Home Eropuit in NederlandCultuur & Musea Leuk om te doen in Den Helder en Julianadorp

Leuk om te doen in Den Helder en Julianadorp

by Annemarie
doen in Den Helder en Julianadorp

Aan het begin van de meivakantie waren we een paar dagen in Julianadorp, waar mijn zusje sinds kort woont. De hoogste tijd dus om deze omgeving wat beter te leren kennen. Het weer was helaas nogal wisselvallig, maar desondanks hebben we veel gedaan. Zo bezochten we de Bloemendagen in Anna Paulowna, het Marinemuseum en Fort Kijkduin in Den Helder en gingen we wandelen bij het Zwanenwater in Callantsoog. En omdat we er in de juiste tijd van het jaar waren, zagen we heel veel bollenvelden in bloei. Prachtig! Hieronder mijn tips voor de leukste dingen om te doen in Den Helder en Julianadorp.

Doen in Den Helder en Huisduinen

Zeker doen in Den Helder: het Marinemuseum bezoeken

De nummer één attractie van Den Helder is natuurlijk het Marinemuseum op de Oude Rijkswerf (Willemsoord). De grote onderzeeër op het terrein is niet te missen. Op een regenachtige dag tijdens onze vakantie besloten we dit museum te bezoeken. Je begint in het Marinemuseum met een stukje geschiedenis van de Nederlandse zeevaart en de Marine door de jaren heen, met veel scheepsmodellen en schilderijen.

Marinemuseum Den Helder

Na dit deel gingen we naar buiten, waar de grote onderzeeër Tonijn ligt. Deze mag je ook van binnen bekijken, zodat je een beeld krijgt van het leven aan boord van een onderzeeër. Dat is veel apparatuur en heel weinig leefruimte, even kort samengevat. De suppoosten aan boord – twee oud-mariniers – vertelden hoe het eraan toe ging tijdens een reis. Ook leuk: door twee periscopen kun je naar buiten kijken.

Marinemuseum

De onderzeeër paste niet helemaal op de foto…

doen in Den Helder en Julianadorp

In het brughuis van Hr. Ms. De Ruyter. Net echt.

Van de onderzeeër wandelden we naar het brughuis van Hr. Ms. De Ruyter, met een 3D-radar in de grote bol bovenop. Ook het mooie ramschip Schorpioen bekeken we van binnen. Het is leuk om alle ruimtes en leefvertrekken te zien van de matrozen en de commandant. Op dit schip kun je ook wat drinken of eten. Als laatste bezochten we de mijnenveger Abraham Crijnssen. Ook daar kun je bijna alle ruimtes bekijken en krijg je een beeld van het leven op dit schip. Lees ook mijn uitgebreidere blog over het Marinemuseum!
Adres: Hoofdgracht 3, Den Helder

Fort Kijkduin in Huisduinen

In het dorp Huisduinen, dat bij de gemeente Den Helder hoort, ligt Fort Kijkduin. Dit fort werd in 1811 gebouwd in opdracht van Napoleon, en is onderdeel van de Stelling Den Helder. Nu is het een museum waar je tijdens een wandeling door verschillende vertrekken en gangen van alles te weten komt over de geschiedenis van het fort.

doen in Den Helder en Julianadorp

Fort Kijkduin

Via een ondergrondse tunnel kun je naar buiten, waar je vervolgens een korte wandelroute kunt lopen langs een paar bunkers in de duinen. Als je echt alles wil weten van de geschiedenis, kun je de audiotour doen. We sloten ons bezoek af in het Noordzeeaquarium dat ook in het fort gevestigd is. Hoogtepunten van het aquarium zijn de 15 meter lange doorlooptunnel onder de vissen door, en het skelet van Chris de Potvis.
Adres: Admiraal Verhuellplein 1 in Huisduinen

doen in Den Helder

Chris is helaas overleden

Vuurtoren Lange Jaap

Ooit stond er een vuurtoren op Fort Kijkduin, maar deze werd in 1878 vervangen door vuurtoren Kijkduin, beter bekend als de Lange Jaap. De zestienzijdige gietijzeren vuurtoren is 63,45 meter hoog en is de hoogste nog brandende vuurtoren van Nederland. Het licht van de toren is tot op 54 kilometer afstand te zien.

De Lange Jaap

De Lange Jaap bij Huisduinen

Helaas zijn er scheuren in de vloeren en wanden ontstaan en bestaat het gevaar dat de toren instort. De Lange Jaap is dan ook niet geopend voor publiek. Bij een storm van windkracht 9 of hoger wordt de omgeving van de vuurtoren – inclusief de weg die er vlak langs loopt – uit voorzorg zelfs afgezet. Rijkswaterstaat is in samenwerking met een aantal ingenieurs aan het onderzoeken of het nog mogelijk is om de toren te herstellen. Het zou toch zonde zijn als de vuurtoren moet worden afgebroken!

