Home Eropuit in NederlandDieren Dierenpark Landgoed Hoenderdaell en Stichting Leeuw

Dierenpark Landgoed Hoenderdaell en Stichting Leeuw

by Annemarie
Landgoed Hoenderdaell

Landgoed Hoenderdaell werd in 2016, 2018, 2021 en 2022 door de ANWB uitgeroepen tot het ‘Leukste uitje’ in Noord-Holland. Dat maakt nieuwsgierig! Toen ik van mijn zus ook nog eens enthousiaste verhalen hoorde over dit diervriendelijke dierenpark in Anna Paulowna wist ik het zeker: daar gaan we snel een kijkje nemen. In 2016 bezochten we Hoenderdaell voor het eerst en inmiddels zijn we er al verschillende keren geweest.

Landgoed Hoenderdaell bestaat uit een natuurgebied, een dierenpark en drie mooie landhuizen. Het langgerekte landgoed is in 1992 ontstaan, toen akkerland werd omgezet in natuurgebied. Een bezoek aan alleen het natuurgebied is gratis, maar voor het dierenpark moet je entree betalen. In dierenpark Hoenderdaell is ook Stichting Leeuw gevestigd, waar leeuwen, tijgers en andere katachtige roofdieren worden opgevangen. Sinds april 2022 is ook SOS Dolfijn gevestigd op het landgoed. Hier worden dolfijnen en bruinvissen opgevangen.

Dierenpark Landgoed Hoenderdaell

Het dierenpark

Het dierenpark is diervriendelijk, met open verblijven en zoveel mogelijk ruimte. Sommige dieren lopen vrij rond binnen een afgeschermd gebied, zoals de wallaby’s, ringstaartmaki’s en verschillende vogelsoorten. En die ene berberaap die tijdelijk zijn verblijf was uitgezet, omdat hij de pas bevallen vrouwtjesapen lastigviel. De dames wilden rust! 😉

Dierenpark Hoenderdaell

Tijdelijk ongewenst bij de dames…

Andere dieren zitten wel veilig achter een hek, maar hebben veel ruimte, zoals de hyena’s, wolven en lynxen. De bruine beren en de Hudson Wolven deelden in 2016 gezellig samen een stukje grond. Hoewel… gezellig? De sfeer leek wat gespannen. Toen er een wolf in z’n eentje langs drie van de beren wandelde, rende een van de beren een stukje achter de wolf aan. Beetje treiteren. De wolf kwam wat later met z’n vrienden terug om verhaal te halen. Na wat gegrom en plaagstootjes over en weer lieten ze elkaar met rust. Dat is natuurlijk heel interessant om te zien als je bij het hek staat te kijken, ik geef het toe, maar hoe leuk vinden de beren en wolven het zo samen? En wie zijn er uiteindelijk de baas: de beren of de wolven? Inmiddels zitten deze dieren niet meer bij elkaar, dus blijkbaar ging het toch niet zo goed samen.

Gezelligheid bij de beren en de wolven

Sinds mei 2018 heeft Hoenderdaell een spiksplinternieuw roofvogelverblijf, waar je in de vogelarena naar roofvogeldemonstraties kan kijken. Voorheen noemde Hoenderdaell dit ‘roofvogelshows’, maar nu pakken ze het op een andere, natuurlijkere en diervriendelijkere manier aan. De vogels zijn vrij om te beslissen wat ze wel (of niet) doen, en het kan hierdoor dus voorkomen dat een vogel niet doet wat de bedoeling is. Maar dat maakt het ook wel weer leuk toch? Voor de vogels in elk geval wel!

dierenpark Hoenderdaell

Het nieuwe roofvogelverblijf

Landgoed Hoenderdaell

Stichting Leeuw

In het dierenpark is Stichting Leeuw gevestigd. Hier worden ontheemde katachtige roofdieren opgevangen, zoals leeuwen en tijgers die ooit bij een circus hoorden. Het doel is om de dieren weer terug te brengen in het (semi)wild, voor zover dat mogelijk is. Om de dieren voor te bereiden op een mogelijk leven in het wild heeft Stichting Leeuw een jaagsimulator ontworpen. Van achter glas kun je twee keer per dag zien hoe de leeuwen achter een stukje vlees aan moeten rennen, dat aan een haak hangt. Wij hebben de leeuwen Jessy, Sarabi en Dumi in actie gezien. Deze drie leeuwinnen zijn afkomstig van een Duits circus. In 2022 zijn ook een aantal roofdieren uit Oekraïne opgevangen, vanwege de oorlog met Rusland.

Stichting Leeuw

De hal met de jaagsimulator

Rondom het gebouw zijn de buitenverblijven van alle katachtigen die in de opvang zitten. Via kijkgaten in een natuurlijke schutting kun je de dieren bekijken, en op de bordjes die aan de schutting hangen lees je naar welk dier je kijkt, z’n afkomst en leuke weetjes over het dier.

