Home Eropuit in Nederland Doen in Maarn en omgeving op de Utrechtse Heuvelrug

Doen in Maarn en omgeving op de Utrechtse Heuvelrug

by Annemarie
doen in Maarn

Het dorp Maarn ligt aan de voet van de Utrechtse Heuvelrug, in het nationale park met dezelfde naam. In de meivakantie brachten we een (nogal regenachtige) midweek door in een huisje op een vakantiepark in Maarn. In de bossen en op een steenworp afstand van het Henschotermeer, de Pyramide van Austerlitz en andere mooie plekken die we nog niet eerder bezocht hadden. Een overzicht van wat er allemaal te doen is in Maarn en omgeving!

Het Henschotermeer

Het vakantiepark waar we zaten grenst aan recreatiegebied Henschotermeer, tussen de plaatsen Maarn en Woudenberg in. Het meer hoort bij Landgoed Den Treek-Henschoten en werd in 1972 ontwikkeld tot een recreatiegebied. In de zomer kun je er zwemmen en in de winter schaatsen. Toen we er op de middag van aankomst alvast even een kijkje wilde nemen, kwamen we bedrogen uit: je moet van april t/m september entree betalen om bij het meer te kunnen komen. Als je een hele dag gaat recreëren bij het meer is dat prima natuurlijk, maar als je, zoals wij, alleen even een rondje wilt lopen en foto’s wilt maken is het wel een beetje jammer…

Henschotermeer

Donkere wolkjes boven het meer…

Het meer vanaf het eilandje.

Later die week, toen we meer tijd hadden, zijn we teruggegaan. Op warme dagen is het er vast heerlijk op het strand en in het water, maar toen wij er waren was het regenachtig. We liepen een rondje om het meer en liepen over een van de loopbruggen naar het eilandje in het midden. Aan de andere kant van het eiland ligt nog een loopbrug. Het moet gezegd worden: het Henschotermeer is erg mooi en heel fotogeniek! Door de kleur van het water en het witte zand van het strand doet het bijna tropisch aan. Alleen de palmbomen ontbreken. 🙂

doen in Maarn

Henschotermeer

Rondom het meer loopt een verhard voetpad met een lengte van 2,5 kilometer. Er is een volleybalveldje en voor kinderen staan er op een paar plekken wat houten speeltoestellen, waaronder een piratenschip. Wie wat wil eten of drinken kan terecht bij het Oude Strandhuis, of bij een van de foodtrucks.
Entree Henschotermeer: € 3,50 voor een dagkaart, parkeerdagkaart € 8,50 in de zomermaanden*.

Pyramide van Austerlitz

doen in Maarn
In 1804 waren er Franse troepen gelegerd op de heide tussen Woudenberg en Zeist. Om zijn troepen wat te doen te geven, gaf Generaal Marmont ze de opdracht om een piramide te bouwen van zand en aarde, geïnspireerd op de piramides in Egypte. Ze hebben hard gewerkt, want binnen 27 dagen was de bouw van de 36 meter hoge piramide, met daar bovenop een houten obelisk, klaar. De piramide werd opgedragen aan Napoleon Bonaparte, die het bouwwerk later de naam de ‘Pyramide van Austerlitz’ gaf. De houten obelisk ging scheef hangen en werd in 1808 verwijderd. In 1894 werd er een stenen obelisk op de piramide geplaatst, en deze staat er nu nog.

Pyramide van Austerlitz

Toen wij er waren in april was de piramide gesloten en konden we de trap met 81 treden naar de top niet beklimmen. We hebben de piramide dus alleen van achter de ronde heg, die om de piramide heen staat, kunnen bekijken. Vlakbij de piramide ligt restaurant De Pyramide, met een terras, een grote speeltuin en een lunapark met botsautootjes en een zweefmolen.
Adres: Zeisterweg 98 in Woudenberg

Landgoed den Treek

doen in Maarn
De Pyramide van Austerlitz ligt op Landgoed Den Treek-Henschoten, een familielandgoed dat al sinds 1807 bestaat. Een bezoek aan de piramide is goed te combineren met een wandeling in de bossen en heidevelden er omheen. Omdat het nogal regenachtig was toen wij er waren, kozen we voor de korte, rode wandelroute van drie kwartier. Deze wandeling gaat over Landgoed Den Treek-Henschoten en een stukje door Boswachterij Austerlitz. We hadden mazzel, want het begon pas weer te regenen toen we terug op de parkeerplaats waren. Er zijn ook langere wandelroutes, van iets meer dan een uur tot een wandeling van bijna vier uur. Op het landgoed zijn ook mountainbikeroutes en ruiterpaden aangelegd. Als je geluk hebt kun je reeën spotten, en je kan Schaapskudde De Treeker Wissel van herder José Struik tegenkomen. Deze kudde zorgt voor de begrazing in het gebied.
Startpunt: parkeerplaats Pyramide van Austerlitz aan de Zeisterweg in Woudenberg.