De Lange Jaap

Willemsoord in Den Helder

Willemsoord was vroeger de scheeps- en onderhoudswerf voor de Koninklijke Marine. Nu is dit stukje van Den Helder gerestaureerd en vind je er onder meer het Marinemuseum en het Reddingmuseum, maar ook een jachthaven, een bioscoop, een theater en hippe restaurants. In de Museumhaven Willemsoord liggen mooie gerestaureerde schepen.

doen in Den Helder en Julianadorp

Willemsoord

Reddingsmuseum

We hebben het zelf niet bezocht, maar het Nationaal Reddingsmuseum schijnt ook erg leuk te zijn. In het interactieve museum leer je van alles over het reddingswezen in Nederland. Zo kun je in een windtunnel ervaren hoe windkracht 10 aanvoelt, en in de vaarsimulator vaar je over de hoge golven van een wilde zee. En dan is er nog de VR experience waarbij je als bemanningslid aan boord van de nieuwste havenreddingboot van de KNRM, de Nh1816, een reddingsactie op zee beleeft. Verder kun je van april tot november een rondvaart maken met een reddingboot door de binnenhaven van Den Helder.
Adres: Willemsoord 60 G in Den Helder

Wandelen over de Zeepromenade

Van Fort Kijkduin tot aan de haven waar de boot naar Texel vertrekt, kun je wandelen over de Zeepromenade. Dit is een fiets- en wandelpad tussen de zee en de dijk die Den Helder beschermt tegen de zee. Van het begin- tot het eindpunt is de Zeepromenade bijna 5 kilometer lang. Op verschillende punten in Huisduinen en Den Helder kun je de dijk beklimmen met een trap, om zo naar de Zeepromenade aan de andere kant te gaan.

doen in Den Helder en Julianadorp

De Zeepromenade

Er is nog veel meer te doen in Den Helder, zoals winkelen, wandelen in natuurgebied de Donkere Duinen, het Atlantikwall Centrum bezoeken of de Hortus Overzee. Met kinderen is Eco-klimpark De Klimvallei in recreatiegebied Mariëndal leuk, en ook het nabijgelegen natuurcentrum De Helderse Vallei, met onder meer een kinderboerderij en een uitkijktoren.

Doen in Julianadorp

Naar het strand!

De meeste toeristen bezoeken Julianadorp ongetwijfeld vanwege het strand. Het 7 kilometer lange strand loopt van Julianadorp tot aan Huisduinen. In Julianadorp vind je de strandopgangen Drooghe Weert, Strandslag Julianadorp, De Zandloper en Falga. De eerste en de laatste zijn ideaal voor rustzoekers. Wil je wat meer vertier dan is Strandslag Julianadorp perfect. Daar vind je strandhuisjes, een strandpost, een surfschool en strandpaviljoen Paal 6, waar je terecht kan voor een hapje en een drankje. Ook bij strandopgang De Zandloper is een strandpaviljoen: Zee van Tijd. Het strand van Julianadorp staat bekend als een van de schoonste stranden van Nederland, en parkeren is gratis.

Strand

Pluktuin Floratuin

Bij Floratuin Julianadorp kun je in het voorjaar in de Pluktuin je eigen tulpen plukken à €0,30 per stuk*. Bij de winkel kun je een emmer ophalen, waarna je het (afgebakende) tulpenveld in mag, waar allerlei soorten en kleuren tulpen staan.

doen in Den Helder en Julianadorp

De pluktuin

In de showtuin erachter zie je in het voorjaar bijzondere en nieuwe soorten bloembollen in bloei. Deze hebben allemaal een naam en een nummer zodat je de bloembollen die je wilt kopen, kunt bestellen. De tulpenpluktuin is geopend vanaf 1 april tot half mei, en van 1 augustus tot oktober kun je naar de dahliapluktuin. De toegang is gratis.
Adres: Rijksweg 85 (parallelweg) in Julianadorp

doen in Julianadorp

De showtuin

Wandelen, fietsen en kanoën in Julianadorp

Rond Den Helder en Julianadorp zijn veel wandel- en fietsroutes uitgezet, in de duinen en langs de velden. Ben je in april of mei in Julianadorp, dan is de fietsroute langs de bollenvelden aan aanrader. Bij de Bikestore aan het dorpsplein kun je de route ophalen en fietsen huren. Tussen Julianadorp en Den Helder zijn ook verschillende kanoroutes uitgezet. In Julianadorp kun je bijvoorbeeld de Dorpsroute kanoën, voor een deel langs de bollenvelden. Dus als je er in het voorjaar bent is het echt prachtig!

