Home Eropuit in Nederland De Sallandse Heuvelrug: wandelen op de Holterberg

De Sallandse Heuvelrug: wandelen op de Holterberg

by Annemarie

In de herfstvakantie waren we een paar dagen in Twente. Een mooie gelegenheid om eindelijk eens te gaan wandelen in Nationaal Park Sallandse Heuvelrug, want dit stond al een tijdje op mijn lijstje. Dit Overijsselse natuurgebied – ontstaan op een stuwwal in de voorlaatste ijstijd – ligt tussen de plaatsen Holten en Hellendoorn. Op de Sallandse Heuvelrug vind je bossen, heuvelachtige heidevelden en in de herfst ook heel veel paddenstoelen. Wij wandelden de groene route bij Holten, en namen ook een stukje van het Wereldtijdpad mee. Maar er is meer te zien en doen op de Holterberg dan alleen maar wandelen!

Nationaal Park Sallandse Heuvelrug heeft verschillende ingangen. Bij de ingang in Nijverdal aan de noordkant is het Buitencentrum Sallandse Heuvelrug gevestigd, met daarin onder meer een restaurant en een planetarium. Aan de westkant bij Haarle is ook een ingang, met informatiecentrum Erve De Pas. Wij gingen wandelen aan de zuidkant van het park, bij Holten en Natuurmuseum Holterberg.

Wandelen op de Holterberg: de groene route

wandelen op de Holterberg
Nadat we de auto geparkeerd hadden, bekeken we het informatiebord tegenover het Natuurmuseum. We kozen de groene route van 4,9 kilometer, een afstand die onze kinderen ook acceptabel vonden. (Ja, dat gaat in overleg tegenwoordig…). Deze route, aangegeven met groene pijltjes, start achter restaurant Woody’s. Het eerste stuk van het wandelpad loopt parallel aan een fietspad door het bos. Langs het pad zagen we veel mooie paddenstoelen, waaronder de bekende rode vliegenzwam.

wandelen op de Holterberg

We passeerden dagrecreatieterrein Holten, een dagcamping van Staatsbosbeheer. De route is heuvelachtig; na een stukje omhoog lopen langs een heideveld kwamen we bij een uitzichtpunt met een bankje. Als je hier in de nazomer bent is het vast nog veel mooier, als de heide in bloei staat. Het laatste stuk ging weer door het bos. Aan het eind passeerden we een paar mooie huizen (je zal er maar wonen, zo aan de rand van het bos!) en toen waren we weer terug bij het Natuurmuseum en de parkeerplaats. Het is een rondwandeling, dus je kan de route ook in tegengestelde richting lopen.

wandelen op de Holterberg

Dit heideveld moet je eigenlijk in de nazomer zien, als de heide in bloei staat.

wandelen op de Holterberg

Wist je trouwens dat de bekendste langeafstandswandelroute van Nederland, het Pieterpad, ook over de Sallandse Heuvelrug bij Holten gaat?

Het Wereldtijdpad

wandelen op de Holterberg
Een paar delen van de groene route overlappen met het Wereldtijdpad. Dit themapad heeft een totale lengte van 50 kilometer, verdeeld over negen verschillende routes. Op deze routes staan om de ca. 25 meter paaltjes met een informatiekubus. Daarop staan historische gebeurtenissen uit een bepaald jaar, in de wereld, Nederland en in de regio. Elke route beslaat een andere periode uit de geschiedenis. Het stuk van het Wereldtijdpad bij de Holterberg gaat van 1733 tot nu. Natuurlijk hebben wij ook verschillende kubussen bekeken, maar omdat er zoveel paaltjes met informatie staan is het ondoenlijk om alles te lezen. Of je moet echt zeeën van tijd hebben… Het is wel leuk om er wat jaartallen uit te pikken, die staan op de zijkanten van de paaltjes. Voor het Wereldtijdpad moet je de wit-paarse pijltjes en bordjes volgen.

