Home Eropuit in Nederland De Loenense Waterval: de hoogste waterval van Nederland

De Loenense Waterval: de hoogste waterval van Nederland

by Annemarie
Loenense Waterval

We wonen vlakbij de kust, dus als we een weekendje weggaan in eigen land, zoeken we meestal de bossen op. In maart waren we een lang weekend op een vakantiepark in Loenen, op de Veluwe vlakbij Apeldoorn. Heerlijk in een huisje tussen de bomen en de eekhoorntjes, met mooie wandelroutes binnen handbereik. Wij deden een wandeling naar de hoogste waterval van Nederland, de Loenense Waterval, want die wilden we toch eens met eigen ogen bekijken.

Vanaf het park liepen we zo het bos in. Al vrij snel kwamen we bij een beek, de Vrijenbergerspreng. We volgden het wandelpad naar rechts, met de beek aan onze linkerhand.

Na een paar minuten lopen over dit pad zagen we ‘m: de grootste waterval van Nederland. Deze grote Loenense Waterval bestaat uit vier stenen niveaus, waarover het water trapsgewijs naar beneden stroomt.

Dit is ‘m dan

Als je hele hoge verwachtingen hebt van de grootste waterval van Nederland, ben je waarschijnlijk een beetje teleurgesteld als je de Loenense Waterval ziet. Want tja, het is een waterval, maar of ‘ie nou echt mooi te noemen is? Ik liep in elk geval niet over van enthousiasme, maar ik ben dan ook verwend. Na de Victoria Falls in Afrika, de watervallen in Wells Gray Provincial Park in Canada en de watervallen van de Plitvicemeren in Kroatië viel dit toch een beetje tegen. 😀

De Loenense Watervallen

De Loenense Watervallen worden ook wel de Watervallen van de Vrijenbergerspreng genoemd. Het zijn de twee grootste watervallen van Nederland, en ze werden in tweede helft van de 19e eeuw aangelegd in de Vrijenbergerspreng. Dit is een kunstmatige beek die werd gegraven om de waterstand van het Apeldoorns Kanaal op peil te houden. De twee stenen watervallen – een grote en een kleinere – moesten de stroomsnelheid van het water in de beek verminderen. De afstand van de oorsprong van de beek tot aan het Apeldoorns Kanaal is iets meer dan 6 kilometer, met een verval van 15 meter.

Vrijenbergerspreng

Wij wandelden er vanaf het park naartoe, maar je kan de watervallen ook bereiken via de Beekbergerweg 52 in Loenen, daar is een parkeerplaats.

De kleine Loenense Waterval

Na de grote waterval bleven we het wandelpad langs de beek volgen, totdat we bij de Beekbergerweg kwamen. Deze drukke provinciale weg staken we over, waarna we de beek verder volgden maar nu aan de andere kant van het water. Als je dit pad blijft volgen, kom je na ongeveer een kilometer bij de kleine waterval, die drie niveaus heeft. Verder is het een kopie van de grotere waterval.

Loenense Waterval

Totempaal in het bos

Een stukje na de kleine waterval staken we de beek over en liepen we aan de andere kant terug richting de Beekbergerweg. Het pad dat we volgden liep een stukje van de beek af, het bos in.

Bij een open plek in het bos zagen we een totempaal staan, en mysterieuze ijzeren… tja, wat zijn het eigenlijk? Heeft het te maken met waterwinning en zijn het putdeksels? Zijn het vuurschalen voor een kampvuur? Of iets met aliens misschien? Wie het weet mag het zeggen, want ik ben er nog steeds niet achter!

Wat is deze?

Vlak voordat we weer bij de provinciale weg kwamen, liep het pad weer richting de beek. Het stuk van de weg terug naar het vakantiepark was hetzelfde als op de heenweg, dus we kwamen nog een keer langs de grote waterval. In totaal hebben we ongeveer 6 kilometer gelopen. De route stond overigens niet aangegeven langs het pad, we hadden deze route uit een informatieboekje van het park gehaald.

Loenense Waterval

En ook nog een mini-watervalletje

Op de website van Natuurmonumenten vind je ook een leuke wandelroute langs de watervallen.

Overnachten op de Veluwe in de buurt van Loenen en Beekbergen

Er zijn mogelijkheden te over als je wilt overnachten in de buurt van Loenen op de Veluwe. Wij zaten in een huisje van Landal Heideheuvel in Beekbergen, op loopafstand van de Loenense Waterval. Maar er zijn meer vakantieparken in deze omgeving, bijvoorbeeld Recreatiepark Beekbergen van TopParken. Ook op Booking.com vind je veel goede hotels en sfeervolle vakantiewoningen in de omgeving van Beekbergen en Loenen.

Lees ook mijn andere blogs over de Veluwe:
Wandelen bij de Posbank in Nationaal Park Veluwezoom
Fietsen in Nationaal Park De Hoge Veluwe

Dit artikel bevat affiliate links.

Ook leuk om te lezen

2 reacties

Roxanne 8 september 2020 - 9:52 am

Dat ziet er echt leuk uit! <3

Antwoord
Annemarie 8 september 2020 - 5:48 pm

Het is geen hele spectaculaire waterval, maar toch leuk om een keer gezien te hebben. En je kan er mooi wandelen. 🙂

Antwoord

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.