doen in Den Helder en Julianadorp

Leuke restaurants in Julianadorp

We hadden een vakantiehuisje in het centrum van Julianadorp en zijn een paar keer uit eten geweest. De restaurants die ik je kan aanraden zijn Italiaans restaurant Dilano, waar je kleine Italiaanse gerechten kunt bestellen, net als in een tapasrestaurant. Dat kan ook bij het ernaast gelegen Spaanse tapasrestaurant Momento. Ik ben er zelf nog niet geweest, maar heb er goede verhalen over gehoord. Grand café 1909 is een gezellig restaurant met een relaxte sfeer, waar je terecht kan voor bijvoorbeeld saté, een burger, surf ’n turf of vis. Schuin aan de overkant staat restaurant Effe in ’t Dorp, ook een gezellige plek voor een hapje en een drankje, binnen of op het terras. De grillgerechten worden bereid op een Black Bastard-barbecue. Deze restaurants liggen allemaal rondom het centrale dorpsplein Loopuytpark.

Wat is er verder nog te doen in de omgeving van Den Helder en Julianadorp?

Nou, genoeg! We hadden gelukkig ook nog een zonnige droge dag tijdens onze mini-vakantie in Julianadorp. We reden naar Callantsoog om te wandelen bij het Zwanenwater.
Zwanenwater in Callantsoog

Je kan er drie routes lopen: eentje van 2,5 kilometer, een van ruim 5 kilometer en de route Uitlandse Polder van 3,3 kilometer. We kozen voor de langste route, langs twee grote duinmeren met meerdere vogelkijkhutten. De duinmeren zijn namelijk een waar vogelparadijs. Hoewel het gebied het ‘Zwanenwater’ heet, zagen we er vooral heel veel ganzen.

Het Zwanenwater

Het Zwanenwater

Een niet te missen uitje met kinderen is Dierenpark Hoenderdaell in Anna Paulowna. Wij hebben deze ‘anders-dan-anders’ dierentuin al verschillende keren bezocht. Hoezo anders? Nou, in het dierenpark is ook Stichting Leeuw gevestigd, die leeuwen en andere roofdieren opvangt. Er zitten roofdieren tussen die uit het circus komen, maar sinds kort ook dieren uit dierentuinen in Oekraïne, vanwege de oorlog. Ook SOS Dolfijn heeft een plekje in de dierentuin. Niet te missen: de jaagsimulator van Stichting Leeuw, en het voeren van de lori’s en de maki’s! Meer informatie vind je in mijn blog over Dierenpark Hoenderdaell.

Landgoed Hoenderdaell

Elk voorjaar worden in Anna Paulowna de Bloemendagen georganiseerd. Wij waren er precies in die periode en reden een rondje door Anna Paulowna en Breezand, langs mooie (en minder mooie) bloemenmozaïeken en versierde bruggen.

Bloemendagen Anna Paulowna

Overnachten in Julianadorp en Den Helder

Ik denk persoonlijk dat het leuker is om in Julianadorp te overnachten dan in Den Helder. Er zijn verschillende vakantieparken in Julianadorp, zoals Landal Beach Resort Ooghduyne, waar je kan overnachten in een villa of appartement. Ook op Resort Duynzicht staan mooie vakantiehuizen. Je kan zelfs overnachten op het strand van Julianadorp, in een strandhuisje van Roompot!

Strandhuisjes Julianadorp

Strandhuisjes Julianadorp

* Prijzen kunnen wijzigen.

Misschien ook leuk om te lezen:
– Het Palendorp van Petten
– De mooiste plekken in Noord-Holland

Ook leuk om te lezen

4 reacties

Lisette 9 augustus 2023 - 10:13 pm

Ooh wat leuk om Den Helder door jouw ogen te zien! Alles zo eigen, maar door de foto’s zie je het ineens toch anders. Mooi!

Antwoord
Annemarie 27 augustus 2023 - 11:24 am

Leuk om te horen! 🙂

Antwoord
Sandra Litzouw 30 april 2023 - 7:30 pm

Wat leuk dat jullie dit allemaal gedaan hebben in die paar dagen dat jullie bij ons waren. Heel mooi en duidelijk geschreven. Ik als echte “Helderse” vond het leuk om deze tocht van jullie te lezen.

Antwoord
Annemarie 30 april 2023 - 8:20 pm

Leuk om te horen! Ondanks het niet zo fantastische weer, hebben we nog best veel gedaan inderdaad. 🙂

Antwoord

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.