2016 waren we weer in het park en toen stond de heide nog mooi in bloei. Wel waren sommige delen van het park gesloten voor publiek vanwege de bronsttijd van de herten. In september zijn er speciale bronstexcursies, ook speciaal voor kinderen. Als je geluk hebt hoor je tijdens zo’n excursie de herten burlen.

NP De Hoge Veluwe, Gelderland

Het park in september

Tip: ga bij mooi weer en/of tijdens drukke vakantieperiodes vroeg naar Nationaal Park De Hoge Veluwe als je wilt fietsen. Deze keer was het niet zo druk en stonden er overal genoeg fietsen. Maar we zijn een paar jaar geleden in de meivakantie naar het park geweest, en toen stond er alleen nog maar een eenzaam kinderfietsje in de fietsenstalling bij de ingang. We waren er toen pas aan het eind van de ochtend en moesten wachten tot er fietsen terugkwamen. Maar je kunt dan natuurlijk ook lekker gaan wandelen.

Het Nationaal Park De Hoge Veluwe praktisch:

– Er zijn drie ingangen naar het park, in Hoenderloo, Otterlo en Schaarsbergen
– Het Park heeft 1.800 witte fietsen, die je gratis mag gebruiken. De fietsen zijn verdeeld over fietsenstallingen op het centrale Marchantplein, bij het Kröller-Müller Museum, Jachthuis Sint Hubertus en de drie ingangen.
– Er ligt 43 kilometer fietspad in het park
– Entreeprijzen park (2020): volwassenen € 10,95/kinderen van 6-13 jaar € 5,50.*
– Parkeerkaart: € 3,90.
– Voor € 2,50 kun je een plattegrond van het park kopen.
– Entreeprijs Museonder: inbegrepen bij de toegang tot het park.
– Op de website vind je meer informatie over de speciale kinderactiviteiten in het park.

* Prijzen gecheckt in maart 2020.

Ook leuk om te lezen

2 reacties

Marcella 8 april 2016 - 8:48 pm

Lijkt me een geweldig natuurpark om te ontdekken! Leuk ook dat je er met de fiets op pad kunt. Zo ga je toch al snel een stukje verder en zie je meer. Dit park staat nog hoog op m’n wishlist!

Antwoord
Annemarie 9 april 2016 - 9:47 am

Het is echt een aanrader! Het landschap in het park is heel afwisselend en die witte fietsen zijn ideaal.

Antwoord

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.