Home Eropuit in Nederland Een uurtje varen op het Leekstermeer

Een uurtje varen op het Leekstermeer

by Annemarie
Leekstermeer in Drenthe

Afgelopen weekend gingen we voor een familieweekendje naar het Leekstermeer, in Drenthe. Het meer ligt vlakbij Leek – vandaar de naam, naar ik aanneem – maar die plaats ligt dan weer in Groningen. Bij het boeken zorgde dit al voor verwarring, omdat de camping claimde in Drenthe te liggen, terwijl ik ervan uitging dat we een weekendje Groningen gingen doen.

Camping Cnossen Leekstermeer is ruim opgezet en beschikt over een eigen jachthaventje, een zeilschool en je kunt er boten huren. Dat laatste leek ons een goed plan. Een rondje varen met ons groepje, inclusief onze twee kinderen. We besloten dat we niets mee hoefden te nemen aan eet- en drinkwerk, want we zouden maar een uurtje gaan varen. Dom!!

We huurden een fluisterboot, en voeren over het Leekstermeer en door natuurgebied De Onlanden. Het natuurgebied is een stiltegebied, vandaar de fluisterboot. Je kunt op die manier genieten van de natuur, zonder dat de natuur last van je heeft. Of dat is in elk geval de bedoeling. Nadeel van zo’n fluisterboot is dat ‘ie niet zo hard gaat. Oftewel: we deden wat langer over de uitgekozen route dan we hadden verwacht. Namelijk drie uur… Drie uur lang zonder een enkele versnapering, zonder toilet en ook nog met zonder kussentjes op de harde houten bankjes. Inschattingsfoutje!
Bij het Leekstermeer

De kinderen vroegen op het laatst niet eens meer hoe ver het nog was, omdat we ze al een paar keer hadden afgescheept (ja ja, en dat in een boot) met ‘nog een halfuurtje’. Ter afleiding mochten ze af en toe aan het roer zitten en zelf sturen. Ik had gelukkig nog wel iets te drinken en snoepen voor de kinderen meegenomen. Dat dan weer wel. Om de moed erin te houden hebben we het laatste stuk liedjes gezongen (‘En we gaan nog niet naar huis, nog lange niet, nog lange niet…’). Sorry stiltegebied!
Natuurgebied De Onlanden, Drenthe

Na drie uur kwam eindelijk de camping weer in zicht, met daarboven donkere, dreigende regenwolken. We waren net op tijd terug, niet alleen qua regen, maar ook qua toilet. Het was een leuke vaarroute door een mooi natuurgebied, maar de catering aan boord was beroerd. Gratis tip: bereid je wat beter voor dan wij deden, en neem ALTIJD wat te eten en te drinken mee. Dus ook als je denkt dat je maar een uurtje weg bent. 🙂

Hoe ver was het eigenlijk?
Rondje Leekstermeer en natuurgebied De Onlanden: ca. 15 km. En ja, met een fluisterboot doe je daar dus ca. 3 uur over.

Ook leuk om te lezen

4 reacties

Marcella 25 juni 2015 - 10:29 pm

Ik woon sinds kort in Groningen stad, en ik ben al een paar keer langs de Onlanden gefietst. Prachtig gebied! Het Leekstermeer heb ik nog niet gezien, daar ga ik binnenkort omheen fietsen.

Antwoord
Annemarie 26 juni 2015 - 7:53 am

Het is zeker een mooie omgeving en het Leekstermeer is volgens mij een leuk rondje om te fietsen. Vanaf het meer kun je de stad Groningen zien liggen. Helaas hadden we geen tijd om naar de stad te gaan.

Antwoord
Heerlijkheidjes 25 juni 2015 - 12:12 pm

Heerlijk zeg! Wij houden van varen, dus 3 uur varen vinden we fantastisch. Het ziet er ook prachtig uit.

Antwoord
Annemarie 25 juni 2015 - 6:31 pm

Ik vind 3 uur varen ook leuk, maar we waren nu gewoon slecht voorbereid. 😉 En het is er inderdaad heel mooi!

Antwoord

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.