Home Eropuit in Nederland Duik in de geschiedenis in het Archeon

Duik in de geschiedenis in het Archeon

by Annemarie
Archeon in Alphen aan den Rijn

In de Voorjaarsvakantie gingen we er een dagje op uit met z’n viertjes. Toen we aan het bedenken waren waar we naartoe wilden gaan, noemde onze dochter het Archeon in Alphen aan den Rijn. Zij was er al eens geweest met een schoolreisje en vertelde enthousiaste verhalen. De weersvoorspelling was goed (het Archeon is grotendeels in de openlucht) en dus besloten we er naartoe te gaan. Een duik in de geschiedenis! Wandel je mee?

Archeon ingang

Archeologiehuis

Na het betalen van de entree gingen we naar het Archeologiehuis en het Romeins Museum, waar allerlei archeologische vondsten uit Zuid-Holland te zien zijn. Aan doe-tafels kun je botten van dieren bekijken en via koptelefoons luisteren naar een toelichting. Wij vonden het Graf van Wassenaar het indrukwekkendst: in een grote verlichte vitrine liggen de skeletten van 12 personen uit de bronstijd. Het bijbehorende verhaal is het beluisteren waard. Op de begane grond staat alles in het teken van de Romeinen in deze provincie, met veel gebruiksvoorwerpen en informatieve filmpjes.

Archeologiehuis bij het Archeon

In het Archeologiehuis

Steentijd

Van het Archeologiehuis liepen we het park in. In het Archeon wandel je van de prehistorie naar de Romeinse tijd en de Middeleeuwen. Letterlijk. We begonnen bij de middensteentijd, waar we de hutten bekeken van de jager-verzamelaars. Helaas was het te koud om in de boomstamkano’s te varen. De bewoner van een van deze hutten nam ons en twee andere gezinnen mee naar de nieuwe steentijd, waar hij vol enthousiasme vertelde over de bouw van de hutten en de manier van leven. In veel hutten tref je ‘bewoners’ aan uit die tijd; medewerkers van het Archeon die helemaal in hun rol zitten en vertellen over hun leven. Erg leuk, maar onze zoon van 7 vond de verhalen een beetje te lang duren, dus we zijn op eigen houtje verder gelopen naar de bronstijd.

Hut in het Archeon

Bronstijd, ijzertijd en Romeinse tijd

Vlakbij het hunebed en de boerderij uit de bronstijd kun je keitrekken. Je probeert dan grote keien te verplaatsen zoals mensen dat in die tijd deden. Ook leuk: vaar met het trekvlot naar de overkant van de vijver door aan de kabels te trekken. Goed voor de spierballen! Via de ijzertijd kwamen we terecht bij de speeltuin, gewoon uit onze eigen tijd. 😉 Nadat onze kinderen de glijbanen en andere speeltoestellen hadden uitgeprobeerd, konden we door naar de Romeinse tijd. Bij het Romeinse woonhuis maakten we onze namen in Romeinse letters. We bekeken onder meer de tempel, het badhuis en het Romeinse vrachtschip. De schaatsbaan die er in de winter is, was helaas gesloten vanwege het slechte weer (van de dag ervoor).

In het Archeon, Alphen aan den Rijn

Spelen met letters

We hadden ondertussen trek gekregen en liepen naar het Klooster voor een lunch. Dit is een pannenkoekenhuis, maar… ze hebben er ook patat. Toen we klaar waren met eten en de hal van het klooster weer instapten, was een broeder aan de overkant van de hal net begonnen met een les in gregoriaans zingen. Wij hadden geen zin om te zingen (het is ook beter voor iedereen als ik niet zing, maar dat terzijde), wij wilden de Middeleeuwen ontdekken!

