Home Eropuit in NederlandCultuur & Musea Doen in vestingstad Elburg aan het Veluwemeer

Doen in vestingstad Elburg aan het Veluwemeer

by Annemarie
doen in vestingstad Elburg

Elburg is een mooi en fotogeniek vestingstadje en Hanzestad aan het Veluwemeer in Gelderland. Als je door de straatjes in het oude centrum wandelt, waan je je bijna in andere tijden. Oude wit geverfde huizen met bloembakken ervoor, smalle straatjes en hier en daar een visnet opgehangen tussen twee gevels. Want de visserij speelt een belangrijke rol in de geschiedenis van Elburg. Wij waren er in de Voorjaarsvakantie. Wat er te zien en doen is in Elburg lees je in dit blog.

Het historische centrum van Elburg werd in de 14e eeuw aan vier kanten ommuurd door vestingwallen, met grachten en verdedigingstorens. In die tijd was Elburg nog een levendig vissersstadje aan de Zuiderzee. Dat veranderde in 1932, toen de Afsluitdijk klaar was en de Zuiderzee het IJsselmeer werd. En sinds de Flevopolder er is, ligt Elburg niet meer aan open water maar aan het Veluwemeer en het Drontermeer. De visserij is sindsdien vrijwel helemaal stilgevallen. Maar dat het ooit heel belangrijk was, zie je nog terug in de visnetten die je op sommige plekken ziet hangen in de straatjes. En de haven… die is er ook nog.

doen in Elburg

De Vischpoort

De bekendste bezienswaardigheid van Elburg is de Vischpoort, vlakbij de haven. Oorspronkelijk was dit een dichte verdedigingstoren, maar in 1592 werd er een doorgang in de stadspoort gemaakt. Aan de kant van de stad heeft de Vischpoort ramen, maar aan de kant van de haven is de poort helemaal dicht. Met verlichting van een petroleumlamp was deze kant van de poort vroeger een lichtbaken voor vissers. Helaas voor ons werd er tijdens ons bezoek aan Elburg druk gewerkt aan de straat vlak voor de Vischpoort, waardoor het maken van een mooie foto vanaf de stadskant nogal lastig was.

doen in vestingstad Elburg

Vischpoort

De Vischpoort gezien vanaf de de haven

De vesting en de kazematten

Aan weerszijden van de Vischpoort lopen de vestingmuren van Elburg. De rechthoekige vesting is 250 bij 415 meter groot. De vestingmuren uit de 14e eeuw waren wel hoog, maar niet zo dik. Daarom werden in de 16e eeuw kazematten met schietgaten in de vestingmuren gebouwd, om zo de vijand met kanonnen te kunnen bestoken. In de zomer kun je ’s middags een van de kazematten bezoeken. Opvallend is trouwens dat de straten binnen de vesting van Elburg allemaal recht lopen… op de Krommesteeg na. Hence the name!

Elburg

Links een stukje van een vestingmuur en rechts een van de leeuwen.

Bij de Goorpoort aan de zuidwestkant van de vesting kun je een groot deel van de stadsmuur zien. En bij de poort zelf staan nog twee oude stenen leeuwen met een schild. Er waren ooit 22 leeuwen in Elburg, alleen deze twee zijn nog over (en stonden oorspronkelijk op een andere plek).

De haven van Elburg

Net buiten de vestingmuren ligt de haven, toegangspoort tot het Veluwemeer en het Drontermeer. Hier kun je museum Visafslag Elburg bezoeken, een klein museum gewijd aan het visserijverleden van Elburg. Aan de overkant van de haven ligt de Botterwerf, waar je in het museum van de Botterstichting kunt kennismaken met oude visserij- en restauratietechnieken. Dit museum is geopend in de zomermaanden, in de middag. Ook leuk om te doen: een tocht met een historische botter vanaf de haven. Rondom de haven liggen veel cafés en restaurants.

doen in Elburg

Museum Elburg

Wij hadden onze auto (gratis) geparkeerd op Het Schootsveld. Vanaf daar wandel je zo de stadsgracht over en de vesting in. Een van de eerste gebouwen die je daarna aan de linkerkant van de straat ziet is het voormalige 15e-eeuwse Agnietenklooster, waarin nu Museum Elburg is gevestigd. In dit museum leer je alles over de geschiedenis van Elburg en omgeving. Je kunt er ook de middeleeuwse dubbelkapel van het klooster en de kloostertuin bezichtigen. Het museum beheert ook de Vischpoort, de kazematten en het Muurhuisje.

