Home Eropuit in NederlandCultuur & Musea Wat te doen in Amerongen op de Utrechtse Heuvelrug

Wat te doen in Amerongen op de Utrechtse Heuvelrug

by Annemarie
doen in Amerongen

In november waren we in Amerongen, op bezoek bij vrienden die er sinds kort wonen. Amerongen is vooral bekend van het kasteel en het Amerongse Bos, een van de oudste bossen op de Utrechtse Heuvelrug. We hadden geluk, want het was een prachtige herfstdag toen wij er waren, en dus heerlijk wandelweer. We maakten een mooie wandeling door het oude centrum van Amerongen, langs het kasteel, de Amerongse Bovenpolder en het Amerongse Bos.

Het dorp maakt deel uit van de gemeente Utrechtse Heuvelrug en van het gelijknamige nationale park. Het ligt aan de voet van de Amerongse Berg, met bijna 70 meter de hoogste heuvel van de Utrechtse Heuvelrug. Het dorp is oud, de naam Amerongen werd al genoemd in 1126. De bekendste bezienswaardigheid is ongetwijfeld het kasteel, in het oude centrum. Ook niet te missen in het ‘Oude Dorp’ van Amerongen is de middeleeuwse Andrieskerk. De toren van 55 meter hoog werd in de 16e eeuw gebouwd, in dezelfde bouwstijl als de Utrechtse Domtoren. Er zijn nog meer Rijksmonumenten te zien in het dorp, zoals korenmolen Maallust uit 1830.

doen in Amerongen

Het oude dorp met de Andrieskerk

Kasteel Amerongen

Oorspronkelijk stond op deze plek een middeleeuws kasteel, maar dat werd in de 17e eeuw platgebrand door Franse troepen van Lodewijk XIV. In 1680 werd op de oude fundamenten het huidige kasteel – of ‘Huys’ – gebouwd. In 1977 droeg de familie die het kasteel voor het laatst bewoonde het bezit over aan Stichting Kasteel Amerongen, die het kasteel openstelde voor publiek. Het kasteel is nog ingericht zoals de laatste bewoners het hebben achtergelaten. Het kasteel van binnen bekijken kan alleen onder leiding van een gids. Deze rondleiding is echter niet gericht op kinderen, maar kinderen vanaf 6 jaar kunnen tijdens deze rondleiding wel een gratis speurtocht doen. Voor kinderen van ca. 4-8 jaar is er ook een leuke tuinspeurtocht.

Kasteel Amerongen

Buitenplaats Amerongen

Na afloop van je bezoek aan het kasteel kun je wat drinken bij Buitenplaats Amerongen, in de tuinen van het kasteel. In de zomermaanden is het kasteel elke dag te bezoeken vanaf 11:00 uur, behalve op maandag. In de wintermaanden is het gesloten op maandag t/m woensdag. Kijk voor de toegangsprijzen en de actuele openingstijden op de website van het kasteel. Toegangskaartjes kun je kopen bij kasteelwinkel Annebetje, meteen links na de toegangspoort van het kasteel.
Adres: Drostestraat 20

Tabaksteeltmuseum

Van de 17e tot de 20ste eeuw werd er tabak geteeld in Amerongen. Er staan nog steeds een paar traditionele tabaksschuren in het dorp. Er is zelfs een Tabaksteeltmuseum, vlakbij de Andrieskerk in het oude dorp. Het museum laat de geschiedenis van de tabaksteelt in deze streek zien. Het achterste deel van het museum is een authentieke droogschuur waar je kan zien hoe de tabak werd gedroogd en verwerkt. Het Tabaksteeltmuseum is in de winterperiode gesloten, van 1 november tot 1 april.
Adres: Burg. Jhr. H. v.d. Boschstraat 46

doen in Amerongen

Infocentrum Tabaksschuur Amerongen

Wandelen in het Amerongse Bos

Wij begonnen onze wandeling in het oude centrum van het dorp. We bekeken Kasteel Amerongen en wandelden langs de uiterwaarden van de Amerongse Bovenpolder het Amerongse Bos in. Het bos en de bovenpolder zijn onderdeel van Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug. We passeerden het informatiecentrum in de Tabaksschuur, waar je wandelroutes kunt ophalen, bijvoorbeeld de wandelroute ‘Hoog en Laag’ van 6 kilometer. Je wandelt dan over de top van de Amerongse Berg en langs de lager gelegen Amerongse Bovenpolder, met uitzicht op de uiterwaarden. Dit is een moerasgebied grenzend aan de Nederrijn, waar veel vogels voorkomen.