De Middeleeuwen

In het middeleeuwse dorp Gravendam verkenden we eerst het arme deel, de Damstraat. De beroepen van de bewoners van de huisjes hier waren makkelijk te raden. Het huisje van de visser hing vol met visnetten, en in de tuin van de imker stonden bijenkorven. In de Herestraat wonen de rijke mensen. In het Koopmanshuis kun je zelf met inkt en een ganzenveer wat schrijven op een blaadje. Een bewoner van de Herestraat, van het huis van de schoenmaker om precies te zijn, liet ons zien hoe je de inkt met zand sneller kan laten drogen. Hij maakte daarna ook een echte rode waszegel op het papiertje van mijn zoon. Dat papiertje moest natuurlijk mee naar huis!

het Archeon

Schrijven met een ganzenveer

We troffen het in de middag overigens niet. De jongen bij het boogschieten ging nét lunchen toen wij kwamen, en hetzelfde gebeurde ons in het huis van de wever, waar je armbandjes kon maken. Ook de jongen die dit begeleidde stopte ermee omdat hij wilde eten. Onze zoon was hevig teleurgesteld, want hij wilde juist zo graag zelf dingen doen en maken. Ik neem aan dat dit in drukkere perioden anders is geregeld, zodat alle activiteiten gewoon door kunnen gaan. Toen wij er waren was het erg rustig, en daarom was het aantal bewoners waarschijnlijk minimaal. We hadden de indruk dat er in het voorjaar en de zomer veel meer te zien en doen is. Onze dochter – die er al eerder was geweest in een ander seizoen – beaamde dat.

Herestraat in het Archeon

Tip: Wist je trouwens dat je ook kunt overnachten in het Archeon? Je slaapt dan in de Herestraat in Gravendam, in het huis van de schoenmaker of de schrijnwerker, of in het wevershuis. Er ligt middeleeuwse kleding voor je klaar, zodat je helemaal in stijl bent. Wel je mobieltje thuis laten dan hè! We kwamen een gezin tegen dat twee nachten in een van de huisjes had overnacht en ze waren erg enthousiast.

Het Archeon praktisch:

– Adres: Archeonlaan 1 , 2408ZB Alphen aan den Rijn
– Entreeprijzen 2022: kinderen 4 t/m 9 jaar € 21,50. Volwassenen en kinderen vanaf 10 jaar € 24,50. Je kunt ook voor een familiekaart kiezen, en als je online je entreekaartje regelt is het iets goedkoper.
– Let op: sommige activiteiten kun je alleen doen als je ook de Activiteitenpas (€ 4,25) hebt aangeschaft. Je maakt dan meestal iets wat je mee naar huis mag nemen. Deze pas kun je alleen bij de kassa kopen, en niet online.
Tip: ben je van plan om naar het Archeon te gaan? Check dan van tevoren de agenda, zodat je weet of er speciale activiteiten zijn.

* Prijzen gecheckt in oktober 2022.

Ook leuk om te lezen

18 reacties

Nanda 16 maart 2017 - 3:59 pm

Mag ik al, mag ik al! Dit lijkt me zo ontzettend leuk, ik ben er nog nooit geweest! Ik herinner me nog als de dag van gister dat ik mijn eerste geschiedenisles kreeg. Iets met een boot en een steur. Ik vond het zo machtig interessant. Deze komt hoog op mijn verlanglijst. Bedankt voor de info. En nu wil ik blijven slapen. Wat geweldig dat dat kan… Lesje Gregoriaans zingen sla ik ook over.

Antwoord
Annemarie 17 maart 2017 - 2:11 pm

Ja leuk hè, ook met het overnachten erbij. Moet je zeker gaan doen! Maar misschien nog even wachten tot je dochters ietsje ouder zijn. En dat Gregoriaans zingen is misschien wel heel leuk. Probeer het gewoon! 🙂

Antwoord
Maud - Ukkiegeniet.nl 15 maart 2017 - 10:23 am

He, wat leuk om even terug de geschiedenis in te gaan. Ik ken dit openluchtmuseum helemaal niet.. Niet alleen leuk, maar volgens mij ook heel leerzaam. Fijn!

