Home Eropuit in Nederland Op pad in Drenthe: wandelen bij Echten en Ruinen

Op pad in Drenthe: wandelen bij Echten en Ruinen

by Annemarie
wandelen bij Echten en Ruinen

In het Pinksterweekend gingen we (eindelijk) weer eens een weekendje weg. We waren wel toe aan een paar dagen even iets anders dan ons eigen huis en onze eigen tuin… We boekten een paar nachten in een safaritent op een vakantiepark in Echten, in het zuidwesten van Drenthe. Het weer was echt top, dus we trokken er lekker op uit, de natuur in. En in Drenthe is er aan mooie natuurgebieden geen gebrek. Dit zijn de mooiste plekken om te wandelen in de omgeving van Echten en Ruinen.

De Keienroute in Echten

wandelen bij Echten en Ruinen
Vlakbij het vakantiepark in het dorp Echten starten meerdere wandelroutes, onder meer door het Kraaienbosch. Op aanraden van een enthousiaste medewerker van informatiecentrum ’t Huus met de Belle kozen wij voor de Keienroute, aangegeven met een plaatje van een raaf met een blauw sjaaltje, op keien (vandaar de naam dus) onderweg. Deze route is ongeveer 5 kilometer lang, maar je kunt ‘m eventueel inkorten na ongeveer 3 kilometer. Het begin van de route gaat langs weilanden en boerderijen, mooi landelijk.

wandelen in Echten en Ruinen

Langs de weilanden

wandelen in Echten en Ruinen

We kwamen uit bij een watertje en liepen er een stukje langs tot we een houten uitkijktoren zagen en een boom met een slingertouw, bij het water. Dat moesten we natuurlijk even uitproberen, en al gauw slingerden we om de beurt (ja, ik ook) boven het water. De Keienroute kruist op een paar punten het Roekpad, een belevingspad voor kinderen (zie verderop in deze blog). Wij raakten daardoor een beetje afgeleid en zijn een paar keer even afgeweken van de route om stukjes van het Roekpad mee te pakken. Vanaf het eerste slingertouw en de uitkijktoren wandel je het bos in.

wandelen bij Echten en Ruinen

Slingertouw boven het water (iedereen is droog gebleven)

Bij het gebouw van Visio kun je de route afsnijden en teruglopen naar het informatiecentrum, maar wij besloten de route helemaal te lopen. We wandelden door het bos langs bomen waar handgeschilderde vogelhuisjes aan hingen (knutselprojectje van een school?), en over een groen laantje langs een sloot. Op het laatste stukje terug naar het beginpunt zie je de duiventil van Huize Echten in een weiland staan.

duiventil van Echten

De duiventil van Huize Echten

Wil je langer wandelen, dan kun je na 4 kilometer de bordjes met de raaf met een rood sjaaltje gaan volgen. Deze rode route is in totaal 10 kilometer, maar daar hadden onze kinderen natuurlijk geen zin in. 😉
Parkeren: bij het informatiecentrum aan de Zuidwolderweg in Echten of bij Visio Echten aan dezelfde weg.

Belevingspad en speelbos het Roekpad

wandelen bij Echten en Ruinen

Evenwichtsslang

Wil je in Echten wandelen met kinderen, dan moet je echt het Roekpad doen! Deze wandeling is maar een kilometer lang, en de route leidt je langs allerlei leuke natuurspeeltoestellen. Zo is er een kabelbaan, een klein touwparcours en een vlot dat je zelf naar de overkant van het water moet trekken. Op de ‘Leidensweg’ doe je je ogen dicht en laat je je leiden door de touwen langs het pad. Onderweg kom je ook twee slingertouwen tegen; eentje bij het water (zie foto in het stukje hierboven, risico op nat worden is aanwezig) en een midden in het bos.

wandelen in Echten en Ruinen

Met het vlot naar de overkant

Speelbos het Roekpad

Touwenparcours

‘Loek de Roek’ wijst je de weg, zodat je de juiste route volgt. De zintuigen staan centraal op het Roekpad; tijdens de wandeling kom je borden tegen met vragen van Loek. De wandeling is ook te volgen voor blinden en slechtzienden, want er staan informatieborden in braille. Wie dat wil kan ook een beetje braille leren, want sommige vragen of antwoorden zijn in braille en moet je dus ontcijferen. Dat is niet zomaar: het Roekpad ligt vlakbij Visio, een organisatie die mensen met een visuele beperking ondersteunt.
Parkeren: bij de Zuidwolderweg 2a in Echten.

Wandelen bij Boswachterij Ruinen

Een paar kilometer van Echten kun je wandelen in Boswachterij Ruinen, dat een beetje wordt vergeleken met het Dwingelderveld in het klein. Het Echtenerzand is onderdeel van dit natuurgebied tussen Meppel en Hoogeveen. Je kunt er wandelen of fietsen door bossen en heidevelden, en langs zandverstuivingen en mooie vennetjes zoals de Gijsselterkoelen. Wandelen kan hier zo kort of lang als je wilt. Er zijn routes van 2 kilometer, die ook goed te doen zijn met kinderen, maar ook wandelroutes van ruim 5 kilometer.

