Home Eropuit in Nederland Leuk en leerzaam: De Hoep in het Noordhollands Duinreservaat

Leuk en leerzaam: De Hoep in het Noordhollands Duinreservaat

by Annemarie
De Hoep in Castricum

Afgelopen weekend wilden we wandelen in het duin met onze kinderen. Het was droog, maar er stond wel een frisse wind. We besloten naar Castricum te rijden en eerst een kijkje te nemen bij Bezoekerscentrum De Hoep in het Noordhollands Duinreservaat. Dit duingebied – dat loopt van Wijk aan Zee tot aan de Schoorlse duinen – wordt beheerd door waterleidingbedrijf PWN. In De Hoep kunnen kinderen (en hun ouders natuurlijk ook!) op een speelse manier van alles leren over het zuiveren van water en over de flora en fauna in de duinen. De toegang is gratis.

Tentoonstellingen en spelletjes

Bezoekerscentrum De Hoep heeft een vaste expositie met een ‘belevingseiland’ en een waterzuiveringseiland, een vondstenkabinet waarin je kunt zien wat de boswachter heeft gevonden in de duinen, en verschillende spelletjes die te maken hebben met water en de duinen. Er is elk kwartaal een wisselende tentoonstelling, toen wij er waren was dat de tentoonstelling ‘Nederland, Waterland’. In de Hoeptuin zie je hoe het duinlandschap is ontstaan, en welke dieren, bomen en planten er voorkomen.

De Hoep in Castricum

Rivierenrace: zo snel mogelijk met de ring naar beneden zonder de buis aan te raken!

Op een klein nagemaakt duin staan verschillende (opgezette) dieren, zoals een konijn, een vos en vogels. Op een bijbehorend bord staat aangegeven welke dieren je ziet en je kunt de geluiden van de vogels beluisteren.

De Hoep in Castricum

Deze wezel is overleden, maar kijk nou eens hoe schattig!

Bij het Waterzuiveringseiland leer je hoe water wordt gezuiverd tot schoon drinkwater. In zes emmers worden op een touchscreen filmpjes afgespeeld. Als je na het filmpje de vraag goed beantwoordt mag je door naar de volgende emmer met het volgende filmpje.

De Hoep in Castricum

Het waterzuiveringseiland

Op computers kunnen kinderen met een quiz testen hoe goed ze op de hoogte zijn van het werk van een boswachter.

Ik gok op antwoord B

Ik gok op antwoord B

Wat is er verder nog in De Hoep?

In het midden van het bezoekerscentrum is een filmzaal, waar doorlopend films te zien zijn. Er is een bibliotheek en voor de jongste kinderen is er een speelhoek, inclusief een tafel met kleurplaten en kleurpotloden. In het voorjaar en de zomer kun je buiten naar de vlindertuin en de vogelobservatiewand. In de duinwinkel in De Hoep kun je duinkaarten, wandel- en fietskaarten en souvenirs kopen. Haal daar ook even het gratis Doe-boekje op, met puzzels en opdrachten.

De Hoep in Castricum

Even iets van dichtbij bekijken

Wandelen met kinderen

Vanaf De Hoep vertrekken ook georganiseerde wandelingen waarvoor je je van tevoren kunt opgeven. Met kinderen kun je bijvoorbeeld ‘De tocht van de duinmagiër‘ doen. Voor kinderen vanaf 6 jaar is er een ontdekkingstocht waarmee ze in de huid kunnen kruipen van een boswachter. Na afloop krijgen ze een diploma en zijn ze ‘hulpboswachter’. Met kinderen t/m zes jaar kun je de kabouterroute wandelen, met een speciaal rugzakje met daarin onder meer een routekaart en opdrachten voor onderweg. Dit rugzakje (€ 8,-) kun je ophalen in het bezoekerscentrum.

De Hoep

Herken de vogels

Let op: als je gaat wandelen in het Noordhollands Duinreservaat heb je wel een duinkaart nodig!

En dat wandelen dat wij zouden doen, dat is er helemaal niet meer van gekomen! Na ons bezoek aan de Hoep – dat wat langer duurde dan verwacht – zijn we rechtdoor overgestoken naar het kindvriendelijke restaurant Johanna’s Hof tegenover het bezoekerscentrum, voor de speeltuin en een drankje.

De Hoep praktisch:

Bezoekerscentrum De Hoep is geopend van di t/m zondag, van 10:00 – 17:00 uur. Tijdens de schoolvakanties in regio noord is De Hoep ook open op maandag. De toegang is gratis. Honden zijn niet toegestaan.

Adres: Johannisweg 2, 1901 NX Castricum

Ook leuk om te lezen

2 reacties

Karlien 16 maart 2016 - 11:27 am

Wat tof! Wij gaan vaak naar de duinen van Haarlem, maar naar deze in Castricum gaan we zeker ook een keer.

Antwoord
Annemarie 16 maart 2016 - 1:47 pm

Zeker doen, het is een aanrader!

Antwoord

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.