Amerongse Bovenpolder

Een stier in de Amerongse Bovenpolder

Een leuke route voor het hele gezin is de ‘Kindernatuurweetjeswandeling’, een wandelroute van 3,4 kilometer lang. De route met opdrachtjes kun je ophalen bij het infocentrum in de Tabaksschuur. Er zijn ook veel fiets- en mountainbike-routes die starten vanuit daar. Trek gekregen? Dan kun je pannenkoeken eten bij restaurant ’t Berghuis, in het bos.

Amerongse Bos

Meer tips voor leuke, korte routes vind je in de blog wandelen op de Utrechtse Heuvelrug van Yvonne.

Doen in de omgeving

Mocht je wat langer in (de buurt van) Amerongen zijn, bijvoorbeeld tijdens een weekendje weg, dan heb ik nog wat tips voor uitjes in de omgeving.

Ouwehands Dierenpark

Ca. 12 kilometer verderop ligt Ouwehands Dierenpark in Rhenen. In deze dierentuin kun je in het Chinese gebied ‘Pandasia’ de reuzenpanda’s Wu Wen en Xing Ya zien. Ook leuk: het Berenbos, de Gorilla Adventure en de Afrikaanse speelsafari ‘Umkhosi’, waar je via touwbruggen en boomhutten Afrikaanse dieren spot.
Adres: Grebbeweg 111, 3911 AV Rhenen

Bosbad Leersum

Ben je in de zomer op de Utrechtse Heuvelrug, dan is Bosbad Leersum een leuk uitje met kinderen. Dit openluchtzwembad in het bos is gevuld met bronwater van de Utrechtse Heuvelrug. Er zijn meerdere zwembaden met een glijbaan en duikplanken, een apart zwembadje voor de kleintjes en een speelweide.
Adres: Scherpenzeelseweg 45, 3956 KB Leersum

Amerongse Bos

Huis Doorn

Wil je nog een kasteel bekijken? Dan kun je Museum Huis Doorn bezoeken, op ca. 10 kilometer van Amerongen. Het kasteel Huis Doorn ligt in een mooi park, dat is aangelegd in de Engelse landschapsstijl. Na de Duitse nederlaag in de Eerste Wereldoorlog vluchtte de Duitse ex-keizer Wilhelm II naar Nederland. Hij kocht Huis Doorn en woonde er van 1920 tot 1941. Met kinderen kun je bij Huis Doorn de Parkspeurtocht doen.
Adres: Langbroekerweg 10, 3941 MT Doorn

De Kaapse Bossen

En als je dan toch in Doorn bent, ga dan vooral ook wandelen in de Kaapse Bossen! Een mooi, heuvelachtig bos met verschillende wandelroutes langs klimbomen, boswallen, zwerfsteen de Doornse Kei en uitkijktoren De Kaap. Wij wandelden er in mei een leuke route van iets meer dan 5 kilometer.

wandelen in de Kaapse Bossen

Extra tip: op de Utrechtse Heuvelrug ligt het Henschotermeer, misschien wel het mooiste meer van Midden-Nederland.

Hotels in en om Amerongen

Midden in het oude centrum kun je overnachten in Restaurant-Hotel Buitenlust, op loopafstand van het kasteel en het bos. Ook B&B Het Gasthuys ligt in het historische centrum. Een paar kilometer verderop ligt vakantiepark RCN Het Grote Bos in Doorn. Wij zijn zelf altijd fan van Landal, en vlakbij Amerongen en Veenendaal ligt het kleinschalige vakantiepark Landal Amerongse Berg met mooie moderne huisjes en een klein binnenzwembad.

>> Kijk hier voor alle hotels in Amerongen en omgeving <<

Lees ook mijn blog over fietsen in Nationaal Park De Hoge Veluwe.

Ook leuk om te lezen

3 reacties

Rick 22 januari 2021 - 6:00 pm

De bovenste foto, van n kasteel met zwarte houten wand, is dat in Amerongen of ergens anders?

Antwoord
Annemarie 28 januari 2021 - 10:31 am

Dat is in Amerongen. Het is de achterkant van een bijgebouw van het kasteel, waar nu Buitenplaats Amerongen in gevestigd is.

Antwoord
VisitRhenen 13 maart 2020 - 8:08 pm

Leuk artikel! Naast het dierenpark is er nog veel meer te beleven in Rhenen. Kijk op VisitRhenen.com voor meer info! 🙂

Antwoord

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.