Wandelen in Nationaal Park Dwingelderveld

doen in Ruinen en omgeving
Een paar jaar geleden gingen we in november winterkamperen bij Landclub Ruinen – inmiddels EuroParcs Ruinen. Het was stralend herfstweer: koud, maar met strakblauwe luchten. Uitstekend weer om Nationaal Park Dwingelderveld te verkennen dus, en dat deden wij op de fiets. Dit grote gebied staat bekend om de uitgestrekte heidevelden, maar je vindt er ook bossen, vennetjes en plassen. Om meer te weten te komen over het gebied bezochten wij ook het Bezoekerscentrum Dwingelderveld, vlakbij Ruinen. Er is een tentoonstelling te zien over het ontstaan van het natuurgebied, en het bezoekerscentrum is het startpunt van verschillende activiteiten, zoals speurtochten, huifkartochten en excursies met een gids. Je kan vanaf dit punt ook wandelen, bijvoorbeeld de afwisselende wandelroute Nationaal Park Dwingelderveld van 4,7 kilometer.

doen in Ruinen en omgeving

De Schaapskooi van Ruinen met uitkijktoren

Neem ook zeker even een kijkje bij de Schaapskooi van Ruinen en de houten uitkijktoren ernaast, een klein stukje lopen vanaf het bezoekerscentrum. Een hele leuke wandeling met kinderen is het Plankenpad bij Spier, een stukje verderop in het Dwingelderveld. Het beginpunt van deze ‘Wandelroute Boswandeling Spier’ is bij de Oude Postweg 12 in Spier. De route is ca. 5,5 kilometer lang, en je volgt hiervoor de witte bordjes/pijltjes. Een andere bezienswaardigheid van Dwingelderveld is de grote radiotelescoop van Dwingeloo uit 1954. Meer over Dwingelderveld lees je in mijn blog over wat je kan doen in Ruinen en omgeving.
Adres Bezoekerscentrum Dwingelderveld: Benderse 22, Ruinen.

Wandelen in het Holtingerveld

Een klein stukje verder van Echten en Ruinen, ten westen van Dwingelderveld, ligt nog een natuurgebied waar je mooi kan wandelen: het Holtingerveld. Een klein deel van dit gebied is in gebruik als militair oefengebied, en dus niet toegankelijk voor publiek. In het Holtingerveld liggen heidevelden, bossen, vennen en stuifzand, en ook de Havelterberg. Deze 19 meter hoge heuvel van keileem is ontstaan in de ijstijd. Vlakbij Havelte kun je tijdens een wandeling de Holtinger Schaapskudde tegenkomen. Vanaf de toegangspoort Holtingerveld bij Havelte starten verschillende wandelingen. Een leuke wandeling is de Flardenroute van 3,1 kilometer, waarbij je via een app luistert naar ‘flarden’ uit de geschiedenis van het gebied.

doen in Ruinen en omgeving

Hunebed D53

Een leuke, korte route met kinderen is de Hunebedroute van iets meer dan 2 kilometer. De wandeling gaat langs bomkraters, grafheuvels en – de naam zegt het al – hunebedden. In het Holtingerveld kun je de hunebedden D53 (het op één na grootste hunebed in Nederland) en D54 bezoeken.
Adres Toegangspoort Holtingerveld: Van Helomaweg, Havelte.

Lees ook dit artikel voor meer tips voor wat je allemaal kan doen in Drenthe!

Vakantiepark Westerbergen in Echten

safaritent Westerbergen in Echten

Onze safaritent

Wij overnachtten  op vakantiepark Westerbergen in een erg leuke en ruime safaritent, met twee slaapkamers en een bedstee. Het vakantiepark bestaat uit twee delen, aan beide kanten van de Oshaarseweg. Aan de ene kant ligt het deel waar je kunt overnachten in een bungalow, en daar is ook de receptie, het restaurant, het zwembad (binnen- en buitenbad), de tennisbaan en de sportvelden. Aan de andere kant van de weg ligt de camping, waar je met je eigen tent of caravan kunt staan. Of je huurt een van de drie safaritenten, zoals wij. Deze drie tenten staan op een eigen veldje.

Safaritent Westerbergen

We hadden nu vrij uitzicht, omdat het trekkersveldje aan de overkant leeg was. Vanwege de coronacrisis waren alle toiletgebouwen namelijk gesloten en was de camping alleen geopend voor kampeerders met eigen sanitaire voorzieningen. Er zijn ook chalets, plaggenhutten en een boomhut te huur. Het restaurant van het park was nu gesloten, maar we konden er wel wat bestellen. Dit werd keurig bezorgd bij onze tent (lekker makkelijk) en het eten was echt top!
Adres: Oshaarseweg 24, Echten.

Meer leuke plekken om te overnachten in de buurt van Echten en Ruinen

Ook bij EuroParcs Ruinen in Ruinen, een paar kilometer verderop, kun je overnachten in huisjes, chalets, een boomhut of safaritent. Wij hebben daar een paar jaar geleden overnacht in een luxe safaritent… in november! Of boek een safaritent bij Camping de Berghoeve in Ruinen. Lijkt het je leuk om bij een boer te overnachten? Dat kan vlakbij Echten, bij FarmCamps boerderij Hoeve Sonneclaer, een biologische melkveehouderij in Fluitenberg waar je kan ‘glampen’ in een luxe safari- of lodgetent. Meer vakantiehuisjes en B&B’s in de buurt van Ruinen vind je hier.

Meer lezen over deze omgeving?
Doen in Ruinen en omgeving in Drenthe
Kajakken in Nationaal Park Weerribben-Wieden

Dit artikel bevat affiliate links.

Ook leuk om te lezen

2 reacties

Heidi 8 juni 2020 - 10:44 pm

Ziet er uit als een leuke route, ook voor kids.

Antwoord
Annemarie 9 juni 2020 - 8:48 am

Ja, vooral het Roekpad is een aanrader met kinderen!

Antwoord

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.