Vorige week mochten we winterkamperen, of eigenlijk ‘winterglampen’, op vakantiepark Landclub Ruinen in Drenthe. We sliepen twee nachten in een all-season lodge, een combinatie van een luxe safaritent en een huisje. Dat weekend was het voor het eerst echt koud en ’s nachts vroor het zelfs. Prima omstandigheden dus om het winterkamperen uit te proberen! We verkenden ook de omgeving van Ruinen en het nabijgelegen Nationaal Park Dwingelderveld. Dit zijn mijn tips voor wat je allemaal kunt doen in Ruinen en omgeving.
Nationaal Park Dwingelderveld
Ruinen ligt in een prachtig landelijke omgeving, aan de rand van Nationaal Park Dwingelderveld. In dit nationale park vind je veel heide, maar ook bossen, vennen, moerassen en veel soorten vogels. In de herfst is het er door de mooie herfstkleuren extra mooi (zie foto bovenaan).
Bezoekerscentrum Dwingelderveld
Vlak buiten Ruinen ligt het Bezoekerscentrum Dwingelderveld. Er worden allerlei activiteiten georganiseerd vanuit het bezoekerscentrum, zoals wandelingen met een boswachter, huifkartochten en speurtochten. In het bezoekerscentrum staat een grote maquette van het natuurgebied, en er is een expositie over het Dwingelderveld. Je kunt er ook koffie drinken en er is een winkel met souvenirs en streekproducten. Er starten verschillende wandel-, mountainbike- en fietsroutes vanaf het bezoekerscentrum.
Adres Bezoekerscentrum: Benderse 22, Ruinen
Wandelen en fietsen in de omgeving van Ruinen
Wij fietsten vanaf ons vakantiepark de familieroute Dwingelderveld, een fietsroute van 24 kilometer over de heide, langs meertjes, vennen en een vogelobservatiewand bij het Holtveen. Een erg mooie, afwisselende route die ook voor kinderen goed te doen is. We kwamen onderweg een bord tegen waarop zelfs stond dat dat het ‘mooiste fietspad van Drenthe’ was (in 2017 dan, maar het was nu ook nog mooi).
Halverwege de route maakten we een kleine omweg naar de Bospub, om te lunchen. Dit is een knus restaurant in het bos, met een relaxt sfeertje. De ambachtelijke pannenkoeken zijn de specialiteit, maar er staat meer op de kaart! Weer terug op de fietsroute kwamen we bij de radiotelescoop van Dwingeloo terecht. Deze radiotelescoop uit 1954 heeft een diameter van 25 meter. Bijzonder, zo midden in het natuurgebied. Vanaf daar fietsten we terug over de hei naar het bezoekerscentrum. In plaats van fietsen kun je er natuurlijk ook uitstekend wandelen. Zo is het Plankenpad bij Spier (officiële benaming volgens Staatsbosbeheer: ‘Wandelroute Boswandeling Spier’) een hele leuke wandeling met kinderen. Het beginpunt van deze wandeling met vlonderpaden in het Dwingelderveld is bij de Oude Postweg 12 in Spier. De route wordt aangegeven met witte pijltjes en is ca. 5,5 kilometer lang. Carolien schreef een blog over de mooiste wandelroutes van Dwingelderveld.
Adres Bospub: Bosrand 18, 7991PA Lhee/Dwingeloo
Tip: ten noorden van Nationaal Park Dwingelderveld, in de bossen tussen Dwingeloo en Hoogersmilde, ligt het Blauwe Meer. Ook een prachtige plek om te wandelen!
Schaapjes kijken
In Nationaal Park Dwingelderveld zijn twee schaapskuddes, elk met een eigen herder en schaapskooi. Een van deze twee schaapskooien, die van schaapskudde Ruinen, ligt op loopafstand van het bezoekerscentrum. Deze schaapskooi werd in 2018 compleet vernieuwd, en er werd een houten uitkijktoren naast gebouwd voor een mooi uitzicht over het gebied. We waren net op tijd om de schaapskudde met de herder en zijn honden terug te zien komen.