Landgoed Den Treek

Zanderij Maarn en het Zwerfsteneneiland

Zanderij Maarn is een voormalige zandafgraving vlak achter de snelweg A12. Nu is het een wandelgebied rondom een diepe plas. In de 19e en 20e eeuw wonnen de Nederlandse Spoorwegen zand in dit gebied. Bij de graafwerkzaamheden kwamen duizenden zwerfstenen naar boven uit de voorlaatste ijstijd. In 1999 werden ca. 700 van deze stenen verwerkt in het Aardkundig Monument op Zwerfsteneneiland, in het midden van de plas. Vanaf een uitzichtplateau kijk je op het eiland en het monument. Er is een wandelroute van 3,2 kilometer uitgezet langs een deel van de Zanderij en door het bos van Stameren. Om af te dalen naar de Zanderij moet je via een lange, steile trap naar beneden lopen. Let op: honden zijn niet toegestaan, en in het water van de Zanderij mag niet gezwommen worden.
Startpunt & parkeren wandelroute: Groene Entree Zanderij Maarn, Bergweg, Maarn.

Wandelen in de Kaapse Bossen

wandelen in de Kaapse Bossen
Op zo’n 10 minuten rijden van Maarn ligt de plaats Doorn, met daar vlakbij de Kaapse Bossen. Er zijn hier verschillende wandelroutes. Ga je met kinderen wandelen, dan is de wandelroute ‘Kaapse Bossen’ van ongeveer 5 kilometer een aanrader. Het is een mooie route door het bos, langs een paar klimbomen en zwerfsteen de Doornse Kei. Maar het hoogtepunt, letterlijk en figuurlijk, is de bijna 26 meter hoge uitzichttoren De Kaap. Je moet er wel even wat traptreden voor beklimmen, maar als je dan eenmaal boven bent is het uitzicht prachtig!

doen in Maarn

Uitkijktoren De Kaap

Dorst gekregen? Dan kun je onderweg tijdens het wandelen een pauze inlassen bij Châlet Helenaheuvel. Lees ook mijn blog over de Kaapse Bossen voor meer over deze wandeling.
Startpunt: Parkeerplaats Groene Entree Kaapse Bossen, Maarsbergseweg 1 in Doorn. Maar er zijn meerdere ingangen.

Huis Doorn

Huis Doorn

Door GVR – Eigen werk, CC BY-SA 3.0 nl; Wikimedia Commons

En als je dan toch in Doorn bent, bezoek dan ook Huis Doorn! In dit kasteel woonde de Duitse ex-keizer Wilhelm II toen hij na de Duitse nederlaag in WO I naar Nederland was gevlucht. Hij woonde er tot zijn dood in 1941. De inrichting van het huis is nog zoals het toen was, en 18 vertrekken zijn opengesteld voor publiek. Bij Huis Doorn hoort ook een landgoed in Engelse landschapsstijl. Als je het kasteel bezoekt met kinderen is het leuk om een familiespeurtocht te doen.
Adres: Langbroekerweg 10, 3941 MT Doorn

Overnachten in & om Maarn

Wij hadden een vakantiehuisje gehuurd op EuroParcs Resort De Utrechtse Heuvelrug, voorheen bekend als Allurepark Laag Kanje. Ons huisje was gloednieuw en er werd op het park nog druk gebouwd aan een nieuw zwembad. Het park ligt mooi in de bossen en op loopafstand van het Henschotermeer. Bij Leersum ligt Molecaten Park Landgoed Ginkelduin, waar je kan overnachten in een bungalow, chalet of een ingerichte tent. Ook vanaf dit park wandel je zo de natuur in. En nog een stukje verderop op de Utrechtse Heuvelrug, bij Veenendaal, ligt Landalpark Amerongse Berg, een kleinschalig park dat direct aan Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug grenst.

Meer lezen over de Utrechtse Heuvelrug?
Wandelen in de Kaapse Bossen
Doen in Amerongen op de Utrechtse Heuvelrug

* Prijzen kunnen wijzigen! Voor het laatst gecheckt in oktober 2023.
Dit artikel bevat affiliate links.

Ook leuk om te lezen

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.