Home Eropuit in NederlandCultuur & Musea De mooiste plekken in Noord-Holland

De mooiste plekken in Noord-Holland

by Annemarie
mooiste plekken in Noord-Holland

Nu veel mensen deze zomer hun vakantie in Nederland zullen doorbrengen, leek het me een goed idee om een blog te schrijven over mijn eigen provincie Noord-Holland. Op een paar jaar na heb ik mijn hele leven in deze provincie gewoond. Vlakbij de kust en ook een tijd in Amsterdam. Ik heb andere reisbloggers gevraagd wat zij de mooiste plekken in Noord-Holland vinden, en daar zitten plekken tussen waar ik zelf nog nooit geweest ben. Een verzamelblog met tips!

Ik tip de Zaanse Schans

Op de oer-Hollandse Zaanse Schans voel je je een toerist in eigen land. Het is een populaire attractie voor toeristen uit het buitenland, maar ook voor Nederlanders is het een leuke plek om te bezoeken. In 2019 – voor het uitbreken van de pandemie – trok de Zaanse Schans maar liefst 2,4 miljoen bezoekers. Op de Zaanse Schans zie je hoe een Zaanse woon- en werkbuurt er halverwege de 19e eeuw uitzag, toen de industriële revolutie in de Zaanstreek begon.

bezoek aan de Zaanse Schans

De molens zijn een bekend plaatje, maar er is meer te zien en doen. Zo kun je naar het Zaans Museum, en je kan kennis maken met oude ambachten in onder meer de klompenmakerij, de kuiperij, het wevershuis, de kaasmakerij en de tinnegieterij. De toegang tot de Zaanse Schans is gratis, maar voor sommige molens, huisjes en het museum moet je wel entree betalen. En je kan er ook een rondvaart doen. Meer weten? Lees dan mijn blog over een bezoek aan de Zaanse Schans!

Jacoba tipt Nationaal Park Zuid-Kennemerland

Nationaal Park Zuid-Kennemerland is een groot natuurgebied tussen Zandvoort en IJmuiden en een van de 21 nationale parken in Nederland. Het landschap is behoorlijk divers, met veel duinen, strand, bossen, meertjes en heide. In het park kun je prachtige wandelingen maken, maar ook zwemmen in een duinmeer. Tijdens een wandeling kom je diverse uitzichtpunten tegen, waardoor je het landschap goed kunt zien. Ook kom je af en toe langs gedenkmonumenten uit de Tweede Wereldoorlog. De kans is groot dat je wildlife ziet als je in Nationaal Park Zuid-Kennemerland bent, naast veel vogels zijn er ook veel damherten en Schotse Hooglanders in het park. Als je geluk hebt, kun je hier zelfs wisenten (Europese bizons) zien!

mooiste plekken in Noord-Holland

Diana tipt pittoresk Marken

Ken jij het pittoreske dorpje Marken al? Een klein dorpje in de schaduw van Volendam en misschien wel leuker dan dit bekende vissersdorpje. Het dorp Marken valt gelijk op door z’n kleurrijke huizen en vriendelijke mensen. Om er te komen moet je eerst een lange dijk over, want Marken was tot 1957 zelfs een eiland.

Marken

Op dit stukje land kun je genoeg activiteiten ondernemen om jezelf de gehele dag te vermaken. Huur een e-bike of verken Marken te voet. Ontdek tijdens een bezoek aan het museum hoe de kledingdracht tientallen jaren geleden was, of laat je eigen klompen maken. Sluit uiteindelijk de dag af met een maaltijd aan de haven, waarbij je kans hebt op een waanzinnige zonsondergang. Marken is een bezienswaardigheid voor een perfect dagje weg in Noord-Holland.

mooiste plekken in Noord-Holland

Aanrader: Ik wandelde zelf het ‘Rondje Marken‘ over het hele schiereiland, door het dorp en langs de vuurtoren het Paard van Marken.