Antwoord
Ilse-avonturensparen 14 maart 2017 - 9:51 pm

Ik denk dat mijn kids dit echt al leuk en interessant zouden vinden! Het klinkt als een geslaagd dagje! Leuk dat je dochter dit koos. Volgens mij kan je alles interssant maken voor je kids als je er mooie verhalen bij vertelt waarvan ze leren!

Antwoord
Annemarie 15 maart 2017 - 9:32 am

Dat is zeker zo, en de ‘bewoners’ van het Archeon doen dat erg goed!

Antwoord
karlien 14 maart 2017 - 5:44 pm

Zo tof! Mijn kids zijn in dezelfde leeftijd als die van Yvonne, dus het is nog even wachten totdat dit soort uitjes echt heel leuk zijn voor iedereen. Extra leuk om er dan ook te overnachten.

Antwoord
Annemarie 15 maart 2017 - 9:33 am

Ja, als je kinderen wat ouder zijn is het echt een aanrader!

Antwoord
Nanouk | Samen de Wereld Ontdekken 14 maart 2017 - 2:35 pm

Het Archeon is echt een schooluitjes bestemming! Ben er ook paar keer geweest. Denk inderdaad dat het in het voorjaar of de zomer een betere attractie is met alles wat je we kunt doen (zoals varen in die kano’s). Vind t ook best duur, naar dat zijn alle parken tegenwoordig. Als onze kids wat ouder zijn (ze zijn nu 0 en 2) gaan we er ook zeker een keer heen!

Antwoord
Annemarie 15 maart 2017 - 9:20 am

Tja, goedkoop is het niet, vonden wij ook. Maar ik weet zeker dat je kinderen het leuk zullen vinden, als ze wat ouder zijn.

Antwoord
E. Hopstaken 13 maart 2017 - 9:28 am

Oh ja het Archeon. Echt zo’n attractie waar je niet zo snel aan denkt. Ik denk dat ons meisje ( 6 jaar) hier ook best wel eens naar toe wil. En als er dan ook nog geslapen kan worden in stijl, hoe cool is dat!?

Antwoord
Annemarie 15 maart 2017 - 9:35 am

Voor kinderen vanaf een jaar of 6 is het echt leuk en interessant. Als je dan ook nog blijft overnachten is het helemaal een feest. 😉

Antwoord
Stefania 11 maart 2017 - 6:41 pm

Wat bijzonder dat je dochter zoiets (zo jong) verzint. Leuk hoor.

Antwoord
Yvonne 11 maart 2017 - 8:29 am

Jullie hebben het wel weer getroffen met het weer, in de Kerstvakantie hadden jullie ook al zo’n lekker zonnetje in Luxemburg! Het Archeon lijkt me echt super voor kinderen, zelfs voor die van ons al, maar meer nog vanaf een bepaalde leeftijd als ze zelf interesse en besef hebben. Leuk dat jullie dochter hier zelf voor koos!

Antwoord
Annemarie 13 maart 2017 - 6:25 pm

Ja we hadden echt mazzel met het weer. 🙂 Het Archeon is superleuk voor kinderen, maar ik denk dat jouw dochters er misschien nog net even te jong voor zijn.

Antwoord
Michal | Reiswijzer kids&co 8 maart 2017 - 9:38 pm

Wat leuk!. En niet zo heel ver bij mij vandaan. Misschien moeten we ook maar eens gaan als het weer wat beter weer is (en de cast op volle sterkte)…

Antwoord
Annemarie 9 maart 2017 - 9:51 am

Ja ik zou even wachten op beter weer, dan zijn er volgens mij veel meer buitenactiviteiten en is het park nog leuker!

Antwoord
Sabine 8 maart 2017 - 5:55 pm

Wat leuk om te zien en te lezen! Ik woonde daar vlakbij en vroeger toen ik klein was ben ik er echt vaak geweest. Dit brengt echt heel veel herinneringen naar boven 😀

Antwoord
Annemarie 9 maart 2017 - 9:49 am

Wat leuk dat jij er vroeger zo vaak geweest bent! Ik was er voor het eerst. 🙂

Antwoord

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.