De meeste schapen – Drentse heideschapen – renden rechtstreeks de schaapskooi in, maar er waren er ook een paar die buiten bleven rondhangen omdat ze geaaid wilden worden. Dat maakten ze duidelijk door je een kopstootje te geven tegen je been. Nooit geweten dat schapen zo aanhankelijk kunnen zijn. 😊 Zorg dat je hier ’s ochtends bent als de schaapskudde de heide op gaat, of juist eind van de middag als de kudde weer terugkomt. De tijden worden aangegeven, deze veranderen per seizoen.
Hunebedden in Drenthe
Drenthe staat bekend om de hunebedden. Deze werden gebouwd tussen 3350 en 3050 v. Chr. In de provincie Drenthe zijn er 52 te zien, van de in totaal 54 hunebedden die er nog zijn in heel Nederland. Het grootste hunebed van Nederland, D27, vind je in Borger, vlak naast het Hunebedcentrum. In dit centrum kom je van alles te weten over hunebedden en hoe de mensen uit die tijd leefden. Wij bekeken de hunebedden D53 en D54 in de buurt van Havelte, wat dichter in de buurt van Ruinen.
Hunebed D53 is met een lengte van 18 meter het op één na grootste hunebed in Nederland. Het hunebed werd in 1945 door de Duitsers afgebroken, omdat het als oriëntatiepunt zou kunnen dienen bij bombardementen door de geallieerden. Ze hadden er vlakbij namelijk een vliegveld aangelegd. Na de oorlog, in 1949, werd het hunebed weer opgebouwd. Hunebed D54 ligt ca. 100 meter verderop. Dit kleinere hunebed werd door de Duitsers niet afgebroken, maar gecamoufleerd met zand.
Adres Hunebedcentrum: Hunebedstraat 27, 9531 JT Borger
Adres hunebedden D53 en D54: Hunebeddenweg, Darp
Spelen, attracties en dieren in Ruinen en omgeving
De Drentse Koe
Speel- en ijsboerderij de Drentse Koe ligt vlakbij Ruinen, in Ruinerwold. Hier kunnen kinderen t/m ca. 12 jaar zich uitleven in een grote binnen- en buitenspeeltuin. Er zijn allerlei speeltoestellen, springkussens, skelters, een waterplein en een kabelbaan. Binnen in de speelschuur kunnen kinderen onder meer bouwen en klimmen. Verder zijn er een kinderboerderij, restaurant en een ijssalon. In de zomer is de Drentse Koe dagelijks geopend, in de winter alleen op woensdag en in het weekend.
Adres: Wolddijk 23, 7961 NA Ruinerwold
Attractiepark Slagharen
Op ca. een halfuur rijden van Ruinen ligt attractiepark Slagharen. Slagharen was vroeger vooral bekend vanwege de pony’s, maar sinds 2017 zijn die er niet meer. Het draait nu allemaal om de attracties. Er zijn er meer dan 30, van een boottocht in de Wild West Adventure tot de spectaculaire achtbaan Gold Rush en de Free Fall. Er is ook een subtropisch waterpark: Aqua Mexicana.
Adres: Zwarte Dijk 37, 7776 PB Slagharen
Wildlands Adventure Zoo Emmen
In maart 2016 werd de Wildlands Adventure Zoo in Emmen geopend, vroeger bekend als het Noorder Dierenpark Emmen. Het ligt op ca. 50 kilometer afstand van Ruinen. Het park is opgedeeld in drie zones. Jungola is een jungle themagebied met onder meer slingerapen, vogels en olifanten. Serenga is een savannegebied met zebra’s, leeuwen en nijlpaarden. In Nortica zie je dieren die leven in poolgebieden, zoals pinguïns en ijsberen. Animazia is een groot speelparadijs. Zelf zijn we nog niet in het vernieuwde dierenpark geweest. Wel in het oude dierenpark Emmen.