Agnietenklooster

Links het Agnietenklooster en Museum Elburg. Aan het eind van deze straat ligt de Vischpoort.

Dit muurhuisje ligt schuin tegenover het museum, in de Zuiderwalstraat. In dit soort kleine en smalle huisjes, tegen een stadsmuur gebouwd, woonden vroeger de armen van de stad. In de zomermaanden kun je het muurhuisje op sommige middagen van binnen bekijken. Gelukkig mag je wel het hele jaar naar binnen gluren door een van de ramen. 😉
Adres Museum Elburg: Jufferenstraat 8

Museum Sjoel

Als je dan toch in de Zuiderwalstraat bent, of daar in de buurt, kun je naar Museum Sjoel. Dit is een museum over het leven van joodse families die vanaf 1700 in Elburg en de provincie woonden. Het museum is gevestigd in de voormalige synagoge, uit 1855. De synagoge was vroeger toegankelijk via een bakstenen poortje vanuit de Jufferenstraat.
Openingstijden: dinsdag t/m zaterdag van 11:00-17:00 uur.
Adres: Graaf Hendriksteeg, om de hoek van de Zuiderwalstraat.

synagoge

Dit was vroeger de ingang naar de synagoge.

Sint-Nicolaaskerk

In de noordoostelijke hoek van de vesting staat de 15e-eeuwse Sint-Nicolaaskerk, gebouwd in gotische stijl. In 1693 ging begaf de torenspits het, door blikseminslag. Geld voor het bouwen van een nieuwe torenspits was er niet, vandaar dat die ook nu nog ontbreekt. Als de kerk open is kun je de kerktoren beklimmen, voor een mooi uitzicht over Elburg en het Veluwemeer.
Adres: Zuiderkerkstraat 1

Kruidentuin De Groene Kruidhof

De Groene Kruidhof ligt ook binnen de vestingmuren, niet ver van de Vischpoort. Een historische kruidentuin en een ‘oase van rust, devotie en bezinning’ die je gratis kunt bezoeken (maar een donatie wordt op prijs gesteld). Als je de plattegrond volgt die je op de website kunt vinden, weet je precies naar welk kruid of welk plantje je staat te kijken. De kruidentuin is niet heel groot, maar leuk om even mee te pakken tijdens een stadswandeling door Elburg. Toen wij er waren was de tuin gesloten. Geopend van eind maart t/m 31 oktober vanaf 9:00 uur.
Adres: Ellestraat

doen in vestingstad Elburg

De Noorderwal richting de Vischpoort

De zandsculpturen van Zandverhalen

Bij de haven buiten de vestingmuren vind je Zandverhalen, één van de grootste indoor zandprojecten ter wereld. In drie grote hallen kun je zo’n 300 zandsculpturen bekijken, gemaakt door verschillende zandkunstenaars van over de hele wereld. Het thema? De verhalen van ‘bijbels en botters’. Veel religieuze kunstwerken dus, zoals Mozes op de berg en de geboorte van Jezus. Dat is misschien wel even goed om te weten, voor als je daar niks mee hebt. Elburg ligt nu eenmaal op de Nederlandse ‘biblebelt’… Als je alle zandsculpturen hebt gezien, kun je wat eten of drinken in het bijbehorende restaurant. Normaal gesproken is Zandverhalen dagelijks te bezoeken, vanaf 10:00 uur.
Adres: J.P. Broekhovenstraat 9-11, vlak achter de Havenkade

Arent Thoe Boecophuis

Het Arent Thoe Boecophuis, ook wel Stadskasteel Elburg genoemd (links)

Nationaal Orgelmuseum in het Arent thoe Boecophuis

Oké, dit is wel een gevalletje ‘voor de liefhebber’…maar je kan in Elburg naar het Nationaal Orgelmuseum. Het museum is gevestigd in een middeleeuws stadskasteel: het Arent thoe Boecophuis uit de 14e eeuw. In het museum leer je alles over het Nederlandse pijporgel vanaf de Middeleeuwen tot heden. Zo heb ik mij laten vertellen. 😊
Adres: Van Kinsbergenstraat 5

Probleem’n? Poar Neem’n! (Met handige flessenopener ernaast)

Lekker eten in Elburg

Vanwege de coronamaatregelen haalden wij tijdens ons bezoek een takeaway lunch bij Restaurant ’t Olde Regthuys. We mochten niet op het terras zitten, maar kregen een dienblad mee. Daarmee zijn we naar de rand van de vesting gelopen, waar we hebben geluncht op een bankje in de zon. En na de lunch hebben we het dienblad uiteraard netjes weer teruggebracht. De lunch was erg lekker, en het broodje pulled chicken is een aanrader (aldus mijn man). Andere goede restaurants, die we niet zelf hebben uitgeprobeerd zijn Achter de Poorte en Le Papillon, en Italiaan Da Pietro. Tussen de haven en de Vischpoort ligt restaurant Aan de gracht, met een leuk terras. Ook bij de haven zitten een paar restaurants, waaronder Italiaans restaurant Lucca.