De witte tijger Muba komt uit een Hotel Resort in Slowakije.

Stichting Leeuw

Leeuw Max werd in 2022 gered uit Oekraïne vanwege de oorlog.

SOS Dolfijn

Sinds april 2022 is SOS Dolfijn ook gevestigd in dierenpark Hoenderdaell, in een gloednieuw verblijf. Hier worden bruinvissen, dolfijnen en walvisachtigen die gestrand zijn aan de Nederlandse kust (of dreigen te stranden) opgevangen en onderzocht. Als de gezondheid van een opgevangen dier het toelaat, wordt het uiteindelijk weer uitgezet in zee.

SOS Dolfijn

Wat je niet mag missen in het park (volgens mijn kinderen)

Wij dachten dat we aan een half dagje wel genoeg zouden hebben, maar het dierenpark is groter dan je denkt. Het landgoed is langgerekt (2,5 kilometer), waardoor je soms echt even een stukje moet wandelen naar de volgende dieren. Wat mag je nou echt niet overslaan als je er bent? Ik vroeg het aan mijn kinderen na ons eerste bezoek aan het park in 2016. Mijn dochter (toen 10) vond de Lori-tuin erg leuk, waar je de vrolijk gekleurde lori’s een soort suikerwater kunt laten drinken uit een bakje (te koop bij de kiosk voor € 1,-). Als je dat bakje in je hand houdt, komen ze op je hand zitten. Of op je hoofd.

Mijn zoon bij de lori’s in 2016 en in 2022.

Mijn zoon (toen 6) was erg onder de indruk van de jaagsimulator, en dan vooral van leeuwin Jessy, omdat zij het snelst het stuk vlees te pakken had. Wat ze allebei echt niet hadden willen missen was de voedertijd bij de maki’s. Twee keer per dag mag je ze helpen voeren. De verzorgers delen stukjes appel of wortel uit, die de ringstaartmaki’s vanzelf bij je komen halen. Niet naartoe gaan als je geen maki op je schouder of hoofd wilt hebben! De voedertijd van de maki’s is nog steeds favoriet als we Landgoed Hoenderdaell bezoeken.

Landgoed Hoenderdaell

Landgoed Hoenderdaell

Veel dieren hadden kleintjes toen we er in mei 2016: wij zagen o.a. drie maki-tweelingen, baby-wallaby’s en een baby-berberaapje. Die baby-maki’s… ik had er wel eentje mee naar huis willen nemen.

Leeuwen terug naar Afrika

Stichting Leeuw zet wanneer het kan leeuwen uit in hun natuurlijke leefomgeving. Zo werden op 18 mei 2016 de drie leeuwen Tristan, Nala en Asali vanuit Anna Paulowna verhuisd naar Zuid-Afrika, waar ze nu weer in het (semi-)wild kunnen leven. Ze zijn eerst opgevangen in de Emoya Big Cat Sanctuary. Mooi toch? De leeuwen Nero en Masrya gingen hen in 2015 voor, zie onderstaand filmpje (fast forward naar ca. 9 minuten voor de voorbereidingen, reis en aankomst in Afrika).

Landgoed Hoenderdaell praktisch:

Entree*: Kinderen 3-4 jaar € 8,-, vanaf 5 jaar € 14,50 p.p. (€ 15,50 aan de kassa). Jaarkaart: € 32,50 p.p./familiejaarkaart: € 95,-.  Je kunt de kaartjes ook van tevoren online bestellen, dat is goedkoper dan aan de kassa.
Openingstijden: 7 dagen per week, 9:30-17:30 uur.
Parkeren: gratis
Voedertijden dieren en tijden roofvogeldemonstraties en jaagsimulator: staan aangegeven bij de kassa en op borden in het park.
Horeca: Brasserie Leeuw in het park bij Stichting Leeuw. Halverwege het dierenpark is een kiosk met picknicktafels waar je wat te eten of drinken kunt halen. Er is een kleine speeltuin bij. Restaurant Veer, bij de ingang van het dierenpark, is sinds het najaar van 2022 helaas gesloten.
Voor kinderen: er is een grote speeltuin bij Stichting Leeuw met houten speeltoestellen, een kabelbaan en een springkussen.

maki

Waar ligt Landgoed Hoenderdaell?
Toegegeven: het is niet de meest centrale locatie in Nederland, maar als je in Noord-Holland of Friesland woont is Landgoed Hoenderdaell zeker een aanrader.

Amsterdam – Anna Paulowna: ca. 1 uur rijden.
Leeuwarden – Anna Paulowna: ca. 1,10 uur rijden

Dit artikel werd voor het eerst gepubliceerd in mei 2016, en geactualiseerd en aangevuld in 2018 en oktober 2022.

* Prijzen kunnen wijzigen. Laatste update: oktober 2022

Ook leuk om te lezen

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.