Michal tipt Castricum

Castricum is zeker niet het mooiste dorp van Noord-Holland, maar het is wel de ideale uitvalsbasis voor een bezoek aan het Noordhollands Duinreservaat en het strand. Vanaf station Castricum loop en fiets je zo het bos en de duinen in. Met de fiets kan je zo naar het stille deel van het Castricumse strand. Geen overbodige luxe in de zomer als ze rondom de strandopgang aan het einde van de Zeeweg handdoekje aan handdoekje liggen… Als je met kinderen in Castricum bent, hoef je je niet te vervelen. Ga vooral lekker naar buiten als het weer het toelaat. Naar het huttenbouwbos bij Johanna’s Hof bijvoorbeeld (vanwaar ook korte wandelroutes starten). Of naar het Hof van Kijkuit (leuk met wat kleinere kinderen). Mocht het onverhoopt koud of regenachtig zijn, dan is bezoekerscentrum De Hoep een aanrader. Of ga naar het Huis van Hilde, het Provinciaal Archeologisch museum vlak achter het station. In dit blog lees je wat er allemaal te doen is in en rond Castricum met kinderen.

Castricum aan Zee

Tikva tipt Texel

Een groot deel van Texel is een Nationaal Park. Dat merk je als je gaat wandelen of fietsen in de Texelse duinen. De rust, de leegte, de golvende duinen en grassen en dan de blauwe zee op de achtergrond. Of je nou in de winter naar Texel gaat om uit te waaien of in de zomer om te zwemmen, de natuur geeft altijd rust in je hoofd.

Texel

Een leuke korte wandelroute voor gezinnen is het Sommeltjespad. Texel is ook de altijd vrolijke schapen en lammetjes in de weide. Je kunt zelfs knuffelen met lammetjes op Texel of kiezen voor een woolness-behandeling. Ben je op zoek naar een fotogenieke plek op Texel? Ik fotografeer graag de vuurtoren of de molens.

mooiste plekken in Noord-Holland

Ivonne tipt de duinen bij Bergen en Egmond aan Zee

Er is één ding waar je me altijd voor wakker mag maken: zee, strand en duinen. Met mijn ouders ging ik naar Texel. In de bolderkar, kuilen graven met mijn vader, op de garnalenboot, pootjebaden in de Sluftervallei en uren buiten spelen. Helaas is Texel niet om de hoek, maar het strand en de duinen van Noord-Holland zijn ook enorm mooi. Pas waren we een paar dagen met de camperbus in Egmond aan zee. Een perfecte uitvalsbasis voor een bezoek aan Alkmaar en de kust. Wandelen en fietsen door de duinen, een visje eten. De wind door je haren en de zon op je huid. Uitwaaien en je hoofd leegmaken. Vanuit Bergen maakten we een lange wandeling door de duinen die ook het strand meepikt. Met de voeten in het zand, de zeelucht opsnuiven, wat eten en drinken, even het water in en weer verder. De perfecte dag.

mooiste plekken in Noord-Holland

Maaike tipt Zandvoort aan Zee

Het heeft een eigen station, tal van hippe strandtenten én je kunt hier prachtige wandelingen maken: welkom in Zandvoort aan Zee! Daar waar kitesurfers en surfers hun beste kunsten vertonen, daar waar je in alle rust SUPt over het water of waar je gewoon lekker neerploft met een goed boek. Zandvoort is een heerlijke kustplaats, waar je je zeker een paar dagen goed kunt vermaken. Van paardrijden tot yoga: je kunt hier van alles doen. En wist je dat de omgeving van Zandvoort ook prachtig is? Bezoek de verschillende nationale parken op loopafstand of stap op de fiets voor een mooie tocht door de duinen. Benieuwd geworden? Hier vind je meer tips voor wat te doen in Zandvoort!