Overnachten in & om Elburg

Wij bezochten Elburg tijdens een midweekje in een huisje van EuroParcs Resort Veluwemeer in Nunspeet. Een mooi park met nieuwe huisjes, waarvan een deel aan het water ligt. Een ander vakantiepark aan het Veluwemeer is EuroParcs Bad Hoophuizen. Op Booking vind je leuke hotels en B&B’s de buurt van Elburg.

Lees voor meer tips voor de omgeving van Elburg ook deze blogs:
Wandelen in de Leuvenumse Bossen bij het Hulshorsterzand
Het Verscholen Dorp in de bossen bij Nunspeet

Ook leuk om te lezen

11 reacties

Janet 1 mei 2021 - 6:17 pm

Wat leuk zeg. Ik heb ooit is de mogelijkheid gehad om in Elburg te werken, maar dat is er niet van gekomen. Nooit geweten dat het zo’n leuk stadje was. Prachtige foto’s!

Antwoord
Annemarie 3 mei 2021 - 10:58 am

Ja Elburg is een bezoekje waard hoor! 🙂

Antwoord
Denise 1 mei 2021 - 10:15 am

Leuk! Grappig die laatste foto. Elburg staat bij mij ook nog op het lijstje. En ja dan wil je natuurlijk die Vischpoort fotograferen. Super irritant dat ze er dan net aan het werk zijn, haha. Ik had dat in Nieuwpoort, naast het stadhuis, hoewel dat op m’n foto’s niet echt opvalt. En een lelijk busje dat dan net in de weg staat. Nou ja, soms moet iets nou eenmaal.
Leuk in elk geval om lekker op pad te zijn.

Antwoord
Annemarie 1 mei 2021 - 10:43 am

Ja die werkzaamheden zo vlak voor de Vischpoort waren wel een beetje jammer. Want die poort staat zo mooi aan het eind van de straat. Echt een foto waard. Maar dan niet met graafmachines, hekken en waarschuwingsborden ervoor… En ik heb ook een hekel aan lelijke busjes die een foto verpesten, of mensen die door het beeld gaan lopen. Ook zoiets. 😀

Antwoord
Kirsten 2 mei 2021 - 8:05 pm

Wat leuk! Ik vind Elburg echt een leuk stadje. En nog meer te doen dan ik dacht. 😉

Antwoord
Kelly 30 april 2021 - 7:08 pm

Elburg is zeker een leuke stadje. Ik was er jaren geleden en was echt positief verrast. Heb er niet veel gezien want ik was in de buurt op zomerkamp met een grote groep kinderen, dus dan is sightseeing niet echt handig 😉 We hebben wel even door Elburg gelopen en het zag er wel erg mooi uit.

Antwoord
Annemarie 1 mei 2021 - 10:38 am

Haha, nee met een grote groep kinderen lijkt dat me inderdaad niet zo handig. Maar je hebt wel een indruk gekregen van Elburg, ook leuk.

Antwoord
Linda 29 april 2021 - 9:16 pm

Wij zijn hier vroeger met mijn ouders geweest, ik was nog jong dus heel eerlijk gezegd herinner ik mij alleen dat ik er was, maar daar houdt het ook bij op haha. Ik wil nog eens terug, want het ziet er zo mooi uit! Een erg leuk stadje om te wandelen denk ik zo. Mooie foto’s en leuke tips

Antwoord
Annemarie 30 april 2021 - 9:09 am

Aanrader hoor, als je in de buurt bent! En helemaal als er iets meer open is dan toen wij er waren.

Antwoord
Jacoba 27 april 2021 - 10:19 am

De laatste tijd lees ik steeds vaker over Elburg en het ziet er echt heel mooi uit! De Vischpoort lijkt heel erg op de Sassenpoort in Zwolle, maar dat ligt daar natuurlijk niet zo ver vandaan 🙂

Antwoord
Annemarie 27 april 2021 - 2:14 pm

Het is een erg leuk stadje om doorheen te wandelen! En ja, het is een zelfde soort stadspoort, maar die in Zwolle is nog wat groter en indrukwekkender, vond ik…

Antwoord

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.