De Holterberg verkennen met kinderen

Bos van Daantje Das, Holten
Het Bos van Daantje Das is een educatief speelbos dat bij het Natuurmuseum hoort. Kinderen (tot ca. 12 jaar) kunnen er opdrachten doen die met de natuur te maken hebben, en die wisselen per seizoen. Er is ook een doolhof en kinderen kunnen er hutten bouwen. Speciaal voor kleine kinderen is er in dit speelbos ‘Het Groote Kikkerpad’. De toegang tot het speelbos is overigens niet gratis. Kaartjes kun je kopen bij het Natuurmuseum (combiticket museum + Bos van Daantje Das) of online. Bij restaurant Woody’s, tegenover het museum, is een leuke speeltuin: het ‘Klauter- en Spetterbos’. Deze speeltuin is gratis voor gasten van het restaurant. En bij restaurant Buitengewoon Holten, vlak naast Woody’s, kun je midgetgolfen.

Natuurmuseum Holterberg

Natuurmuseum Holterberg
Natuurmuseum Holterberg is een museum en een informatiepunt voor Nationaal Park Sallandse Heuvelrug. Het museum staat bekend om de 11 diorama’s die er te zien zijn, een soort grote kijkdozen met daarin levensechte scènes uit de natuur, waarin dieren centraal staan. Er is ook een tentoonstelling van opgezette dieren die in de omgeving van de Holterberg voorkomen, en er zijn exposities. Tot en met eind van dit jaar is de expositie ‘Schedels en botten’ te zien. Kinderen kunnen een speurtocht door het museum doen. Daarnaast is er een Museumshop en een informatiepunt voor onder meer wandel- en fietsroutes bij de Holterberg.

fietspad Holterberg

Er zijn ook mooie fietsroutes bij Holten

Het Natuurmuseum is dagelijks geopend van 10:00-17:00 uur. Van 1 november tot 1 april op maandag en dinsdag gesloten. Entree (oktober 2020): € 6,75 voor een volwassene/€ 4,75 per kind.

De Canadese Begraafplaats

Canadese Begraafplaats Holten
Een stukje Canadees grondgebied in Nederland: op de Holterberg ligt de Canadian War Cemetery. Op deze begraafplaats liggen 1394 Canadese soldaten begraven die hier aan het eind van de Tweede Wereldoorlog zijn gesneuveld. Bij het ernaast gelegen Informatiecentrum kom je meer te weten over deze soldaten. In de filmzaal kun je een film bekijken over de begraafplaats. Op de ronde buitenwand van de filmzaal staan alle namen van de 1394 soldaten die in Holten liggen. In de belevingsruimte en aan informatietafels krijg je aan de hand van persoonlijke verhalen en foto’s een beeld van deze – vaak nog jonge – mannen die in 1945 hielpen Noord- en Oost-Nederland te bevrijden.

Canadese Begraafplaats Holten

Canadese Begraafplaats Holten

Zo was er een Canadese soldaat die eigenlijk te jong was om te worden uitgezonden, maar zo graag wilde helpen dat hij zich onder een andere naam aanmeldde. Toen hij omkwam, vonden ze een brief in zijn jas waarin hij zijn ware identiteit onthulde. Dit verhaal maakte wel indruk op mijn kinderen. Later, op de begraafplaats zijn we daarom op zoek gegaan naar zijn graf. Op zijn grafsteen staan zowel zijn echte naam (P.J. Moran), als de naam waaronder hij vocht (A.T. Pollock). Het infocentrum wordt gerund door vrijwilligers en is iedere middag geopend, van 13:30 tot 17:00 uur. Kinderen kunnen een speurtocht doen in het Informatiecentrum. Tip: bezoek eerst het informatiecentrum en daarna de begraafplaats, dan heb je een beter beeld van de gebeurtenissen en de soldaten die er begraven liggen.
Adres: Eekhoornweg 10, Holten (volg de groen/witte borden ‘Canadese Begraafplaats’, en ga bij restaurant Woody’s naar rechts, de Wullenbergweg in).

Accommodaties in de buurt van de Sallandse Heuvelrug

Aan de rand van de Sallandse Heuvelrug, niet ver van de Holterberg, ligt vakantiepark Landal Twenhaarsveld. Aan de noordkant van de Sallandse Heuvelrug ligt Landalpark Landgoed de Hellendoornse Berg. Dit park ligt vlakbij Nijverdal en Avonturenpark Hellendoorn. Wij verbleven ietsje verder weg, in het rustige vakantiepark HessenHeem in Markelo in de gemeente Hof van Twente. Vanaf daar was het ongeveer 20 minuutjes rijden naar de Holterberg.

Ook leuk om te bezoeken als je in deze omgeving bent: Kasteel Warmelo in Diepenheim.

Ook leuk om te lezen

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.