Zandvoort

Jenny tipt de Amsterdamse Waterleidingduinen

De Amsterdamse Waterleidingduinen vormen een natuurgebied bij Haarlem in Noord-Holland. Er lopen verschillende bewegwijzerde wandelroutes door het gebied of je kunt vrij wandelen over het uitgebreide netwerk van wandelpaden.

Tijdens het wandelen door de Amsterdamse Waterleidingduinen breng ik altijd een bezoek aan de vossen in het gebied. De vossen zijn gewend aan de aanwezigheid van mensen en niet heel schuw – al mag je ze natuurlijk niet voeren. Naast vossen leven er herten in het gebied. Na lang zoeken vond ik zelfs een boomkikker op een bramenstruik. Bezoek je de Amsterdamse Waterleidingduinen met kinderen? Bij de uitgang van het natuurgebied ligt een leuk pannenkoekenrestaurant (de Oase) met speeltuin.

vos in de Amsterdamse Waterleidingduinen

Ik tip Wijk aan Zee en het Noordhollands Duinreservaat

Wie mijn blog al langer volgt, weet dat ik vaak in Wijk aan Zee te vinden ben. We wonen er namelijk vlakbij en we vinden het een fijne, relaxte badplaats. We hebben er zelfs een tijdje een strandhuisje gehad! Wij vinden het – ondanks de aanwezigheid van Tata Steel… – een van de mooiste plekken in Noord-Holland. In Wijk aan Zee geen bruisende boulevard langs het strand, maar wel een knus dorpscentrum met leuke restaurants en enkele gezellige strandtenten op het strand. We komen er in elk jaargetijde en ik heb er al veel prachtige zonsondergangen gezien. Je kan ook mooi wandelen in het duingebied van Wijk aan Zee.

reisfoto's 2016

Van Wijk aan Zee tot aan de Schoorlse Duinen loopt het Noordhollands Duinreservaat – Michal noemde het ook al in haar stukje over Castricum. We wandelen vaak in de bossen en duinen van dit natuurgebied, vanuit Heemskerk of Castricum. Er zijn veel mooie wandelroutes van verschillende afstanden, waarbij je ook Schotse Hooglanders kunt tegenkomen.

wandelen bij de Kruisberg

Wil jij ook wel eens overnachten aan de Nederlandse Kust? Kijk dan eens naar de vakantiehuizen aan de kust van Heerlijke Huisjes!

Ik tip ook het Palendorp van Petten

Petten is een kustdorp in de kop van Noord-Holland, tussen de plaatsen Schoorl en Callantsoog. Op het strand en half in zee bij Petten staat een bijzonder kunstwerk van strandpalen: het Palendorp van Petten. Dit palendorp van 160 palen is niet alleen een kunstwerk, maar ook een monument ter herinnering aan het oude dorp ‘Petten bi der Sipe’ uit 1300, dat vanaf 1792 in zee verdween. Sinds 1880 wordt de kustlijn bij Petten beschermd door een ruim 5 kilometer lange dijk, de Hondsbossche Zeewering.

Palendorp van Petten

Het Palendorp van Petten is erg fotogeniek, vooral bij zonsopkomst of zonsondergang. Een geliefde plek bij fotografen dus. Ook leuk is de schommel die is opgehangen tussen twee van de palen.

En er is nog veel meer te beleven in Noord-Holland! Leuk voor een dagje uit met kinderen zijn bijvoorbeeld het Zuiderzeemuseum in Enkhuizen en Dierenpark Hoenderdaell in Anna Paulowna.

Dit blog is geactualiseerd op 28 maart 2022.

Heb jij nog andere tips voor de mooiste plekken in Noord-Holland? Laat het weten!

Ook leuk om te lezen

2 reacties

Denise 26 juni 2020 - 5:19 pm

Leuk, ik ben geboren in Noord-Holland! 🙂

Antwoord
Annemarie 29 juni 2020 - 4:50 pm

Ik ook! 😉

Antwoord

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.