Adres: Raadhuisplein 99, 7811 AP Emmen
Klimparken in Drenthe
Voor wie actief wil zijn en van een beetje avontuur houdt: er zijn verschillende klimparken in Drenthe. Bijvoorbeeld bij de Jongens van Outdoor in Appelscha, of Klimpark Grolloo vlakbij Assen.
Winterkamperen bij Landclub Ruinen
Toen we een paar maanden eerder een datum prikten voor het winterkamperen, had ik visioenen van een totaal verregend weekend. Maar in plaats daarvan hadden we strakblauwe luchten en zon. Het was alleen wel echt heel koud, met nachtvorst. Voor de zekerheid pakte ik dus ons thermo-ondergoed in, maar gelukkig was de all-season lodge van Landclub Ruinen. waarin we overnachtten goed geïsoleerd en stond er een pelletkachel in. We hebben het geen moment koud gehad. Of nou ja, één keertje, toen de pelletkachel ’s ochtends was uitgeschakeld omdat er te weinig pellets in zaten. De lodge – of luxe safaritent – had een overdekt terras met een picknicktafel, een gezellige zithoek met houtkachel, een kleine keuken met koelkast, fornuis en magnetron, en nette badkamer en twee slaapkamers, van elkaar gescheiden met tentdoek.
Op de eerste avond maakten we buiten een kampvuurtje op de vuurplaats op ons veldje, maar door de kou (koude voeten!) vluchtten we al snel onze warme safaritent weer in. We hadden vanuit ons tenthuisje uitzicht over de weilanden, en ’s ochtends werden we gewekt door het geloei van de koeien. Lekker landelijk! In de winter kun je niet gebruikmaken van alle faciliteiten van het vakantiepark. Het restaurant was bijvoorbeeld gesloten, maar gelukkig was het binnenzwembad wel open. Dan is het voor onze kinderen al gauw goed. Als je in de zomer op het park bent, kun je ook zwemmen in het grote buitenzwembad van Ruinen, direct naast het vakantiepark. Wil je meer lezen over onze ervaring met het winterglampen? Lees dan ook de blog die ik schreef voor Vakantie met Kinderen.
Adres Landclub Ruinen: Oude Benderseweg 11, 7963 PX Ruinen
Overnachten in de buurt van Ruinen
In de plaats Echten, niet ver van Ruinen, ligt het kindvriendelijke Vakantiepark Westerbergen, met zwembad, speeltuinen en nog veel meer. Wij verbleven daar met Pinksteren een lang weekend in een luxe safaritent. Je kan er ook overnachten in een bosbungalow of een chalet. Aanrader! En altijd al eens bij een boer willen logeren? Dat kan bij FarmCamps boerderij Hoeve Sonneclaer, een biologische melkveehouderij in Fluitenberg waar je kan ‘glampen’ in een luxe safaritent.
Restaurants in Ruinen en omgeving
In en om Ruinen zijn veel gezellige restaurants te vinden. Wij hebben op zaterdagavond bijvoorbeeld gegeten in restaurant De Huiskamer in Ansen (3 km van Ruinen). Het eten was lekker en werd mooi gepresenteerd, en onze zoon vond zijn ‘kistje’ met verschillende voorgerechtjes super. In Ruinen hebben we geluncht in Luning’s Restaurant, waar je onder meer tapas en pannenkoeken kunt eten. In de zomer kun je ook buiten op het terras zitten, waar kinderen zich kunnen vermaken in een boomhut. Er zijn nog meer restaurants in Ruinen, zoals de Herberg van Rune en Chinees restaurant Ni Hao, maar daar zijn we zelf niet geweest.
Wij overnachtten op het vakantiepark op uitnodiging van Landclub Ruinen. Maar alles wat ik schrijf is (zoals altijd) mijn eigen mening.
Update 2021: Landclub Ruinen is inmiddels overgenomen en heet nu EuroParcs Ruinen.
Misschien ook leuk om te lezen:
– Wandelen in de omgeving van Echten en Ruinen
– Kajakken in Nationaal Park Weerribben-Wieden
Dit artikel bevat affiliate links.